Toto množství kulajdy dokážeme sníst ve čtyřech lidech, ani nemrkneme – nedá se jí odolat.
Suroviny
Postup
Houby dejte do hrnce, zalijte 2 litry vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, celé koření, kmín, libeček a osolte.
Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Mouku rozmíchejte ve smetaně a nařeďte ji trochou studené vody.
Směs vlijte do polévky přes sítko, prošlehejte a uveďte k varu.
Vsypte kostičky brambor a vařte dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou.
Dochuťte octem, dosolte a postupně do polévky vyklepněte vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl.
Po chvíli opatrně zamíchejte ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá.
Vařte na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý.
Stáhněte z ohně, vmíchejte pokrájený čerstvý kopr a dochuťte čerstvě drceným pepřem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu na srpen: Dokonale vyladěná kombinace na neděli(3 recepty)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů)
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů)