Toto množství kulajdy dokážete sníst ve čtyřech lidech, ani nemrknete – nedá se jí totiž odolat. Krémová polévka s houbami, vejcem, koprem a bramborami je tak sytá, že dokáže zastoupit i hlavní jídlo. Především ve dnech, kdy nemáte čas vařit a zároveň se nespokojíte s koupenou hotovkou. Kulajda zkrátka nezklame!
Suroviny
Postup
Houby dejte do hrnce, zalijte 2 litry vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, celé koření, kmín, libeček a osolte.
Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Mouku rozmíchejte ve smetaně a nařeďte ji trochou studené vody.
Směs vlijte do polévky přes sítko, prošlehejte a uveďte k varu.
Vsypte kostičky brambor a vařte dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou.
Dochuťte octem, dosolte a postupně do polévky vyklepněte vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl.
Po chvíli opatrně zamíchejte ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá.
Vařte na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý.
Stáhněte z ohně, vmíchejte pokrájený čerstvý kopr a dochuťte čerstvě drceným pepřem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu na srpen: Dokonale vyladěná kombinace na neděli(3 recepty )
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů )