Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

U Werichů se nikdo z hostů nebál otevřít lednici a něco si uvařit, píše Werichova hospodyně Eva Tůmová

Kuchařka Jana Wericha
ZDROJ: Apetit, Getty Images
sdílet:

Kdo jiný by mohl vědět o jídelních zvyklostech Jana Wericha víc, než právě Eva Tůmová. V posledních letech hercova života byla hospodyní ve známé vile na Kampě, kde se starala o Janovu vnučku Fanču a pomáhala s celým chodem domácnosti, včetně vaření. A že kolikrát měla plné ruce práce, protože vilu navštěvovalo mnoho známých osobností, které bylo nutné jaksepatří pohostit.

Rodinná přítelkyně Werichových Eva Tůmová (88) je speciální pedagožkou a dcerou známého legionáře Karla Střelky. O jeho životě, i útrapách českých legionářů měla v úmyslu napsat knihu, jenže poté se shledala s Werichovým nemanželským synem Jiřím Werichem Petráškem, který svého otce nezažil. Její vyprávění ho zaujalo natolik, že z něj v roce 2019 vyšla kniha s názvem „A taky jsem vařila u Werichů“.

  • Kniha je autobiografií a plná vzpomínek na osudové zvraty, které Evu Tůmovou přivedly až do Werichovy vily na Kampě. Mimo jiné vzpomíná i na hercovo oblíbená jídla a podělila si i o některé recepty.

Kuchařské prvotiny paní Tůmové započaly už v dobách druhé světové války, kdy její otec bojoval coby legionář na frontě a maminku věznili v internačním táboře ve Svatobořicích. Sousedky ji učily, jak ohřát párky, uvařit rýži nebo upéct brambory. A právě brambory s rozhudou jsou jejím nejoblíbenějším jídlem.

Příprava je velmi jednoduchá:

  • Zabalenou bramboru do alobalu strčte asi na půl hodiny do rozehřáté trouby.
  • Rozhudu připravíte smícháním kostky tvarohu, kelímku zakysané smetany, nasekané petrželky a česneku.

U Werichů zčista jasna

Od roku 1975, kdy se paní Eva opět po několika letech setkala na Kampě s Janou, dcerou Jana Wericha, začala do slavné vily docházet, aby pomohla s hlídáním její sedmileté dcery Fanči. Následně se ale vila stala jejím domovem a společně se Zdenou, manželkou pana Wericha a Francis Ježkovou, vdovou po Jaroslavu Ježkovi, se starala o celkový chod domácnosti, včetně kuchyně. A že to občas bylo velmi náročné.

Většinou paní Eva věděla, co který den uvařit, protože se na tom s umělcem předem domlouvali. Jestli mu má připravit bažanta, nadívaná holoubata, slepičí polévku nebo králíka na černo. Jenže pak byly dny, kdy do slavné vily přišlo až dvacet návštěv za den. Jak vzpomíná rodinná přítelkyně, „některé návštěvy se dlouho nezdržely, ale když už tam byly, daly si kávu, panáčka i něco k snědku".

Americký styl v Praze

U Werichů prý fungoval takový ten americký styl domácnosti, kdy bylo naprosto běžné, že někdo otevřel ledničku, nebo spíš a bez rozpaků ze zásob něco připravil. O suroviny často nebyla nouze, Werichovi známí přinášeli povětšinou jedlé dárky a ty se uchovávaly v komoře, kterou paní Tůmová nazývá „kvelb“. Zde se skladovalo také víno, které si nechával dovážet v demižonech přímo od vinařů z Moravy a když byla příležitost, přivezli osobně.

U Werichů se vařila i na tu dobu velmi nezvyklá a exotická jídla. V dobách, kdy herec pobýval jako emigrant v Americe, si oblíbil rychlé dobroty, která nezaberou příliš času. Velmi rád měl kombinaci masa s ovocem a nejblíže jemu srdci byly „tousty Kalifornia“.

