Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pražská fine diningová restaurace Levitate dostane novou podobu i místo: Láká na bizarní kuchyni a umělou inteligenci

Robotický číšník
ZDROJ: Ilustrační fotografie robotického číšníka, foto: GettyImages
sdílet:

Pražská fine diningová restaurace Levitate vždy přitahovala pozornost lidí, kteří hledají v gastronomii něco neobvyklého. Její šéfkuchař Christian Chu se nebojí netradičních kombinací chutí a originálního servírování. Nyní bude hranice gastronomie posouvat ještě dál, tentokrát s konceptem takzvané bizarní kuchyně.

Majitelé Levitate Christian Chu a Miroslav Šole se rozhodli začít novou kapitolu a proměnit večeři v Levitate ve smyslové představení nazvané Culinary Sensory Performance. Součástí nové strategie je přemístění provozu ze Štěpánské ulice do prostor Hotelu President s výhledem na Vltavu a Pražský hrad. První kulinářská show se tam odehraje 28. 3. 2023.

Otevřený oheň v bizarní kuchyni

V nových prostorách budeme moci používat ještě složitější technologické úpravy surovin než doposud. Chceme například uplatňovat starodávné postupy vaření z Japonska a skandinávských zemí,“  říká Christian Chu, spolumajitel a šéfkuchař Levitate, a dodává, že do přípravy bude navíc zapojený otevřený oheň.

Budeme mít testovací vývojovou kuchyni a ta nám umožní pootevřít skříňku i tzv. bizarní kuchyně, což je u nás zásadní novinkou,“  komentuje změny spolumajitel restaurace manažer Miroslav Šole. „Bizarní kuchyně nabízí pokrmy, které byste na talíři nečekali,říká Christian Chu a jako příklad uvádí tři chystané chody:

  • tatarák ze stařené zvěřiny dochucený mravenci a lehkou mozečkovou pěnou 
  • bourec morušový s limetkovými listy a rybí omáčkou
  • slepičí hřebínky s králičími ledvinkami podávané s kuřecími pařáty

Tyto tři chody máme už odzkoušené, chutnají báječně. Jeden pokrm vyvíjíme v naší testovací kuchyni minimálně tři měsíce. Konečná chuť musí být dokonale vyrovnaná, nic nesmí převládat. Sousto tedy nechutná jen po jedné surovině. Tím je vývoj těchto jídel složitý a zdlouhavý. Příprava bizarních pokrmů je součastí Levitate kreativní kuchyně, kde vaříme uměleckou vařečkou,‘“ dodává Christan Chu.

Hosté ochutnají v průběhu večera nejen doposud nepoznané chutě, u speciálního baru okusí také japonské servírování omakase a stekají se umělou inteligencí (AI).

AI bude hrát v restauraci významnou roli. Podle vyjádření majitelů bude například odpovídat na webu na dotazy a pomůže s rezervací, po zadání rezervačního kódu před vstupem do restaurace začne AI komunikovat ve vašem rodném jazyce, přímo u stolu odpoví na dotazy ke složení menu, popř. kuchařské technice.

Jako doplnění AI plánujeme i robotickou servírku/číšníka, který předloží jeden chod z menu anebo přiveze v závěru oblečení ze šatny,‘“ říká spolumajitel restaurace Miroslav Šole.

Zdroj: Apetit, Levitate

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč