0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Náplně do palačinek

Palačinky s pomerančem
ZDROJ: Monika Grabkowska/Unsplash
sdílet:

Upečte kopec palačinek podle našeho základního receptu a pak už si jen hrajte s náplněmi. Na stůl můžete nachystat víc různorodých náplní a nechat stolovníky, ať se obslouží sami. Namažou si palačinku tím, co je láká nejvíc.

Vedle klasiky jako jsou oblíbené domácí džemy (u nás vede jahodový, rybízový a rebarborový), kysané smetany s vanilkovým cukrem a skořicí a jahod s hustou našlehanou smetanou, můžete vyzkoušet i něco trochu ‚odvážnějšího‘.

Sladké palačinky

  • Místo tvarohu si palačinky namažte lipánkem nebo jogurtem s banánem, čokoládou a kokosem.
  • Přelijte je zlatavým javorovým sirupem a posypte mandlovými lupínky.
  • V létě nelze vynechat borůvky nebo blumy, ke kterým se skvěle hodí zakysaná smetana. S tou ladí také nutela a (pro palačinky netradiční) maková náplň.
  • Učitě zkuste i minimalistickou variantu – horké palačinky s máslem a cukrem.
  • Nezapomeňte, že palačinky můžete i zapékat!
  • Labužnickým tipem jsou podle nás palačinky (nebo lívance) se slaným karamelem.
  • Téměř padesát receptů na sladké palačinky s různými druhy nápní najdete zde!

Palačinkové kornoutky

  • Připravte si náplň: do širšího rendlíku dejte 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci másla a 1 lžičku jemně strouhaného zázvoru, přiveďte k varu.
  • Přidejte 2 středně pevné banány, nakrájené na šikmé plátky.
  • Za stálého míchání nechte prohřát, až sirup zhoustne a začne lepit.
  • Na každou palačinku dejte kopeček čokoládové zmrzliny, polevu s banány, srolujte do kornoutku a vkládejte do pohárových sklenic, které mají užší dno a širší hrdlo.

Palačinkové balíčky

  • Mascarpone nebo tvaroh promíchejte s vanilkovým cukrem.
  • V rendlíku svařte 200 g borůvek a 3 lžíce krupicového cukru s trochou čerstvé citronové šťávy.
  • Na každou palačinku dejte lžící oslazené mascarpone nebo tvaroh a cípy uzavřete tak, abyste měli úhledný balíček.
  • Položte ho na talíř švem dolů a přelijte trochou borůvkové omáčky.

Palačinkový dort

Palačinky potřete nutelou nebo jinou čokoládovou pomazánkou a vrstvěte na sebe. Můžete je prosypat také nasekanými a opraženými oříšky. Poslední vrstvou by měla být palačinka. Krájejte na dílky jako dort a podávejte s kopcem šlehačky. Nebo zkuste palačinkový dort podle Kristiny Šemberové.

Slané palačinky

Někdo nedá dopustit na slané palačinky se špenátem, sýrem a šunkou nebo s masovou náplní. Vyzkoušejte ale i trochu netradiční kombinace, které můžete podávat jako hlavní chod.

  • Skvělé jsou třeba palačinky s liškami. Fungují dobře ale i s jinými houbami, vyzkoušejte třeba smrže nebo kačenky.
  • Pažitka a tvaroh, to je kombinace, která nikdy neomrzí. V palačinkách už vůbec ne.
  • Indické palačinky dosa jsou jiné, než ty klasické, těsto se totiž nechává před pečením fermentovat. Vy ale můžete zkusit ‚jednodušší‘ variantu. Pikantní batátová náplň vás prostě dostane.

Související články

Jakou mouku použít na palačinky
  • Tipy a triky

Jakou mouku použít na palačinky

Je lepší hladká, nebo polohrubá? Pátrali jste po tajemství dokonalého těsta na palačinky a každý vám radí něco jiného? V redakční kuchyni jsme provedli palačinkový test a zjistili, že z každé mouky připravíte trochu jiné placky. ...
Autor: Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit