0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zabijačkový slovník

uzeniny
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Děcka z vesnice, kterým běhá jídlo po dvorku, v tom mají jasno. Ale co ti ostatní, kteří se narodili ve městě a vědí o jídle akorát to, že roste v obchodě? Co vůbec obsahuje tlačenka a jak se vypéká ovar? Přečtěte si v našem zabijačkovém slovníku.

Jelito

Do jelit se dává méně hodnotné vepřové maso (např. játra, bůček, hlava), krev a kroupy. Všechny tyto ingredience se společně semelou a vzniklou směsí se plní jemná střívka. Jelito použijte do polévky prdelačky nebo si ho opražte na pánvi.

Jitrnice

jitrniceV jitrnicích najdete podobné suroviny jako v jelitu. Můžou obsahovat také plíce a slezinu, bílé pečivo, vývar a koření. Jitrnice patří k nejtypičtějším zabijačkovým produktům – upečte si je na česnekových bramborách s majoránkou. Voňavá lahůdka!

Škvarky

Nejčastěji se připravují z vepřového sádla, které se nakrájené za častého míchání škvaří. Vyškvařené sádlo se slije a zbylé škvarky se osolí, někdy i okmínují. Připravte si domácí škvarky. Chutnat vám díky nim bude krupkový kuba s lesními houbami.

Tlačenka

Malé kousky masa, které se spolu s rosolem z kůže vaří ve vodě. Podle toho, jak má být tlačenka kvalitní, se při její přípravě používají vybrané nebo i zbytkové kousky masa. Správná tlačenka obsahuje čerstvé koření, není však překořeněná. Podává se s cibulí, octem a s čerstvým chlebem. Popíjejte k ní jak jinak než pořádně vychlazené pivo.

Huspenina (sulc)

Vyrábí se z takových částí těla prasete, které obsahují velké množství kolagenu, proto má huspenina po zpracování podobu rosolu. Nožičky, kolena, kůže nebo hlava, nic nepřijde nazbyt. V sulcových receptech se vyskytuje celer, petržel, mrkev, bobkový list a ocet. Vzniklou směs můžeme nalít buď do formy na srnčí hřbet, nebo do formy na bábovku.

Ovar

ovarOvárek se připravuje z tučnějších částí prasete. Maso s kůží se vaří ve slané vodě, kde se zbaví štětin. Ovar může být z vařené hlavy, jazyka, krkovičky, plece, laloku nebo kolene. Pozor, aby se vám ovar nerozvařil. Je oblíben díky rychlé přípravě, takže ho stihnete podávat již během chystání ostatních zabijačkových pokrmů. Servírujte s jablečným křenem či hořčicí.

Prejt

V prejtu se zužitkuje maso, které není příliš kvalitní ani by na talíři samo o sobě nevypadalo hezky. Prejt se mísí s dalšími surovinami, především s bílým pečivem, dochucuje se a dobarvuje vepřovou krví a peče se ve vyhřáté troubě. Chutnat vám bude s lepenicí z brambor a kysaného zelí.

Klobása

Velmi oblíbený masový pokrm nejen v období zabijaček. Kromě masa se její příprava neobejde také bez výrazného koření (paprika, pepř, kmín, česnek…). Klobásu vaříme nebo grilujeme a následně ji podáváme s pečivem, křenem, hořčicí nebo kečupem. Ale zkuste i náš recept na smaženou klobásu v trojobalu s bramborovou kaší.

Připravila Lucie Perlíková

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč