Losos se sezamem a šťouchanými batáty

Losos se sezamem a šťouchanými batáty

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2259 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 173 g
Tuky 110 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste šťouchačky jinak.

Související recepty

Suroviny

batáty 4 ks
menší, (asi 700 g), oloupané a nakrájené na měsíčky
rostlinný olej 1 PL
sezamový olej 2 PL
sójová omáčka 2 PL
česnek 2 stroužky
prolisované
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaného a nastrouhaného
med 1 PL
sůl
brokolice 500 g
nejlépe stonkové
losos 4 ks
sezamová semínka 2 PL
limeta 1 ks

1 Rozehřejte troubu na 200 °C a dva pekáčky vyložte pečicím papírem. Na první dejte nakrájené batáty a pokapejte je lžící rostlinného oleje. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut.

2 Mezitím v misce smíchejte lžíci se- zamového oleje, sójovou omáčku, pro- lisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a med. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vhoďte růžičky broko- lice. Nechte zprudka vařit asi 3 minuty, pakslijtearychlezchlaďteledovou vodou, aby si zachovala svěží barvu a křupavost. Nechte důkladně okapat. Na druhý pekáček umístěte filety z lososa. Přelijte je marinádou ze sezamového oleje, sójové omáčky a medu a vložte do trouby k batátům na zhruba 12 minut. Na posledních pár minut dejte k rybě do pekáčku prohřát brokolici. Když je losos hotový, vyjměte pekáček a posypte jej sezamovými semínky.

3 Batáty rozmačkejte společně s poslední lžící sezamového oleje vidličkou nahrubo. Dochuťte solí a vymačkanou šťávou z limety podle chuti. Servírujte společně s lososem a brokolicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit