0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

3.9 / 5. Počet hodnocení: 34
Do hodiny Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2942 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 313 g
Tuky 131 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toto množství kulajdy dokážeme sníst ve čtyřech lidech, ani nemrkneme – nedá se jí odolat.

Suroviny

lišky 250 g
čerstvé, očištěné, pokrájené, nebo směs lesních hub, očištěných, pokrájených
sůl
pepř
čerstvě drcený
cibule 1 ks
bobkový list 2 ks
pepř celý 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
libeček 2 snítky
kmín ¼ ČL
brambory 4 ks
velké, oloupané, na kostky
zakysaná smetana 500 ml
tučná
mouka pšeničná hladká 4 PL
ocet 3 PL
nebo méně, podle chuti
vejce 4 ks
kopr 1 svazek
čerstvý

Postup

1

Houby dejte do hrnce, zalijte 2 litry vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, celé koření, kmín, libeček a osolte.

2

Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Mouku rozmíchejte ve smetaně a nařeďte ji trochou studené vody.

3

Směs vlijte do polévky přes sítko, prošlehejte a uveďte k varu.

4

Vsypte kostičky brambor a vařte dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou.

5

Dochuťte octem, dosolte a postupně do polévky vyklepněte vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl.

6

Po chvíli opatrně zamíchejte ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá.

7

Vařte na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý.

8

Stáhněte z ohně, vmíchejte pokrájený čerstvý kopr a dochuťte čerstvě drceným pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Zajímavosti

Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč