Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pražská fine diningová restaurace Levitate dostane novou podobu i místo: Láká na bizarní kuchyni a umělou inteligenci

Robotický číšník
ZDROJ: Ilustrační fotografie robotického číšníka, foto: GettyImages
sdílet:

Pražská fine diningová restaurace Levitate vždy přitahovala pozornost lidí, kteří hledají v gastronomii něco neobvyklého. Její šéfkuchař Christian Chu se nebojí netradičních kombinací chutí a originálního servírování. Nyní bude hranice gastronomie posouvat ještě dál, tentokrát s konceptem takzvané bizarní kuchyně.

Majitelé Levitate Christian Chu a Miroslav Šole se rozhodli začít novou kapitolu a proměnit večeři v Levitate ve smyslové představení nazvané Culinary Sensory Performance. Součástí nové strategie je přemístění provozu ze Štěpánské ulice do prostor Hotelu President s výhledem na Vltavu a Pražský hrad. První kulinářská show se tam odehraje 28. 3. 2023.

Otevřený oheň v bizarní kuchyni

V nových prostorách budeme moci používat ještě složitější technologické úpravy surovin než doposud. Chceme například uplatňovat starodávné postupy vaření z Japonska a skandinávských zemí,“  říká Christian Chu, spolumajitel a šéfkuchař Levitate, a dodává, že do přípravy bude navíc zapojený otevřený oheň.

Budeme mít testovací vývojovou kuchyni a ta nám umožní pootevřít skříňku i tzv. bizarní kuchyně, což je u nás zásadní novinkou,“  komentuje změny spolumajitel restaurace manažer Miroslav Šole. „Bizarní kuchyně nabízí pokrmy, které byste na talíři nečekali,říká Christian Chu a jako příklad uvádí tři chystané chody:

  • tatarák ze stařené zvěřiny dochucený mravenci a lehkou mozečkovou pěnou 
  • bourec morušový s limetkovými listy a rybí omáčkou
  • slepičí hřebínky s králičími ledvinkami podávané s kuřecími pařáty

Tyto tři chody máme už odzkoušené, chutnají báječně. Jeden pokrm vyvíjíme v naší testovací kuchyni minimálně tři měsíce. Konečná chuť musí být dokonale vyrovnaná, nic nesmí převládat. Sousto tedy nechutná jen po jedné surovině. Tím je vývoj těchto jídel složitý a zdlouhavý. Příprava bizarních pokrmů je součastí Levitate kreativní kuchyně, kde vaříme uměleckou vařečkou,‘“ dodává Christan Chu.

Hosté ochutnají v průběhu večera nejen doposud nepoznané chutě, u speciálního baru okusí také japonské servírování omakase a stekají se umělou inteligencí (AI).

AI bude hrát v restauraci významnou roli. Podle vyjádření majitelů bude například odpovídat na webu na dotazy a pomůže s rezervací, po zadání rezervačního kódu před vstupem do restaurace začne AI komunikovat ve vašem rodném jazyce, přímo u stolu odpoví na dotazy ke složení menu, popř. kuchařské technice.

Jako doplnění AI plánujeme i robotickou servírku/číšníka, který předloží jeden chod z menu anebo přiveze v závěru oblečení ze šatny,‘“ říká spolumajitel restaurace Miroslav Šole.

Zdroj: Apetit, Levitate

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...