0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zabijačkový slovník

uzeniny
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Děcka z vesnice, kterým běhá jídlo po dvorku, v tom mají jasno. Ale co ti ostatní, kteří se narodili ve městě a vědí o jídle akorát to, že roste v obchodě? Co vůbec obsahuje tlačenka a jak se vypéká ovar? Přečtěte si v našem zabijačkovém slovníku.

Jelito

Do jelit se dává méně hodnotné vepřové maso (např. játra, bůček, hlava), krev a kroupy. Všechny tyto ingredience se společně semelou a vzniklou směsí se plní jemná střívka. Jelito použijte do polévky prdelačky nebo si ho opražte na pánvi.

Jitrnice

jitrniceV jitrnicích najdete podobné suroviny jako v jelitu. Můžou obsahovat také plíce a slezinu, bílé pečivo, vývar a koření. Jitrnice patří k nejtypičtějším zabijačkovým produktům – upečte si je na česnekových bramborách s majoránkou. Voňavá lahůdka!

Škvarky

Nejčastěji se připravují z vepřového sádla, které se nakrájené za častého míchání škvaří. Vyškvařené sádlo se slije a zbylé škvarky se osolí, někdy i okmínují. Připravte si domácí škvarky. Chutnat vám díky nim bude krupkový kuba s lesními houbami.

Tlačenka

Malé kousky masa, které se spolu s rosolem z kůže vaří ve vodě. Podle toho, jak má být tlačenka kvalitní, se při její přípravě používají vybrané nebo i zbytkové kousky masa. Správná tlačenka obsahuje čerstvé koření, není však překořeněná. Podává se s cibulí, octem a s čerstvým chlebem. Popíjejte k ní jak jinak než pořádně vychlazené pivo.

Huspenina (sulc)

Vyrábí se z takových částí těla prasete, které obsahují velké množství kolagenu, proto má huspenina po zpracování podobu rosolu. Nožičky, kolena, kůže nebo hlava, nic nepřijde nazbyt. V sulcových receptech se vyskytuje celer, petržel, mrkev, bobkový list a ocet. Vzniklou směs můžeme nalít buď do formy na srnčí hřbet, nebo do formy na bábovku.

Ovar

ovarOvárek se připravuje z tučnějších částí prasete. Maso s kůží se vaří ve slané vodě, kde se zbaví štětin. Ovar může být z vařené hlavy, jazyka, krkovičky, plece, laloku nebo kolene. Pozor, aby se vám ovar nerozvařil. Je oblíben díky rychlé přípravě, takže ho stihnete podávat již během chystání ostatních zabijačkových pokrmů. Servírujte s jablečným křenem či hořčicí.

Prejt

V prejtu se zužitkuje maso, které není příliš kvalitní ani by na talíři samo o sobě nevypadalo hezky. Prejt se mísí s dalšími surovinami, především s bílým pečivem, dochucuje se a dobarvuje vepřovou krví a peče se ve vyhřáté troubě. Chutnat vám bude s lepenicí z brambor a kysaného zelí.

Klobása

Velmi oblíbený masový pokrm nejen v období zabijaček. Kromě masa se její příprava neobejde také bez výrazného koření (paprika, pepř, kmín, česnek…). Klobásu vaříme nebo grilujeme a následně ji podáváme s pečivem, křenem, hořčicí nebo kečupem. Ale zkuste i náš recept na smaženou klobásu v trojobalu s bramborovou kaší.

Připravila Lucie Perlíková

Související články

Domácí zabíjačka: Jak probíhají tradiční české hody?
  • Zajímavosti

Domácí zabíjačka: Jak probíhají tradiční české hody?

Prasata patřila mezi první zvířata, která člověk začal pravidelně využívat pro svou obživu. První pokusy o domestikaci probíhaly již v neolitu asi před devíti tisíci lety a od té doby se pašíci stali důležitou součástí nejednoho...
Domácí zabijačka (klidně v obýváku!)
  • Zajímavosti

Domácí zabijačka (klidně v obýváku!)

Máme pro vás návod, jak zorganizovat zabijačku i v malém bytě. Stačí, když budete mít po ruce naše recepty, skvělé nápady, podrobný časový harmonogram a nákupní seznam. Čeká vás pořádně mastné hodování!Zabijačkové menu podle Apetitu: ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit