Chuť pracen, vůně perníčků – zkrátka Vánoce v každém drobečku. Tyhle křehoučké pracny se na jazyku jen rozplývají.
Suroviny
Postup
Ořechy promíchejte s moukou, moučkovým cukrem, kakaem a perníkovým kořením. Přidejte máslo
a prsty vypracujte nejdříve drobenku a poté soudržné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte minimálně na 3 hodiny (nebo lépe přes noc) do lednice.
Troubu rozehřejte na 170°C. Z těsta odebírejte kousky a každý vždy vtlačte do formičky na pracny. Ty můžete před prvním použitím pro jistotu vymazat máslem. Naplněné formičky vyskládejte na plech s nižším okrajem a pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut (délka pečení závisí na velikosti formiček). Ještě horké vyklepněte
a obalte ve vanilkovém moučkovém cukru (nebo moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem). Nechte vychladnout a skladujte v suchu a chladu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 15x vánoční dekorace, na kterých si zaručeně pochutnáte(15 receptů )
- Pečeme tradiční druhy vánočního cukroví: 39 léty prověřených receptů a tipy redaktorek Apetitu(41 receptů )
- Pečeme cukroví: 36 ověřených receptů pro nejkrásnejší Vánoce(36 receptů )
- 15 netradičních receptů na originální perníčky: Naplňte je, upečte na plechu nebo je obložte podobně jako chlebíčky(15 receptů )