Nová registrace Zapomenuté heslo

Přední hovězí: jedinečná surovina pro silný vývar, steak i omáčku. Víte, které kusy masa to jsou?

Jana Kopřivová
25. 5. 2022
Dušené hovězí
Materusz Feliksik/Pexels

Jak připravit přední hovězí a k čemu se používá? Co to vlastně přední hovězí je? Vyzkoušejte recepty s předním hovězím – ať už kostí nebo bez – a blýsknete se na letní grilovačce i při přípravě slavnostního oběda.

Hovězí maso se po porážce zvířat porcuje na čtvrtky, které se pak dál rozdělují na menší části. Každá část hovězího se hodí k jiné úpravě podle toho, jestli jde o šťavnatější maso přední nebo libovější maso zadní. Rozdělení na přední a zadní ale nesouvisí s umístěním na těle zvířete, ale označuje se tak jakost či kvalita masa.

  • Přední hovězí nižší jakost než zadní hovězí, protože obsahuje víc blan a pojivových částí. Jde o menší a namáhané svaly, je proto tužší a vyžaduje delší tepelnou úpravu.
  • Mezi přední hovězí patří: líčka, hrudí, žebra, podplečí (péro), krk, podkrčí, vysoký roštěnec, kližky, bok a pupek.
  • Hovězí přední bývá levnější než zadní a vykouzlíte z něj vývary, steaky, burgery, masové koule i měkkoučké maso k omáčce
  • Zadní hovězí jsou méně namáhané svaly s jemnějšími vlákny a nižším obsahem vaziva. Je hodnotnější a používá se ke staření, čímž jeho hodnota stoupá. Má více mezisvalového tuku.
  • Zadní hovězí se hodí se na steakové úpravy, lze ho podávat i za studena nebo za syrova.
  • Mezi zadní hovězí se řadí svíčková, kýta (její vrchní a spodní šál), nízký roštěnec a plec.

Před nákupem si promyslete, na jakou úpravu je chcete použít. Jiné přední hovězí přední patří do hrnce, jiné na gril nebo do trouby. Poradíme vám, jak z něj dostat to nejlepší.

Hovězí žebra

Hovězí žebra je přední hovězí s kostí s velmi silnou vůní a chutí. Jde o takzvané krátké maso, kdy svalová vlákna rostou jen mezi žebry, která je drží pohromadě.

  • Pro dokonalý výsledek je důležitá pomalá příprava, ať při pečení, grilování, dušení či vaření. Správně připravená hovězí žebra mají měkkoučké maso, které z kosti snadno snadno vyloupnete.

Pomalu pečená hovězí žebra

Pomalu pečená hovězí žebra

> 120 min
4.2(114x)
Přečíst recept

  • Hovězí žebra běžně koupíte i jako maso na polévku. Po oháňce patří k nejlepším kouskům, ze kterých připravíte silný vývar. Díky intenzivně používaným svalům a jejich umístění mají velmi silnou chuť. Vývar jen pomalu táhněte, voda by neměla vřít klokotem – aby zůstal hezky čistý a čirý.
  • Při správné přípravě žeber získáte také dokonalou lahůdku z grilu. Pro grilování vybírejte kusy z mladých býčků. Hovězí žebra můžete připravit i v troubě

Hovězí pupek

Pupek je měkká část hovězího břicha bez kosti. Protože se oproti jiným částem více hýbe, bývá chutnější. Při správné přípravě se vyznačuje velkou šťavnatostí. Hovězí pupek se dále dělí na:

  • flank steak: nejlepší část pupku s vlákny, která jdou jedním směrem
  • hanger steak: podlouhlá svalová vlákna jsou krátká a připomínají harmoniku
  • flap steak: vzácný kousek hovězího pupku, se kterým se běžně v řeznictví nesetkáte. Má silnou masovou chuť, je šťavnatý s jemným mramorováním.

Pupek z mladého býka se výtečně hodí na minutkovou úpravu jako steak. Maso má jedinečnou chuť samo o sobě, nemusíte ho předem extra marinovat ani výrazně kořenit. Stačí ho opéct, teprve poté naložit do marinády. Když ho necháte po grilování odpočinout, získáte vláčné, šťavnaté maso.

  • Hovězí pupek ze starších kusů uvařte a podávejte ke klasickým českým omáčkám, jako jsou rajská, křenová, houbová nebo koprová. Silnou chuť masa oceníte i při podávání s hořčicí a čerstvým chlebem.

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

> 120 min
4.4(33x)
Přečíst recept

Hovězí hrudí

Hovězí hrudí je masový chameleon: hravě z něj připravíte poctivou gulášovku i luxusní hlavní chod. Nachází se na hrudníku zvířete mezi předníma nohama. 

  • Při nákupu vybírejte hovězí hrudí v celku. Nejlepší je maso z mladého býka nebo jalovice. I když hovězí hrudí obecně patří k tmavším masům, rozhodně by nemělo být hnědé.
  • Maso se dokonale hodí na polévku, gulášovka z něj je nepřekonatelná.

Gulášová polévka

Gulášová polévka

> 60 min
3.7(53x)
Přečíst recept

  • Hovězí hrudí patří k velmi chutným a cenově výhodným masům na omáčku. Vařte ho i s kostí, získáte cenný vývar do základu pokrmu.
  • Výborné je stejně jako pupek i v jednoduché úpravě, pouze vařené podávané s bramborami nebo křenem a chlebem.
  • Pomalým pečením hovězího hrudí připravíte luxusní maso, které už jen stačí dotáhnout k dokonalosti výraznou omáčkou.
  • Z hovězího hrudí se připravuje také proslulé pastrami. Lahodně kořeněná šunka pochází z Evropy, ale proslavila ji až newyorská židovská bistra, tzv. deli. Maso se nejprve dlouze marinuje v soli a koření, poté udí a nakonec vaří v páře, aby změklo. Pastrami se krájí na tenké plátky a podává v sendvičích z žitného chleba s hořčicí a kysaným zelím.

Kližka

Jako kližka se označuje kolenní část přední a zadní nohy, i kližka tak existuje přední a zadní. Hodí se na pomalé dušení a vaření zejména proto, že obsahuje hodně vaziva, které dodává vzniklé šťávě chuť a konzistenci.

  • Využívá se k výrobě oblíbených gulášů, uvařit z ní můžete i polévku nebo nechat rozemlít a připravit burgery.
  • Je oblíbená i kvůli tomu, že je cenově dostupná.
  • Ossobuco, což je příčný řez nohou i s kostí, je také kližka.
  • Připravte si dokonalou dušenou kližkuguláš, consommé nebo tažín.
Pokračovat

Sdílet článek

Hovězí maso Česká kuchyně Mleté maso Světová kuchyně
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Související články