S čím brambory kamarádí?
Základem těsta na bramboráky jsou brambory, ideálně uskladněné, které neobsahují příliš velké množství vody. Pokud je brambor málo, nebo jen toužíme po změně či upotřebení jiných surovin, dobrou službu prokážou i jiné druhy zeleniny. Nastrouhaná mrkev, celer či cuketa brambory důstojně doprovodí. Nezapomeňte zeleninu před přidáním (zejména cukety), dobře vyždímat a zbavit vody. Řídké těsto totiž potřebuje k zahuštění víc mouky, což se negativně projeví na výsledné chuti. Zajímavé zpestření může bramboráku přinést také květák nebo kysané zelí.
Nový impuls
Česnek a majoránka, které vládnou tradičnímu bramboráku, snesou doprovod dalších chutí. Přidáním uzeného bůčku, špeku či šunky můžete jejich roli skvěle doplnit. Smaženým plackám dodají kousky uzeniny nový švih. Ve vegetariánské variantě se v kombinaci s bramborami (i cuketou) tradičně osvědčuje na kousky rozdrobený balkánský sýr. Nový šmrnc dodají bramboráku orestované hřiby nebo lišky.
Na pánev i do trouby
Jeho nejběžnější podobou v našich končinách je bezesporu placka smažená na oleji či sádle. Výsledkem bývá mastný bramborák, ze kterého se snažíme část tuku odsát papírovými utěrkami. Pohodlnější a méně mastnou variantu představuje bramborák upečený na plechu v troubě. Stačí plech nebo pekáč vymazat, těsto nalít dovnitř a upéct. Jde o zdravější způsob přípravy, kterým se elegantně vyhnete zápachu ze smažení.
Oblíbené bramborákové těsto lze použít také jako kabátek například pro plátky vepřové panenky, olomoucké tvarůžky či camembert. Funguje podobně jako trojobal, jen je potřeba těstíčko přidávat postupně.
Textura i chutě v harmonii
Bramborák nemusí být nutně jídlem, který po druhé placce začne svého strávníka nudit. Zvlášť, když tabuli doplníte dipy, do kterých je zanoříte. Dipy a omáčky lze také nanést přímo na bramborák. Nejenže tím zpestříte jeho chuť, ale můžete ji při každém kousku měnit v závislosti na množství připravených omáček. Skvělým doplňkem jsou dipy s česnekem a bylinkami na bázi jogurtu, směle můžete připravit i tzatziki. Před přípravou doporučujeme jogurt nejdříve nechat odkapat, aby nebyl příliš řídký a na placce dobře držel. Přidáním jogurtového dipu navíc zvýšíte výživovou hodnotu celého pokrmu.