Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

20 receptů na originální cukroví, které vás bude bavit

20 receptů na originální cukroví, které vás bude bavit
ZDROJ: Apetit

Nové recepty na netradiční a rychlé cukroví se vždycky hodí. Na své si tak přijdou všichni, i bezlepkáři nebo vegani. Tyto druhy letos určitě vyzkoušejte, stojí za to! 

Recepty na klasické druhy se v rodinách často dědí a na podnose nesmějí chybět. Pokud ale chcete nabídku vánočního cukroví rozšířit a osvěžit, můžete sáhnout po nových receptech. Nové cukroví bude stejně lahodné, některé nebudete muset vůbec péct a ještě se zavděčíte těm, kteří mají výživová omezení.

Cukroví na poslední chvíli

Tlačí-li vás čas, vsaďte na čokoládové lanýže neboli truffles. Tyto jemné, nepravidelné hrudky plné čokoládové chuti nejsou složité a stihnete je připravit těsně před Štědrým dnem. Svůj název získaly lanýže opravdu podle vzácné houby. Až budete hrudky tvořit, nemusíte se vůbec snažit dělat z nich pravidelné kuličky. Tvar má být nedokonalý, aby co nejvíce připomínal opravdové lanýže, takže si na ně klidně může troufnout i jakýkoliv začátečník.

Základem je ganache. Nenechte se vyděsit cizím názvem, jedná se o čokoládový krém, který připravíte tak, že v jednom díle horké smetany ke šlehání rozpustíte dva díly vysokoprocentní čokolády. Abyste dosáhli ještě větší jemnosti, můžete přimíchat lžičku másla.

  1. Hotovou ganache dejte i s rendlíkem přes noc do ledničky ztuhnout.
  2. Druhý den už jen pomocí lžičky odkrajujte malé kousky čokoládové hmoty, které následně obalujte, v čem se vám zlíbí. 
  3. Tradičně se trufflé obaluje v kakau, kokosu, čokoládových hoblinkách nebo prachu z lyofilizovaného ovoce. Pokud chcete mít Vánoce opravdu pikantní, obalte je v pepři, sladkém kari, paprice nebo do kakaa přisypte trochu chilli.

Čím čokoládové lanýže ochutit?

  • kapkou alkoholu –⁠ brandy, rum, whisky
  • kůrou z citrusů –⁠ citron, limetka, pomeranč
  • kandovaným ovocem či citronátem
  • kořením –⁠ kardamon, skořice, vanilka, chilli

Veganské cukroví není věda 

Rádi byste se pustili do pečení, ale brání vám v tom intolerance vajec, mléka nebo dokonce veganství? Nenechte se odradit! Stačí pár triků, veganské cukroví je na světě a skoro nikdo nepozná rozdíl.

Seznamte se s náhražkami vajec

Vejce se ve veganské cukrařině nahrazují nejobtížněji. Poskytují strukturu, dodávají bohatost a pomáhají kynout pečivu. Naštěstí existují řešení.

  • Mezi běžné náhražky vajec patří mletá chia nebo lněná semínka, rozmačkané banány, kukuřičný škrob, ale i tzv. aquafaba – voda z vařené cizrny.
  • Tři lžíce vody z vařené cizrny nebo nálevu z cizrny konzervované v receptuře nahradí jedno vajíčko, dvě lžíce jeden střední bílek. Pokud potřebujete nahradit sníh z bílků, jednoduše aquafabu vyšlehejte!

Na tuku záleží

Místo másla jednoduše použijte rostlinný tuk. Na trhu najdete i ty s máslovou příchutí, které vzdáleně připomínají máslo a dodají cukroví minimálně trochu typické vůně. Další klasickou náhražkou živočišných tuků je ve veganské kuchyni kokosový olej, který se svou chutí ke sladkému pečení hodí

Není mléko jako mléko

Vyžaduje-li recept mléko, můžete ho nahradit ovesným nebo ořechovým. Dobrou volbou je také mléko sójové a mandlové.  Rýžové „mléko“ je však příliš vodnaté.

Bezlepková dieta – žádný problém

Lidé s potravinovými alergiemi, nesnášenlivostí lepku (celiakií) musí být obezřetní a kontrolovat složení ještě předtím, než cukroví vůbec ochutnají. Výhodou přirozeně bezlepkových receptů je to, že na chuti cukroví absenci mouky nepoznáte. V některých receptech můžete nahradit pšeničnou mouku bezlepkovou směsí nebo mletými ořechy.

Tipy pro pečení bezlepkového cukroví

  1. Těsto z bezlepkové směsi nechte odpočinout. S výjimkou kokosové mouky potřebují směsi bezlepkové mouky trochu více času na absorbování vlhkosti. Obecně platí, že lepších výsledků dosáhnete, pokud těsto na cukroví necháte před pečením alespoň 30 minut odpočinout.
  2. Pro „žvýkavou“ konzistenci přidejte mandlovou mouku. Přidání malého množství mletých mandlí mouky dodá cukroví pružnost, pěknou zlatavou barvu a lahodnou chuť.
  3. Vyložte plechy na pečení. Aby se vám cukroví nelepilo, vyložte plechy silikonovou podložkou na pečení nebo pečícím papírem.
  4. Důkladně předehřejte troubu. Pokud trouba není dostatečně vyhřátá, těsto se předtím, než se začne péct, rozteče a ztratí tvar. Výsledkem je pak trochu nevzhledné cukroví, příliš křupavé a někdy dokonce spálené, přitom uvnitř nedopečené.

Zdroje: Apetit, SimplyRecipes, MeaningfulEats

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč