0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Losos se sezamem a šťouchanými batáty

Losos se sezamem a šťouchanými batáty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos se sezamem a šťouchanými batáty

4.7 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2747 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 190 g
Tuky 134 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste tentokrát k lahodné rybě připravit šťouchačky jinak. Slibujeme, že chuť batátů si zamilujete. 

Suroviny

batáty 4 ks
menší (dohromady asi 700 g), oloupané a nakrájené na měsíčky
rostlinný olej 1 PL
sezamový olej 2 PL
sójová omáčka 2 PL
česnek 2 stroužky
prolisované
zázvor (čerstvý) 4 cm
oloupaný a nastrouhaný
med 1 PL
sůl
brokolice 500 g
nejlépe stonková
losos 4 filety
sezamová semínka 2 PL
limeta 1 ks

1 Rozehřejte troubu na 200 °C a dva pekáčky vyložte pečicím papírem. Na první dejte nakrájené batáty a pokapejte je lžící rostlinného oleje. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut.

2 Mezitím v misce smíchejte lžíci sezamového oleje, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a med. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vhoďte růžičky brokolice. Nechte zprudka vařit asi 3 minuty, pak slijte a rychle zchlaďte ledovou vodou, aby si zachovala svěží barvu a křupavost. Nechte důkladně okapat. Na druhý pekáček umístěte filety z lososa. Přelijte je marinádou ze sezamového oleje, sójové omáčky a medu a vložte do trouby k batátům na zhruba 12 minut. Na posledních pár minut dejte k rybě do pekáčku prohřát brokolici. Když je losos hotový, vyjměte pekáček a posypte jej sezamovými semínky.

3 Batáty rozmačkejte společně s poslední lžící sezamového oleje vidličkou nahrubo. Dochuťte solí a vymačkanou šťávou z limety podle chuti. Servírujte společně s lososem a brokolicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit