Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajčata jako elixír mládí

Rajčata jako elixír mládí
sdílet:
Superpotravina, která by na vašem stole v průběhu letních dní rozhodně chybět neměla. Jsou nenáročná na pěstování i údržbu a kromě toho, že mají skvělou chuť, jsou plné vitaminů a minerálů, které podpoří váš zdravý životní styl.

Čas zralých rajčat

Na úvod si pojďme udělat jasno. Není rajče jako rajče a určitě je mnoho informací, které byste o rajčatech vědět měli, než se do nich zakousnete. Tak například, věděli jste, že rajčata na keříku dozrávají postupně a pokud tedy v supermarketech nabízejí na stopce trs rajčat, byla utržena nezralá a dozrávala jinde, než na slunci? Taková pak postrádají chuť slunce.

Jak správně pěstovat rajčata?

Existuje mnoho odrůd, můžete si dokonce pořídit rajčata keříková, která vám budou plodit i na terase. Tyčková rajčata jsou pak variantou pro pěstování na záhonech. Oba typy jsou nenáročné na půdu a mají skvělé výnosy. Zrají od poloviny července a vydrží na keřích do prvních mrazíků. Pak by měly být očesány a pečlivě uskladněny.

Jak rajčata správně uchovávat?

Rajčatům chlad nedělá dobře, takže zvažte, zda je budete uchovávat dlouhodobě v lednici. Jistě tím prodloužíte jejich životnost, ale kvalitu chuti ani omylem. Přechlazená rajčata jsou mdlá a salát, třeba tolik oblíbený řecký, z nich nikdy nebude chutnat dobře. Skladujte je proto opravdu mimo lednici.

Rajčata pocházejí z Jižní Ameriky. Pěstovali je již Mayové a do Evropy je přivezli mořeplavci. Ve Španělsku získaly oblibu velmi rychle, ve zbytku Evropy to nějakou dobu trvalo. I tak se ale nakonec prosadila a dnes je základní rajčatová omáčka hlavním stavebním kamenem mnoha středomořských pokrmů. V Česku jsou oblíbené především v čerstvém stavu, jako součást salátů, případně v leču, nebo jako zapečená varianta s rýží.

Jezte rajčata a prospějete svému zdraví

Pojďme se ale podívat na to, v čem spočívá jejich opravdové kouzlo. Jsou bohatá na vlákninu, mají nízký glykemický index a neobsahují téměř žádný tuk. Ve 100 g je pouhých 27 kcal, takže je bez obav můžete zařadit i do redukčního jídelníčku. Pozitivem je i bohatý obsah minerálů. Jsou bohaté např. na draslík, který pomáhá vylučovat vodu z těla a snižovat krevní tlak. Kromě toho podporuje látkovou výměnu. Také zinek v nich obsažený je pro organismus nezbytný. Dále obsahují tyramin, látku, která má vliv na dobrou náladu člověka. 

Obsahují také téměř všechny potřebné vitaminy a rovněž antioxidanty, které chrání buňky organismu chrání před volnými radikály. Rajčata jsou bohatá na lykopen a karotenoidy, které ochraňují membrány tělesných buněk před jejich poškozením a stárnutím, podporují krvetvorbu a růst buněk. 

Jak rajčata využít v kuchyni?

Jaké doborty je možno z rajčat v čerstvém stavu připravit? Ideální je konzumovat je ve formě salátů, jako přílohu k jídlu, velice dobrá je teplástudená rajská polévka, případně obohacená o další suroviny. 200 ml rajské šťávy denně prý dokáže chránit organismus před mnoha (nejen) civilizačními chorobami. Ve výčtu jídel nesmí chybět ani rajčatový chlebíček s cibulkou, doladěný strouhaným parmazánem. Další možnosti, jak zpracovat letní úrodu? Vyzkoušejte rajčata se sýrem feta, a oregánem, sicilské špagety, rajčatový salát s kozím sýrem a krutony, případně sýrový quiche s cherry rajčátky a bylinkami… Výhodou rajčat totiž také je, že jejich chuť se dokonale snoubí s mnoha dalšími dobrotami na vašem stole.

Experimentujte, užívejte si luxusu, který se vám v podobě čerstvých plodů nabízí a nezapomeňte: Přejíst zdraví se nemůžete. Co si přát víc? Dobrou chuť.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč