Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Která česká klasika se neobejde bez majoránky a jaká bylinka nesmí chybět ve slavné omáčce na steak?

Janovské pesto
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bylinky jsou důležitou součástí vaření po celém světě. Jejich aroma obohacuje a šperkuje připravované pokrmy. Některá jídla se bez konkrétních bylin dokonce ani neobejdou. Kde by byl salát caprese bez čerstvé bazalky, nebo česká koprovka bez kopru? Jak dobře znáte bylinky v kuchyni – vyzkoušejte náš kvíz na konci článku!

Bylinky jsou nepostradatelným prvkem v kuchyni, dokážou výrazně proměnit každý pokrm. Bylinky nacházejí uplatnění v nejrůznějších pokrmech: od omáček, marinád přes polévky, dipy a saláty až po maso a ryby. Své místo mají i v nápojích a dezertech.

  • Čerstvé bylinky jako bazalka, máta, pažitka nebo koriandr dodávají jídlu svěžest. Sušené bylinky jako tymián, rozmarýn nebo oregano poskytují pokrmům intenzivnější a koncentrovanější chuť.
  • V Česku patří mezi nejoblíbenější zelená petrželka, kopr, majoránka, pažitka, bazalka, tymián a máta. 

Čerstvé, nebo sušené bylinky?

Hlavní rozdíly mezi čerstvýnu a sušenými bylinkami spočívají v intenzitě chuti, aroma a způsobu použití. 

Čerstvé bylinky jsou obvykle aromatičtější a mají jemnější chuť. Používají se v receptech, kde zůstanou čerstvé, jako jsou saláty, studené omáčky nebo tvarohové pomazánky. Do jídla přidávají až těsně před servírováním. Jejich nevýhodou je kratší trvanlivost a někdy vyšší cena. Jsou však bohatší na vitamíny a minerály než sušené byliny. 

Skryt pre seznam

Sušené bylinky jsou vhodnější pro pokrmy, které vyžadují delší dobu vaření, jako jsou dušená masa, polévky a pečené pokrmy. Jejich koncentrovaná chuť se nejlépe rozvine a uvolní právě dlouhým varem, můžete jich proto použít méně než čerstvých. Sušené bylinky vydrží v suchu déle. Sušením však mohou o někeré aromatické látky přijít. 

  • Petrželka nesmí chybět na čerstvě uvařených nových bramborách nebo jako ozdoba ve vývarů a zeleninových polévek.
  • Kopr dělí obyvatelstvo na dva tábory. Její výraznou a specifickou chuť totiž každý nemusí. Bez kopru bychom však neměli klenoty české kuchyně jako jsou houbová kulajda nebo smetanová koprovka. 
  • Majoránka. Sušená majoránka platí za tradiční bylinku české kuchyně. Používá se při přípravě masových pokrmů z vepřového, jako jsou zabijačkové dobroty, nebo oblíbených bramboráků.
  • Pažitka se často používá jako dekorace a dochucení na brambory či chleby nebo se přidává do pomazánek, salátů a polévek pro její jemnou cibulovou chuť.
  • Bazalka není původní českou bylinkou, velmi u nás zdomácněla. Nepostradatelnou je v italských a středomořských pokrmech, jako jsou těstoviny, pizza a salát caprese.

  • Tymián je silně aromatická bylinka. Skvěle doplňuje masové a dušené pokrmy, zejména s hovězím masem. Je důležitou surovinou některých receptur při přípravě českého pokladu – svíčkové na smetaně
  • Rozmarýn se používá při grilování ryb nebo přípravě pečené zeleniny. Jeho aroma je velmi intenzivní. 
  • Šalvěj má silné léčivé účinky a v kuchyni se využívá zejména při přípravě pokrmů z vepřového masa, kde pomáhá trávení těžkých jídel.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč