Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou

Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Pokud patříte mezi milovníky růžičkové kapusty, pak si tento jednoduchý a velmi rychlý pokrm přímo zamilujete. Další chuťový rozměr mu dodá osmažená slanina a křupavé mandle. Vše je navrch bohatě zasypané hoblinami parmazánu, ale ten můžete vynechat nebo nahradit jiným tvrdým vyzrálým sýrem.

  • Abyste navíc vytvořili jemnou omáčku, přidejte těsně před dokončením 1-2 lžíce vody z uvařených těstovin a lžičku smetanového sýra. Nechte společně minutku prohřát a podávejte.

2. Vegetariánský burger s pickles

Rozpůlená žemle s bezmasou placičkou a kvašenou zeleninou je kombinace, která nadchne nejen vegetariány. Hlavní složkou karbanátku je seitan, což je rostlinný bílkovinný produkt, který svou chutí připomíná maso. Lze ho pořídit v prodejnách se zdravou výživou, ale také si ho snadno vyrobíte doma.

  • Pickles dodá burgeru svěží a příjemně pikantní chuť. Jedná se o kvašenou zeleninu, kterou je nutné připravit alespoň 3-5 dní předem. Ovšem i tu už běžně nabízejí obchody specializované na zdravou stravu.
  • Pokud doma nemáte pohankovou mouku, nebojte se ji vyměnit za najemno namleté ovesné vločky.

3. Květáková polévka se sýrovými nočky

Husté zeleninové polévky mnohdy plnohodnotně zastoupí hlavní jídlo. A tato květáková je navíc se sýrovými nočky, které její sytící schopnost ještě umocní.

  • Chutným doplňkem může být také vajíčko vařené na měkko, překrojené na půl a položené na hladinu polévky řezem vzhůru.
  • Podávejte s čerstvým nebo rozpečeným pečivem.

4. Smažená mozzarella

Smažená mozzarella je skvělá malá křupavá svačinka nebo pohoštění na párty. Ale pokud k ní zvolíte jako přílohu bramborovou kaši, polentu nebo celerové pyré, rázem z ní vykouzlíte chtuné hlavní jídlo. 

  • Místo klasické strouhanky jsme použili panko strouhanku. Její velkou výhodou je, že nesaje tolik tuku a navíc vytvoří velmi křupavou krustu. K dostání je ve specializovaných prodejnách, ale také si ji můžete vyrobit doma z bílého pečiva.
  • Jestliže vám zbyl vařený květák z předešlého receptu, obalte ho a osmažte také.

5. Čočka na kyselo

Čočku máme spojenou především jako novoroční jídlo, ale nebojte se ji strhnout tuto nálepku a připravte si ji třeba dnes. Obsahuje rostlinné bílkoviny a slušnou dávku vlákniny, která čistí střeva a pomáhá dobrému trávení. Z vitamínů jmenujme například C, A, E a některé vitamíny skupiny B.

  • Čočka na kyselo je český evergreen podávaný s plátkem uzeného nebo klobásou, smaženou cibulkou a kyselou okurkou.
  • Pokud vám zbylo nějaké pickles, servírujte ho místo okurky.
  • Před vařením je dobré čočku alespoň na 2-4 hodiny namočit, ideálně přes noc.
  • Malou část namočené luštěniny odeberte a vložte do sítka, ve kterém ji ráno a večer propláchněte vlažnou vodou. Přibližně za tři dny čočka naklíčí a poslouží jako posypka salátů, polévek nebo ji jen tak uzobávejte.

6. Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

Klasika z rakouských sjezdovek přímo na váš stůl. Tak bychom jednou větou charakterizovali tento sladký knedlík s povidlovou náplní a smetanovou omáčkou. Můžete si ho připravit i v zimě, protože čerstvé ovoce dokonale nahradí švestková povidla.

  • Pokud pro vás bude vanilková omáčka příliš složitá, kalorická nebo finančně nákladná, úplně ji vynechejte nebo nahradte lžící našlehané smetany.

7. Lasagne se špenátem a ricottou

Lasagne nemusí být vždy jen s mletým masem a rajčatovou omáčkou. Tentokrát jsme vsadili na jemnou kombinaci sýru ricotty a špenátu. V receptu je použit parmazán, který pochopitelně není nutnou podmínkou.

I když přiznejme si, že tato přísada má své nenahraditelné kouzlo. Nebo místo originálního parmazánu zkuste pořídit jiný, levnější tvrdý vyzrálý sýr. A pokud ho budete dobře skladovat, vydrží v lednici i několik týdnů.

  • V případě vynechání této suroviny omáčku více osolte a před samotným dokončením povrch pokrmu posypte veganským parmazánem neboli opraženou strouhankou.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč