Báječná pikantní polévka vylepšená vínem a jemnými nočky může úspěšně nahradit tu, která se ve vaší rodině vaří už léta.
Suroviny
1 Rajčata navrchu mělce nařízněte do kříže a vložte na minutu do vroucí vody. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2 V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidejte připravená rajčata, osmahněte, zalijte vínem, přihoďte koření a bylinky a duste asi 10 minut. Přilijte passatu a vývar nebo vodu a vařte dalších 10–15 minut, dokud není zelenina zcela měkká.
3 Vyjměte koření a bylinky, polévku rozmixujte a dolaďte solí, pepřem a cukrem, je-li třeba. Pokud je polévka moc řídká, ještě ji chvíli povařte, nebo je-li naopak hustá, rozřeďte ji vývarem.
TVAROHOVÉ NOČKY
1 Na nočky z bílku ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo s trochou soli a se žloutkem, vmíchejte tvaroh a smetanu. Prošlehejte a zapracujte krupičku společně s tuhým sněhem z bílku.
2 Z těsta dvěma lžičkami vykrajujte nočky, pokud se na lžičky těsto lepí, namočte je pokaždé do vody. Nočky ihned vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte je 2–3 minuty a během vaření je otočte. Vyjměte je sítkem, nechte okapat a vložte do polévky až při podávání.
NĚCO NAVÍC
Do hmoty na nočky můžete přidat trochu výraznějšího nastrouhaného sýra, například parmazánu apod.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- 24 rajských polévek, která vás nadchnou(24 receptů)
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů)
Komentáře
Místo 10 rajčat použita konzerva loupaných Mutti. Na závěr ozdobeno zakysanou smetanou.
Dobrý recept. Lahodné.