Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Středomořskou kuchyní proti srdečním chorobám

salát s pečenou paprikou a vlašskými ořechy
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pokud chcete mít srdce jako zvon, jezte celý rok jako na dovolené v Řecku. Vědecké studie opakovaně potvrdily, že osoby, které se stravují podle zásad ‚středomořské kuchyně‘, žijí déle než ostatní.

Obyvatelé Středomoří si rádi pochutnávají na rybách, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jež příznivě působí na srdce, mají protizánětlivé účinky a zlepšují průchodnost cév a proudění krve. Až budete přemýšlet, na čem si pochutnáte při příští velké grilovačce, zapomeňte na steak a po vzoru obyvatel středomoří si dopřejte rybu. My vám doporučujeme grilovanou makrelu. Řekové rovněž ve velkém konzumují ovoce a zeleninu. Ty mají díky vysokému obsahu antioxidantů ochranné účinky proti vzniku srdečních chorob a rakoviny. Zavzpomínejte na prázdniny u moře a dopřejte si vitaminovou bombu ve formě klasického řeckého salátu.

Zázračný olivový olej a nezbytná sklenka vína

Skutečné tajemství zdraví a dlouhověkosti Řeků se ale skrývá v olivovém oleji, který při vaření nahrazuje máslo a ostatní tuky. Ten obsahuje vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, které jsou ochranným faktorem proti onemocnění srdce, a je rovněž obrovským zdrojem antioxidantů, včetně vitaminu E. K jídlu si Řekové většinou dopřejí sklenku vína. To je zdrojem polyfenolů, které jsou rovněž významnými antioxidanty. Ale pozor, všeho s mírou, muži by si neměli dopřát více než dvě skleničky a ženy jednu skleničku denně!

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín