Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svíčková ze zvěřiny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 42
Do 90 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2393 kcal
Bílkoviny 228 g
Sacharidy 55 g
Tuky 132 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svíčková na smetaně se zvěřinou je luxusní jídlo, které z vás udělá mistra kuchaře. Kombinace božské omáčky a božského masa se spojí na jednom místě – na vašem talíři. Srnčí maso se rozpadá na jazyku a ke smetanové omáčce a knedlíku se opravdu hodí.

Související recepty

Suroviny

na pečení, lze nahradit dančím
olej
na smažení
větší
podle chuti
ocet 1 PL
podle chuti
mrkev 1 ks
velká
lze nahradit velkou petrželí + 1/4 celeru
brusinková zavařenina
do omáčky + k podávání
na dochucení
pepř celý
na dochucení
tymián
na dochucení
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
mouka
na zahuštění omáčky
smetana 200 ml
sladká nebo zakysaná
k podávání
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

2

Maso ponechte vcelku a ze všech stran ho osmahněte na oleji ve velkém kastrolu. Vyjměte, vsypte pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby zezlátly. Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte odpařit.

3

Vsypte pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu, lžíci brusinek a promíchejte. Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte a přikryté vložte do trouby. Pečte asi hodinu; občas zkontrolujte, nepotřebuje-li podlít.

4

Když je maso měkké, vyjměte je.

5

Šťávu nechte na sporáku odpařit, zaprašte trochou hladké mouky, zasmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte. Vyndejte bobkový list i celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte dohladka. Ochutnejte a případně dolaďte.

6

Pečené srncí maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité svíčkovou omáčkou, s knedlíky, brusinkami a citronem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín