Rýžová směs v jemném obalu z listů vinné révy patří k tradičním středomořským delikatesám. Teď si ji podle receptu můžete připravit i vy. Plněné vinné listy s rýží a mletým masem stojí za to vyzkoušet.
Suroviny
Postup
Listy namočte do vroucí vody a nechte pět minut stát.
Na oleji v kastrolu osmahněte cibulku a česnek. Vsypte maso a osmahněte. Osolte, opepřete, vmíchejte rajčata a na mírném plameni pod pokličkou duste asi čtvrt hodiny. Podlévejte, jen je-li potřeba. Vychladlou směs promíchejte s vařenou rýží.
Listům odřízněte stopky a těmi vyložte dno pekáčku.
Listy naplňte nádivkou, kratší strany zahrňte dospodu a listy pevně sviňte.
Klaďte těsně vedle sebe do pekáčku, zakápněte olejem, citronovou šťávou a trochou vody a zakryté pečte v troubě při 150 stupních asi čtyřicet minut (můžete je také dusit v kastrole na sporáku).
Listy se podávají při pokojové teplotě, v létě i chladné. Obvyklou přílohou je čerstvé křupavé pečivo.