0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníkové pracny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5038 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 525 g
Tuky 292 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť pracen, vůně perníčků – zkrátka Vánoce v každém drobečku. Tyhle křehoučké pracny se na jazyku jen rozplývají. 

Suroviny

vlašské ořechy 120 g
strouhané
mouka pšeničná polohrubá 330 g
moučkový cukr 240 g
kakao holandského typu 40 g
perníkové koření 3 ČL
máslo 250 g
nakrájené na malé kostičky + případně navíc na vymazání formiček
Na dokončení
moučkový cukr
vanilkový nebo moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem, na obalení

Postup

1

Ořechy promíchejte s moukou, moučkovým cukrem, kakaem a perníkovým kořením. Přidejte máslo
a prsty vypracujte nejdříve drobenku a poté soudržné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte minimálně na 3 hodiny (nebo lépe přes noc) do lednice.

2

Troubu rozehřejte na 170°C. Z těsta odebírejte kousky a každý vždy vtlačte do formičky na pracny. Ty můžete před prvním použitím pro jistotu vymazat máslem. Naplněné formičky vyskládejte na plech s nižším okrajem a pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut (délka pečení závisí na velikosti formiček). Ještě horké vyklepněte
a obalte ve vanilkovém moučkovém cukru (nebo moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem). Nechte vychladnout a skladujte v suchu a chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...