  • Recept je velmi jednoduchý, stačí lehce namazat toustový chléb máslem, přidat šunku, půlku broskve, navrch plátek ementálu a vše dát na pár minut zapéct do předehřáté trouby.

Jan Werich byl vášnivým myslivcem a členem sdružení na Benešovsku, a proto není divu, že se na jeho jídelníčku objevovaly také speciality ze zvěřiny. V dobách, kdy byl už herec příliš nemocný, dováželi mu jeho myslivečtí kolegové úlovky až před dům a předávali mu je s patřičnou parádou. Ve výřadu leželi zajíci, bažanti, křepelky i holubi. On už sice za nimi nemohl sejít dolů a tak jim z okna alespoň zamával.

  • Další hercovo oblíbenou kombinací masa s ovocem byly srnčí steaky s banány.

Štědrý den ve velkém stylu

Nezapomenutelnou vzpomínkou pro paní Tůmovou jsou bujaré přípravy na Štědrý den, které byly náročné pro celé dámské osazenstvo slavné vily. Zlatým hřebem toho dne byly nadívané hlemýždí ulity s nádivkou. Těch se připravovalo tolik, že ruce k dílu mnohdy muselo přiložit až šest lidí. Se čištěním šnečích tělíček pravidelně pomáhal hrabě Adolf Mensdorff nebo třeba Helena Šmauzová, pravnučka Františka Křižíka.

  • Do uvařeného a umletého hlemýždího masa se přidala strouhanka, koření, několik plných hrstí petržele.
  • Nádivka se plnila do ulit většinou až o Štědrý den ráno.

V devět hodin otevírala paní Eva bránu k Werichově vile, aby mohli přicházet všichni blízcí, kteří chtěli umělci popřát a obdarovat nějakou drobností. Všichni byli pečlivě evidováni, protože na posledním schůdku seděla Fanča a příchozí pečlivě zapisovala. V posledních letech zavítalo až 150 návštěvníků a každý byl řádně pohoštěn.

  • U vstupu host dostal štamprli alkoholu a kromě klasických chlebíčků a jednohubek se v deset hodin podávalo první teplé jídlo – vídeňský párek a vařené uzené koleno s vejmrdou, což je nastrouhaný křen smíchaný s jablkem a spařený hovězím vývarem.
  • V jedenáct hodin se podávali šneci. Každý host jich na dezertním talířku dostal pět a k tomu sklenku sektu nebo bílého vína.
  • Poslední teplé jídlo se servírovalo v poledne. Byl to šoulet připravený paní Zdenkou Werichovou – dvě sádelnaté husy se musely dva dny předem upéct, pak vykostit a rozsekat na malé kousky. K sádlu se pak podávaly luštěniny a obyčejně také tři kila rýže.
  • Na štědrovečerních přípravách spolupracovaly s restauracemi U Měšťánků nebo U Malířů, které zapůjčovaly pro tuto příležitost nádobí, sklenice, příbory.
  • Akce trvala nejdéle do dvou hodin, aby všichni byli včas u svých rodin.

Hosté měli za povinnost se fixou podepsat na ubrusy, které se pak jen vyklepaly do Čertovky, zabalily do igelitového pytle s letopočtem a na památku schovaly.

Milovník a sběratel kuchařek

Mezi další oblíbené Werichovy pokrmy patřily škvarkové placky, polévka z hovězí oháňky, argentinský salát, zapečený chřest nebo dýňový koláč. Navíc herec sám sbíral kuchařky a listoval v nich jako v beletrii.

A pokud zavítáte do Werichovy vily, můžete si zde pořídit publikaci „Moje oblíbené recepty“. Jde o soubor dvaceti dosud nepublikovaných receptů, podle kterých paní Eva Tůmová na Kampě vařila.

Zdroj informací: Aktuálně, Age-management, Lidovky, web Werichova vila

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč