Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pracny

Přemýšlíte, jaké cukroví letos upečete? Nezapomeňte si na svůj seznam připsat i pracny. Někdy se jim říká „medvědí tlapky“ a vedle lineckého, vanilkových rohlíčků a perníčků patří k  tradičnímu vánočnímu cukroví. Recept na ty nejlepší pracny se často dědí z generace na generaci, ale pokud žádný osvědčený recept po babičce nevlastníte, z těch našich si rozhodně vyberete.

...
  • Základem je křehké máslové těsto, které se vtlačí do formiček nejrůznějších tvarů a následně peče v troubě. Hotové kousky z formiček opatrně vyklepejte a postupně obalte v moučkovém cukru vanilkou.
  • Pracny se často pečou jako jedno z prvních vánočních cukroví, ideálně 3 – 4 týdny předem, aby měly dostatek času se do Štědrého dne rozležet, změknout a zhřehnout.
  • Uchovávejte je v uzavíratelných plastových nebo kovových nádobách, ideálně na chladném a suchém místě
  • Aby pracny vedle nazdobeného cukroví nevypadaly příliš skromně, pohrajte si s jejich chutí i barvou. V toto kategorii najdete osvědčený recept na dvoubarevné pracny, perníkové, kokosové a dokonce i bez lepku.
  • Pokud používáte staré plechové formičky, nezapomeňte o ně správně pečovat, aby i příště šly pracny dobře vyklopit.

Celý popis