Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké i slané náplně do palačinek plus návod, jak na ně, aby se vždy povedly

Palačinky s pomerančem
ZDROJ: Monika Grabkowska/Unsplash
sdílet:

Upečte kopec palačinek podle našeho základního receptu a pak už si jen hrajte s náplněmi. Na stůl můžete nachystat víc různorodých náplní a nechat stolovníky, ať se obslouží sami. Namažou si palačinku tím, co je láká nejvíc.

Vedle klasiky jako jsou oblíbené domácí džemy (u nás vede jahodový, rybízový a rebarborový), kysané smetany s vanilkovým cukrem a skořicí a jahod s hustou našlehanou smetanou, můžete vyzkoušet i něco trochu ‚odvážnějšího‘.

Sladké palačinky

  • Místo tvarohu si palačinky namažte lipánkem nebo jogurtem s banánem, čokoládou a kokosem.
  • Přelijte je zlatavým javorovým sirupem a posypte mandlovými lupínky.
  • V létě nelze vynechat borůvky nebo blumy, ke kterým se skvěle hodí zakysaná smetana. S tou ladí také nutela a (pro palačinky netradiční) maková náplň.
  • Učitě zkuste i minimalistickou variantu – horké palačinky s máslem a cukrem.
  • Nezapomeňte, že palačinky můžete i zapékat!
  • Labužnickým tipem jsou podle nás palačinky (nebo lívance) se slaným karamelem.
  • Téměř padesát receptů na sladké palačinky s různými druhy nápní najdete zde!
Skryt pre seznam

Palačinkové kornoutky

  • Připravte si náplň: do širšího rendlíku dejte 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci másla a 1 lžičku jemně strouhaného zázvoru, přiveďte k varu.
  • Přidejte 2 středně pevné banány, nakrájené na šikmé plátky.
  • Za stálého míchání nechte prohřát, až sirup zhoustne a začne lepit.
  • Na každou palačinku dejte kopeček čokoládové zmrzliny, polevu s banány, srolujte do kornoutku a vkládejte do pohárových sklenic, které mají užší dno a širší hrdlo.

Palačinkové balíčky

  • Mascarpone nebo tvaroh promíchejte s vanilkovým cukrem.
  • V rendlíku svařte 200 g borůvek a 3 lžíce krupicového cukru s trochou čerstvé citronové šťávy.
  • Na každou palačinku dejte lžící oslazené mascarpone nebo tvaroh a cípy uzavřete tak, abyste měli úhledný balíček.
  • Položte ho na talíř švem dolů a přelijte trochou borůvkové omáčky.

Palačinkový dort

Palačinky potřete nutelou nebo jinou čokoládovou pomazánkou a vrstvěte na sebe. Můžete je prosypat také nasekanými a opraženými oříšky. Poslední vrstvou by měla být palačinka. Krájejte na dílky jako dort a podávejte s kopcem šlehačky. Nebo zkuste palačinkový dort podle Kristiny Šemberové.

Slané palačinky

Někdo nedá dopustit na slané palačinky se špenátem, sýrem a šunkou nebo s masovou náplní. Vyzkoušejte ale i trochu netradiční kombinace, které můžete podávat jako hlavní chod.

  • Skvělé jsou třeba palačinky s liškami. Fungují dobře ale i s jinými houbami, vyzkoušejte třeba smrže nebo kačenky.
  • Pažitka a tvaroh, to je kombinace, která nikdy neomrzí. V palačinkách už vůbec ne.
  • Indické palačinky dosa jsou jiné, než ty klasické, těsto se totiž nechává před pečením fermentovat. Vy ale můžete zkusit ‚jednodušší‘ variantu. Pikantní batátová náplň vás prostě dostane.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín