Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Restaurace Triton uvede menu z Titaniku: Když jsme se podívali, co ten poslední večer lidé jedli, měli jsme jasno, říká Karel Doubek

Karel Doubek
ZDROJ: Se souhlasem Karla Doubka
sdílet:

Staré hotely mají často zajímavý příběh. V Praze jich je hned několik, jedním z nejstarších je hotel Adria na Václavském náměstí z roku 1911. Ten ve svém suterénu skrývá zvláštní krápníkovou jeskyni. Mezi krápníky a výjevy z antické mytologie se dnes nachází restaurace Triton. Nebylo tomu ale tak vždy.

Cesta historií hotelu Adria začíná v roce 1911, kdy dům U Modré boty z 16. století na Václavském náměstí zakoupil hoteliér Emil Ročák. Dům kompletně přestavěl na hotelový komplex s restaurací a v suterénu vznikl sál s krápníkovou výzdobou a pódiem, který sloužil jako kabaret. Později dům získal František Tichý, zakladatel a předseda české kinematografie. 

Skryt pre seznam

V Adrii se rodily legendy

Ve 20. letech minulého století se v krápníkové jeskyni zrodilo divadlo Revoluční scéna, kde se na malém pódiu střídaly československé i zahraniční hvězdy. Nejvýznamnější období tohoto prostoru začalo v roce 1925, kdy mezi krápníky otevřel divadlo Vlasta Burian.

Setkávaly se zde osobnosti jako Jaroslav Marvan, Jindřích Plachta, E.E. Kisch, Saša Rašilov nebo Hugo Haas. Divadlo Vlasty Buriana bylo v hotelu tři roky, než se scéna přesunula do většího prostoru Švandova divadla na Smíchově.

Vlasta Burian měl tehdy osobního kuchaře - jednoho z nejlepších v Praze – Jaromíra Trejbala. Na jídelním lísku jsme měli dříve i hercovo oblíbené jídlo zařazeno,‘  říká ředitel hotelu Karel Doubek. 

Prázdno v suterénu ale dlouho nezůstalo, divadelní prostory se rozhodl využít Jiří Voskovec s Janem Werichem. V jejich Osvobozenému divadlu v krápníkové jeskyni měly tehdy premiéru například hry Král Ubu nebo Smoking Revue. 

V roce 1940 získal hotel památkovou ochranu, za socialismu v se v prostorách nacházel provoz družstva Mechanika a suterénní prostory v 70. letech sloužily vysokoškolskému klubu Adria.

Po revoluci získali v restituci Hotel Adria zpět původní majitelé. Dnes v suterénu najdete zážitkovou restauraci Triton. Šéfkuchařem je Tomáš Kohút, který menu mění podle sezóny. Letos do něj nechal promluvit i umělou inteligenci

Nemám rád stereotypy a ustálené cesty. Volím vždy tu nevyšlapanou stezku,“  vysvětluje s vášní šéfkuchař podniku Tomáš Kohút, jehož srdce bije pro technologie a inovace. „Vytvořit jídlo, jehož základ stojí na umělé inteligenci, to bylo jen otázkou času,“ vzpomíná s úsměvem na uplynulé měsíce, kdy začal  s AI spolupracovat. Po mnoha hodinách konzultací pak v kuchyni vykouzlil pokrm, který teď můžete ochutnat.

Jde o steak s pečenou červenou řepou a omáčkou z karamelizovaného křenu. Součástí jarního menu jsou i pokrmy, do kterých už si Tomáš Kohút od AI nechal mluvit jen trochu, především se soustředil na sezónní suroviny.

Pozvánka na Titanic

Od 9.4. 2024 můžete v Tritonu přijít ochutnat menu, které se servírovalo poslední večer na Titaniku. ‚Chtěli jsme do nabídky zařadit něco originálního. Titanic bude mít výročí potopení 14. dubna a když jsme se podívali na to, co lidé ten osudný večer jedli, měl Tomáš jasno,‘ říká ředitel hotelu Karel Doubek.

Zdroje: web restaurace Triton a hotelu Adria, Karel Doubek

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč