Zkuste tentokrát k lahodné rybě připravit šťouchačky jinak. Slibujeme, že chuť batátů si zamilujete. Losos se sezamem a šťouchanými batáty se hodí nejen ke všednímu obědu, ale klidně ho můžete připravit i jako slavnostní pohoštění nebo rychlou romantickou večeři.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 200 °C a dva pekáčky vyložte pečicím papírem. Na první dejte nakrájené batáty a pokapejte je lžící rostlinného oleje. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut.
Mezitím v misce smíchejte lžíci sezamového oleje, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a med.
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vhoďte růžičky brokolice. Nechte zprudka vařit asi 3 minuty, pak slijte a rychle zchlaďte ledovou vodou, aby si zachovala svěží barvu a křupavost. Nechte důkladně okapat.
Na druhý pekáček umístěte filety z lososa. Přelijte je marinádou ze sezamového oleje, sójové omáčky a medu a vložte do trouby k batátům na zhruba 12 minut.
Na posledních pár minut dejte k rybě do pekáčku prohřát brokolici. Když je losos hotový, vyjměte pekáček a posypte jej sezamovými semínky.
Batáty rozmačkejte společně s poslední lžící sezamového oleje vidličkou nahrubo. Dochuťte solí a vymačkanou šťávou z limety podle chuti. Servírujte společně s lososem a brokolicí.