Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční crème brûlée

Dezert pro Ježíška

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT25M
Pečení 0:25
Pohár Francouzská

Ingredience

    • cca 400 g (sušených) švestek v sirupu (viz Něco navíc), zbavených pecek
    • 500 ml smetany ke šlehání
    • 1 vanilkový lusk, rozpůlený, vyškrábnutá dřeň
    • 1 zarovnaná lžička perníkového koření + na dokončení
    • 4 žloutky
    • 70 g krupicového cukru + 8 lžiček na posypání

Příprava jídla

1 Do ohnivzdorných mističek o objemu zhruba 200 ml rozdělte okapané švestky (asi 3 švestky na jednu formičku).

2 Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Smetanu, vanilkový lusk a vyškrábnutou dřeň a perníkové koření dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte. Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk před tím vyjměte) a prošlehejte, aby se obě směsi dokonale spojily.

3 Vše přesuňte zpátky do rendlíku a na mírném ohni míchejte 6–8 minut nebo tak dlouho, až se hmota udrží na zadní straně lžíce. Nalijte do formiček a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala asi do poloviny výšky formiček.

4 Pečte 25 minut nebo do chvíle, kdy směs zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně 3 hodiny chladit.

5 Každé crème brûlée posypte 2 lžičkami cukru a špetičkou perníkového koření. Opalovací pistolí (nebo v troubě pod grilem) zkaramelizujte povrch a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC

Sušené švestky zavařené jako kompot prodává např. Tesco pod názvem Prunes in syrup (420 g za 29,90 Kč). Můžete ale přivést k varu i obyčejné sušené švestky s trochou vody a třeba slivovice. Vypněte a nechte zchladnout.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Při snoubení jídla a vína určitě neuděláte chybu, když k sladším pokrmům budete podávat vína s vyšším zbytkovým cukrem. V tomto případě bych spíše vybíral vína v přívlastku jako výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledová nebo slámová vína.

K jemné vanilkové chuti s karamelem si dejte spíše bílé víno aromatických odrůd, jakými jsou například Pálava, Tramín červený nebo Děvín z mikulovské nebo znojemské podoblasti. V tomto případě bych se nebál vyzkoušet ani likérové bílé víno polosladké nebo sladké z velkopavlovické podoblasti. Ročníky vína bych volil spíše mladší jako 2014 nebo 2013. 

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Panenka s perníkovou omáčkou

Vláčný perník na plech

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Skládaná perníková brioška

Perníčky s hvězdičkou

Přidat komentář