Plněné papriky

Plněné papriky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné 8 paprik

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4250 kcal
Bílkoviny 204 g
Sacharidy 512 g
Tuky 144 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivé, domácí, a přitom neotřelé! S naším podrobným postupem připravíte plněné papriky stejně dobře, jako je dělala vaše babička nebo teta.

Suroviny

toustový chléb 5 plátků
mléko 100 ml
případně trochu na rozředění másla
cibule 2 ks
jedna do omáčky
rajčata 500 g
hovězí maso mleté 500 g
hovězí a vepřové, strouhanka na zahuštění
vejce 1 ks
paprika 8 ks
nejlépe světlozelené
slunečnicový olej 2 PL
paprika sladká 2 ČL
koření
divoké - bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření
mouka pšeničná hladká 3 PL
zakysaná smetana 200 ml
pepř
čerstvě mletý
houskový knedlík nebo rýže, k podávání
sůl mořská

1. PŘÍPRAVA 
Toustový chleba nakrájejte na kostičky, dejte ho do mísy a pokropte mlékem. Nastrouhejte cibuli na hrubém struhadle. Na omáčku si předem najemno nakrájejte druhou cibuli. Z rajčat vykrojte zelené části u stopky a rajská jablíčka pokrájejte na kostky.

2. MASOVÁ SMĚS 
Do mísy k navlhčenému chlebu přidejte mleté maso, strouhanou cibuli a rozklepněte vejce. Osolte a opepřete podle chuti. Pak dobře
promíchejte rukama nebo i v kuchyňském robotu pomocí sekacího nástavce. Pokud je směs příliš řídká a protéká vám mezi prsty, zahustěte ji strouhankou, tuhou zase naředíte mlékem.



3. PAPRIKY 
Z paprik vyřízněte stopku a opatrně vyjměte semeník i bílá žebra tak, abyste neporušili zbytek papriky. Větší otvor znamená snadnější čištění vnitřku, ale zase uvnitř hůře drží mleté maso. Naplňte papriky masovou směsí, hmotu uvnitř jemně upěchujte tak, abyste vyplnili dutiny.

4. ZÁKLAD OMÁČKY
V hrnci na oleji opékejte cibuli nakrájenou na kostičky asi 4 minuty dosklovita. Zaprašte sladkou paprikou, zamíchejte a ihned zalijte
600 ml vody. Přidejte divoké koření a přiveďte k varu. Do vroucího základu vložte naplněné papriky.



5. RAJČATA 
K paprikám přidejte předem nakrájená rajčata. Osolte, přiklopte a zvolna duste asi půl hodiny, až je maso hotové. Papriky opatrně vyjměte a dejte stranou. Mouku dobře rozmíchejte v zakysané smetaně a za stálého míchání přidejte do omáčky.

6. DOKONČENÍ
Vařte tři minuty. Pak propasírujte přes cedník. Ochutnejte, případně dosolte. Omáčka by měla být řidší, proto ji případně rozřeďte horkou vodou. Vložte zpět papriky a už jen krátce prohřejte. Podávejte s knedlíkem nebo s rýží.

Tipy redakce

  • OCHUCENÍ MASA Kdo nerad ochutnává syrovou masovou směs, může si kousek opéct na pánvi a až podle toho upravit množství soli a pepře. Milovníci intenzivních chutí mohou směs dochutit 1⁄2 kostky hovězího bujonu rozpuštěnou v troše horké vody, stejně lze přichutit i omáčku.
  • ZBYLÁ SMĚS Máte-li už papriky spotřebované a zbyla vám masová směs, vytvořte z ní koule velikosti pingpongových míčků a připravujte spolu s plněnými paprikami – budou se vám hodit, když si někdo bude chtít přidat. Nebo ze směsi vytvořte kuličky, zmrazte je a použijte třeba do špaget.
     

Další nápady

  • DIVOČINA Divokékořenímůžete zavázat do plátýnka nebo dát do uzaviratelného sítka na čaj, potom ho snadno vyjmete. Pak nemusíte omáčku pasírovat a bude mít autentický charakter s malými kousky rajčat a cibule.
  • CEDNÍK Cedník určený k pasírování by měl mít taková oka, jakou požadujete omáčku. S hustým cedníkem bude omáčka velmi hladká. Cedník s většími oky jen pomůže odstranit rajčatové slupky, divoké koření a případné moučné žmolky, přičemž omáčka si zachová zajímavější strukturu.
  • RAJSKÁ Pro omáčku více připomínající rajskou lze vynechat sladkou papriku a zakysanou smetanu. Spolu s rajčaty přidejte 2 lžíce rajského protlaku a po propasírování případně dotáhněte chuť špetkou cukru a pár kapkami octa.
  • OSTRÉ Pokud nepřipravujete papriky pro děti, okořeňte omáčku mletým chilli nebo oblíbenou chilli pastou. Omáčka dostane ten správný říz.
  • RÝŽE Masovou směs lze nastavit rýží, po vzoru balkánské kuchyně. Vynechte toustový chleba, ale místo něj přidejte 100–300 gramů vařené rýže (podle vlastního uvá- žení, jak moc chcete mít maso ‚naředěné‘). Pokud nemáte vařenou rýži, můžete do masa přidat 3 lžíce nevařené propláchnuté rýže, jen pak do omáčky přilijte více vody, protože jí rýže nasákne.
  • PLECHOVKA Čerstvá rajčata se dají nahradit konzervovanými krájenými rajčaty z plechovky. Stačí jedna o hmotnosti 400 gramů.

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit