Božská omáčka, božské maso
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Maso ponechte vcelku a ze všech stran ho osmahněte na oleji ve velkém kastrolu. Vyjměte, vsypte pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby zezlátly. Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte odpařit. Vsypte pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu, lžíci brusinek a promíchejte. Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte a přikryté vložte do trouby. Pečte asi hodinu; občas zkontrolujte, nepotřebuje-li podlít.
2 Když je maso měkké, vyjměte je. Šťávu nechte na sporáku odpařit, zaprašte trochou hladké mouky, zasmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte. Vyndejte bobkový list i celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte dohladka. Ochutnejte a případně dolaďte. Maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité omáčkou, s knedlíky, brusinkami a citronem.