Rajčatovo-melounové gazpacho

Rajčatovo-melounové gazpacho

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (2)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1489 kcal
Bílkoviny 5 g
Cukr 70 g
Tuky 114 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle gazpacho je jemné a lehké. Pokud chcete přidat na síle, přihoďte stroužek česneku, pokud na sytosti, rozmixujte do polévky kus bagety.

Suroviny

rajčata 800 g
zralá, na kostky
meloun 400 g
dužina bez semínek, na kostky, navíc na trocha na ozdobení
okurka 1 ks
oloupaná a zbavená semínek, nakrájená na kostky + trocha na ozdobení
šalotka 1 ks
nahrubo
limetová šťáva 1 PL
nebo více, podle chuti
vinný ocet červený 1 PL
nebo více, podle chuti
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 120 ml
feta 1 hrst
na kostičky, k podávání
bazalka
k podávání

1 Všechny ingredience kromě oleje vložte do stolního mixéru (čím výkonnější, tím lepší) a rozmixujte dohladka. Přeceďte přes síto, aby se polévka zbavila zrníček a slupiček, a vraťte do mixéru. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a dokyselte limetovou šťávu nebo octem. Znovu zapněte mixér, tenkým pramínkem přilévejte olej a ještě chvíli mixujte – polévka tak zkrémovatí.

2 Dejte na 1 hodinu vychladit do lednice, aby se chutě prolnuly. Pak rozdělte do talířů a zdobte kostičkami fety, lístky bazalky a nadrobno nakrájeným melounem a okurkou.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete zdobit podle chuti, k sýru feta se hodí i petrželka a máta. Jiný švih jí zase dodají kostičky avokáda a lístky koriandru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit