Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací.
Klasická koprovka s hovězím masem a knedlíky
Koprová omáčka se tradičně podává s houskovým knedlíkem a plátkem vařeného hovězího masa. Vyzkoušejte náš poctivý recept. Hovězí plec nebo krk se vaří ve vodě spolu s kořenovou zeleninou a vzniklý vývar se přidává do omáčky, což ji dodá silnou chuť.
Svěží koprovka s bramborami a vařeným vejcem
Další možností, jak si tradiční českou koprovou omáčku vychutnat, je podávat ji s novými bramborami a vařeným vejcem.
Náš tip: Připravte si například i koprovou omáčku podle našeho video receptu
- Tato varianta se připravuje z předem připraveného kuřecího vývaru, mléka a dvou druhů smetany – zakysané a smetany ke šlehání. Spojení dodává omáčce úžasnou krémovitost.
- Na závěr je omáčka dochucena jabelčným octem, čerstvým koprem a cukrem. Máte-li rádi skladkokyselost, tato verze vám sedne.
Koprovka šéfkuchaře Tituse Eliáše
Recept od šéfkuchaře a majitele restaurací Na kopci, Na Konci a Bistro Santinka Tituse Eliáše je doslova vymazlený k dokonalosti.
- Koprová omáčka se zde podává s plátky vařeného hovězího masa, novými bramborami a zastřeným vejcem.
- Zvláštností je, že omáčka se nezahušťuje jíškou, ale toustovým chlebem.
Koprovka s pošírovaným vejcem
Máte rádi spojení koprové omáčky a vejce natvrdo? Inspirujte se naším receptem a připravte protentokrát pošírované vejce. Když žloutek vyteče, dodá omáčce ještě krémovější chuť. Podle našeho receptu navíc přípravu pošírovaného vejce zvládnete hravě!
Odlehčená koprovka s lososem
Vyzkoušejte koprovou omáčku připravit projednou jinak. Odlehčená verze z kuřecího vývaru, kopru a zakysané smetany podávaná s lososem a bramborami vás dostane souladem chutí a svěžestí!
Zdroj informací: časopis Apetit