Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Halibut, tilápie, amur a další méně známé druhy ryb: Naše recepty vás provedou přípravou krok za krokem

Ryba na plechu
ZDROJ: RitaE/Pixabay
sdílet:

Dostali jste čerstvého úhoře a nevíte, jak rybu doma připravit? Naše recepty vás provedou přípravou méně obvyklých ryb krok za krokem. Podívejte se s námi na jejich kuchyňskou přípravu a zjistěte více o charakteru těchto ryb.

Zatímco losos nebo tuňák se v kuchyni českých domácností připravují běžně, ostatní méně známé druhy ryb si spousta z nás připravit netroufá. A to je škoda, protože třeba takový mahi-mahi (zlak nachový) patří mezi ryby s velmi chutným a křehkým masem, které se trochu podobá drůbežímu. 

Úhoř říční

Namísto klasických ploutví má lem a tělem připomíná spíše hada než rybu. Úhoř říční žije v evropských jezerech a řekách a vyznačuje se specifickým způsobem rozmnožování.

  • Přestože jde o sladkovodního tvora, po 4 až 10 letech života se vydává na pouť do Sargasového moře, kde samice naklade až několik set tisíc jiker, z nich se vyvinou malí úhoři. Ty pak Golfský proud dopraví zpět k břehům Evropy. Struktura úhořího masa je jemná a jeho chuť výtečná. Velkým bonusem je také absence kostí.
  • Hodně se používá v japonské kuchyni, například při přípravě sushi (unakyu).
  • Maso úhoře je jemné, ale pevné a mírně nasládlé. Nikdy se nejí syrové, vždy vařené v páře nebo pečené.

Halibut grónský

Halibut je mořská ryba žijící v severní oblasti Tichého a Atlantského oceánu. Platýse velkého (jiné označení pro halibuta) snadno poznáte podle nevšedně posazených očí. V průběhu života se jejich levé oko přesunuje k pravé straně, proto si získali označení “pravoocí”.

  • Dává přednost životu u dna oceánu a živí se krevetami a malými rybami.
  • V gastronomii je oblíbený pro své vynikající maso a výživové hodnoty.
  • Této bělomasé rybě v kulinářské úpravě sluší bílé víno a čerstvé bylinky.

Tilápie nilská

Sladkovodní tilápie nilská neboli tlamoun či okounovec nilský je ryba charakteristická svou dlouhou hřbetní ploutví a šedohnědým zbarvením. Má ráda teplejší vodu a bývá často součástí farmářských vodních chovů.

  • V kuchyni ji oceníte zejména pro snadnou přípravu a chutné maso téměř bez kostí.
  • Použít ji můžete buď celou na gril nebo jen její filety, například do fish and chips, rizota nebo do kari

Amur bílý

Amur bílý je sladkovodní rybou žijící také v českých vodách. Sem byl se dostal z východní Asie. Velmi se podobá kaprovi, má však oválnější tělo. Ve svém těle má specificky delší střevo, které mu umožňuje lepší trávení podvodních rostlin.

  • Jeho tučnější bílé maso připravujeme podobně jako kapra.
  • Ochutnejte ho s ořechovou krustou a lehkým salátkem.

Pražma královská 

Mořan zlatý neboli pražma královská je mořská ostnoploutvá ryba žijící v travinách u dna. Dorůstá délky 30 až 40 cm a poznáte ji podle třpytivě zlatých proužků u hřbetu.

  • Pražma se často objevuje na jídelním lístku českých restaurací a chuť jejího masa podpoří bílé víno, citron a bylinky.
  • Nemá moc ráda dlouhou tepelnou úpravu a servírovat ji tak můžete už 30 minut od začátku přípravy. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč