Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí

Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí
ZDROJ: Apetit

Také jste po dlouhé pauze mezi školní jídelnou a vlastní kuchyní znovu objevili řepu? Přinášíme vám recepty na maso, saláty i zákusky, které až díky řepě dostanou šťávu. Zkuste se na tuhle zeleninu podívat jinýma očima. Červená řepa je totiž krásná. Voňavá. Víceúčelová. Světově proslulá, a to v dobrém. Přizpůsobivá. Zkrátka – mějte ji konečně rádi! Tentokrát se podíváme na její zpracování za tepla!

  • Máte-li chuť na salát doplněný právě o řepu, máte dvě možnosti, jak si ji připravit. Tou první je povaření. Stačí jen otrhat listy a podle velikosti vařit hodinu nebo dvě. Nejlepší je ji loupat a krájet až po uvaření, jinak vypustí hodně chuti i šťávy.
  • Druhou možností je pečení. Oloupanou, nakrájenou řepu vložte do pekáče, pokapejte olejem, podle chuti osolte či okořeňte, dejte do trouby a pečte doměkka. Často se také jen zabalí do alobalu společně s olivovým olejem, česnekem a snítkami tymiánu. Opět ji stačí hodina a na 220 stupňů předehřátá trouba. Takto připravenou řepu využijete v salátech či jako neokoukanou přílohu nebo do rychlých těstovin k večeři.

Náš tip: Připravte si také netopýří krekry a pomazánku z červené řepy podle našeho video receptu

Skryt pre seznam
  • Červenou řepu také můžete pošírovat v sous-vide.
  • Z červené řepy si můžete připravit nejrůznější krémové polévky nebo ruský boršč.
  • Výborně se hodí do rizot, omáček, a dokonce se z ní smaží či pečou zdravější chipsy.
  • Pokud nevíte, s čím ji kombinovat, vsaďte na klasické párování se sýry (kozí, gorgonzola, roquefort), ořechy, vajíčky, křenem, citrusy, jablky, medem nebo dijonskou hořčicí.
  • Využijete ji také u sladkého pečení, kdy z obyčejné bábovky udělá krásně vláčný moučník, nebo si z ní můžete udělat gurmánský sirup.

12 zásad...

  1. Čerstvá řepa je křupavá a přirozeně sladká; jako doplněk jídel je lepší ji upéci nebo povařit, zvýrazní to chuť.
  2. Šťávu při vaření nebo pečení červené řepě nejlépe zachováte, když necháte řepě slupku, lístky a kořínek.
  3. Mikrovlnka uvaří řepu na nejvyšší stupeň za 9 až 12 minut. Slupku propíchejte.
  4. Saláty s řepou lépe chutnají s octem jako je balsamico či jablečný.
  5. Grilování vytáhne z řepy to nejlepší.
  6. Bobkový list, nové koření, hřebíček, tymián, kopr, ale i česnek a citrusová šťáva i kůra se s řepou milují.
  7. Starší řepa ocení při vaření přidat lžičku soli a lžičku cukru. Jinak ale vodu nesolte, řepa totiž obsahuje minerální soli.
  8. Vaření nezničí zářivou barvu, když přidáte do vody lžíci běžného octa; zlepší i chuť.
  9. Jablečná šťáva smíchaná s řepnou je báječná a úžasně osvěžující!
  10. Listy řepy můžete připravit jako špenát.
  11. Loupání provádějte nejlépe v gumových rukavicích; skvrny na rukou vymněte vlhkou solí a citronovou šťávou.
  12. Prkénka na krájení vyčistíte od řepných skvrn jen roztokem sava.

Pochutnáváme si na ní už 3 tisíce let

Červená řepa je oblíbeným zástupcem kořenové zeleniny a není žádnou novinkou. Pochází ze Středomoří a Severní Afriky, ale postupně se stala oblíbenou po celém světě.

  • První zmínky o této plodině jsou staré asi 3 000 let a pochází ze starověké Babylonie. Po Evropě se rozšířila díky rozrůstání Římského impéria a byla brána nejen jako dostupná potrava, ale také se z ní často připravovaly nejrůznější léky či tinktury.
  • Postupně se stala součástí rituálů a obřadů. Například pohané z řepy tvořili lucerny, podobně jako se vyřezávají dýně nejen v USA na Halloween.

Červená řepa na všechny neduhy

Zelenina, která zbarví vše do červena, má mnoho přínosů pro naše tělo. Vyniká pestrým obsahem prospěšných látek. Načerpáme z ní vitaminy skupiny B a C, provitamin karoten a minerální látky jako je vápník, hořčík, draslík, zinek i železo. Je skvělým zdrojem kyseliny listové a antioxidantů.

  • Někteří lidé věří na její detoxikační schopnosti. Řepa zlepšuje činnost ledvin, žlučníku, žaludku a jater, což přijde vhod po celý rok.
  • Také posiluje imunitní systém bránící jarnímu nachlazení, chřipkám a rýmě.
  • Údajně působí jako prevence rakoviny, podporuje funkci srdce a snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu i krevní tlak. Zlepšuje činnost nervové soustavy a mozku, kladně ovlivňuje trávení a pravidelné vyprazdňování.
  • Na své si přijdou i milovníci kosmetických procedur, protože pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a regeneruje kůži. Toto má za výsledek zmírnění projevů stárnutí, kvalitnější pokožku, nehty, vlasy, a dokonce omezení výskytu lupů.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova
Čatní
Do 20 minut
Velmi snadné