Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Strouhanka panko: Tajemství křupavých řízků

Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Milujete dokonale křupavé řízky, zatím se vám však nepovedlo přesně takové usmažit? Zkuste na jejich obalení použít panko strouhanku a uvidíte, že k té klasické se už nejspíš nevrátíte. V čem je rozdíl a jak si ji snadno a levně připravit doma?

 

Co je panko strouhanka?

Jedná se o japonskou strouhanku, která je rozšířená především v asijské kuchyni. Hned na první pohled se od klasické liší tím, že je světlejší, její textura hrubší a připomíná drobné vločky.

  • Na rozdíl od tradiční strouhanky, která se připravuje drcením starých rohlíků, se strouhanka panko vyrábí výhradně z čerstvého bílého pečiva bez tmavších okrajů.
  • Střídka bílého chleba se namele, nastrouhá na hrubém struhadle nebo rozdrobí na menší kousíčky a teprve poté se nechá doschnout.
  • Během smažení nenasákne tolik oleje a jídla nejsou příliš těžká.
  • Označení panko vzniklo spojením španělského „pan“ (chléb) a japonské přípony „-ko“ (mouka).

Jak panko strouhanku použít?

Nejčastěji se panko strouhanka používá při přípravě tradičního japonského řízku tonkatsu, v naší kuchyni najde stejné využití, jako tradiční strouhanka.

Součást trojobalu

Nejznámější způsob, jak panko strouhanku použít, je při obalování řízků, zeleniny, hub, ryb, ale i sýrů. Vločky z bílého pečiva, na rozdíl od naší jemné strouhanky, vytvoří po usmažení křupavou a lehkou krustu, která nejen že krásně vypadá, ale i výborně chutná.

  • Ve strouhance můžete obalit také karbanátky, masové kuličky nebo krokety.
  • Nezapomeňte, že pro správné smažení musí být tuk dobře rozpálený, jen tak se rychle vytvoří krusta, která nepustí mastnotu dovnitř.

Jako křupavá posypka

Panko přidá lákavou křupavou texturu téměř jakémukoli zapečenému jídlu, ať už se jedná o hlavní chod, nebo zeleninovou přílohu.

  • Zapečené těstoviny, zelené fazolky, ale i jiný druh zeleniny těsně před dokončením zasypejte strouhankou a vraťte ještě na 2 – 3 minuty do trouby.
  • Panko můžete dochutit strouhaným parmazánem a italskými bylinkami.
  • Další možností je vytvořit směs se sušeným česnekem nebo jiným pikantním kořením.
  • Hodí se i jako posypka zeleninových salátů, která zároveň i zasytí.

K zahuštění polévek a omáček

Protože se panko připravuje ze sušeného bílého chleba, dovede dobře nasáknout tekutiny. Uplatní se proto i jako rychlý pomocník při zahuštění polévek a omáček.

  • Tato instantní forma má výhodu v tom, že pokrm po zahuštění nemusíte dále vařit, protože obsažená mouka už je tepelně upravená.
  • Panko navíc jídlu dodá zajímavou texturu a konzistenci.

Jako pojivo

Někteří kuchaři používají panko i jako pojivo nejen místo klasické mouky ale i vajec. To ocení vegani nebo ti, kteří mají alergii na vejce.

Jak si panko strouhanku vytvořit doma?

Hotová panko strouhan ka jako surovina je k dostání ve specializovaných asijských obchodech i velkých supermarketech. Snadno ji však vyrobíte také doma svépomocí.

Budete potřebovat: bílý toastový chléb nebo chlebíčkovou veku

Postup:

  1. Z chleba nebo veky okrájejte tmavé kůrky.
  2. Světlý střed pečiva rozdrolte v ruce, namelte nebo nastrouhejte na hrubším struhadle.
  3. Drobky rozložte v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papíremVložte je do trouby předehřáté na 150 °C přibližně na 5 minut do úplného uschnutí. Během té doby strouhanku několikrát promíchejte a hlídejte, aby zůstala stále světlá.
  4. Usušené vločky nechte úplně vychladnout a paté přesypejte do uzavíratelné nádoby.

Tip: Podobnou strouhanku si můžete vytvořit i v bezlepkové verzi, kdy stejným způsobem usušíte například kukuřičný chléb. Další podobnou variantou jsou drcené kukuřičné lupínky, bramborové chipsy, tortilly nebo nachos chipsy.

Autorský článek, zdroj: časopis Apetit, BBC Good Food

 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín