Svíčková na smetaně se zvěřinou je luxusní jídlo, které z vás udělá mistra kuchaře. Kombinace božské omáčky a božského masa se spojí na jednom místě – na vašem talíři. Srnčí maso se rozpadá na jazyku a ke smetanové omáčce a knedlíku se opravdu hodí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
Maso ponechte vcelku a ze všech stran ho osmahněte na oleji ve velkém kastrolu. Vyjměte, vsypte pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby zezlátly. Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte odpařit.
Vsypte pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu, lžíci brusinek a promíchejte. Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte a přikryté vložte do trouby. Pečte asi hodinu; občas zkontrolujte, nepotřebuje-li podlít.
Když je maso měkké, vyjměte je.
Šťávu nechte na sporáku odpařit, zaprašte trochou hladké mouky, zasmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte. Vyndejte bobkový list i celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte dohladka. Ochutnejte a případně dolaďte.
Pečené srncí maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité svíčkovou omáčkou, s knedlíky, brusinkami a citronem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů )
- Svíčková omáčka: 9 skvělých receptů (11 receptů )
- Český kulinářský skvost? Omáčky. Připravte si 6 nejoblíbenějších českých omáček(9 receptů )