Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 (21)
Do hodiny Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2868 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 297 g
Tuky 133 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toto množství kulajdy dokážeme sníst ve čtyřech lidech, ani nemrkneme – nedá se jí odolat.

Suroviny

lišky 250 g
houby (čerstvé) či směsi lesních hub, očištěné, pokrájené
sůl
pepř
čerstvě drcený
cibule 1 ks
bobkový list 2 ks
pepř
celý, v kuličkách
libeček 2 snítky
kmín 1 ČL
brambory 4 ks
velké, oloupané, na kostky
zakysaná smetana 500 ml
tučná
mouka pšeničná hladká 3 PL
ocet 1 PL
dle chuti
vejce 4 ks
kopr 1 svazek
menší, čerstvý

1 Houby dejte do hrnce, zalijte 2 litry vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, celé koření, kmín, libeček a osolte. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Mouku rozmíchejte ve smetaně a nařeďte ji trochou studené vody. Směs vlijte do polévky přes sítko, prošlehejte a uveďte k varu.

2 Vsypte kostičky brambor a vařte dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou. Dochuťte octem, dosolte a postupně do polévky vyklepněte vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl. Po chvíli opatrně zamíchejte ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá. Vařte na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý. Stáhněte z ohně, vmíchejte pokrájený čerstvý kopr a dochuťte čerstvě drceným pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit