Upečte kopec palačinek podle našeho základního receptu a pak už si jen hrajte s náplněmi. Na stůl můžete nachystat víc různorodých náplní a nechat stolovníky, ať se obslouží sami. Namažou si palačinku tím, co je láká nejvíc.
Vedle klasiky jako jsou oblíbené domácí džemy (u nás vede jahodový, rybízový a rebarborový), kysané smetany s vanilkovým cukrem a skořicí a jahod s hustou našlehanou smetanou, můžete vyzkoušet i něco trochu ‚odvážnějšího‘.
Sladké palačinky
- Místo tvarohu si palačinky namažte lipánkem nebo jogurtem s banánem, čokoládou a kokosem.
- Přelijte je zlatavým javorovým sirupem a posypte mandlovými lupínky.
- V létě nelze vynechat borůvky nebo blumy, ke kterým se skvěle hodí zakysaná smetana. S tou ladí také nutela a (pro palačinky netradiční) maková náplň.
- Učitě zkuste i minimalistickou variantu – horké palačinky s máslem a cukrem.
- Nezapomeňte, že palačinky můžete i zapékat!
- Labužnickým tipem jsou podle nás palačinky (nebo lívance) se slaným karamelem.
- Téměř padesát receptů na sladké palačinky s různými druhy nápní najdete zde!
Palačinkové kornoutky
- Připravte si náplň: do širšího rendlíku dejte 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci másla a 1 lžičku jemně strouhaného zázvoru, přiveďte k varu.
- Přidejte 2 středně pevné banány, nakrájené na šikmé plátky.
- Za stálého míchání nechte prohřát, až sirup zhoustne a začne lepit.
- Na každou palačinku dejte kopeček čokoládové zmrzliny, polevu s banány, srolujte do kornoutku a vkládejte do pohárových sklenic, které mají užší dno a širší hrdlo.
Palačinkové balíčky
- Mascarpone nebo tvaroh promíchejte s vanilkovým cukrem.
- V rendlíku svařte 200 g borůvek a 3 lžíce krupicového cukru s trochou čerstvé citronové šťávy.
- Na každou palačinku dejte lžící oslazené mascarpone nebo tvaroh a cípy uzavřete tak, abyste měli úhledný balíček.
- Položte ho na talíř švem dolů a přelijte trochou borůvkové omáčky.
Palačinkový dort
Palačinky potřete nutelou nebo jinou čokoládovou pomazánkou a vrstvěte na sebe. Můžete je prosypat také nasekanými a opraženými oříšky. Poslední vrstvou by měla být palačinka. Krájejte na dílky jako dort a podávejte s kopcem šlehačky. Nebo zkuste palačinkový dort podle Kristiny Šemberové.
Slané palačinky
Někdo nedá dopustit na slané palačinky se špenátem, sýrem a šunkou nebo s masovou náplní. Vyzkoušejte ale i trochu netradiční kombinace, které můžete podávat jako hlavní chod.
- Skvělé jsou třeba palačinky s liškami. Fungují dobře ale i s jinými houbami, vyzkoušejte třeba smrže nebo kačenky.
- Pažitka a tvaroh, to je kombinace, která nikdy neomrzí. V palačinkách už vůbec ne.
- Indické palačinky dosa jsou jiné, než ty klasické, těsto se totiž nechává před pečením fermentovat. Vy ale můžete zkusit ‚jednodušší‘ variantu. Pikantní batátová náplň vás prostě dostane.
Zdroj: Apetit