Perníkové pracny

Perníkové pracny
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníkové pracny

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5038 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 525 g
Tuky 292 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť pracen, vůně perníčků – zkrátka Vánoce v každém drobečku. Tyhle křehoučké pracny se na jazyku jen rozplývají. 

Suroviny

vlašské ořechy 120 g
strouhané
mouka pšeničná polohrubá 330 g
moučkový cukr 240 g
kakao holandského typu 40 g
perníkové koření 3 ČL
máslo 250 g
nakrájené na malé kostičky + případně navíc na vymazání formiček
Na dokončení
moučkový cukr
vanilkový nebo moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem, na obalení

Postup

1

Ořechy promíchejte s moukou, moučkovým cukrem, kakaem a perníkovým kořením. Přidejte máslo
a prsty vypracujte nejdříve drobenku a poté soudržné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte minimálně na 3 hodiny (nebo lépe přes noc) do lednice.

2

Troubu rozehřejte na 170°C. Z těsta odebírejte kousky a každý vždy vtlačte do formičky na pracny. Ty můžete před prvním použitím pro jistotu vymazat máslem. Naplněné formičky vyskládejte na plech s nižším okrajem a pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut (délka pečení závisí na velikosti formiček). Ještě horké vyklepněte
a obalte ve vanilkovém moučkovém cukru (nebo moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem). Nechte vychladnout a skladujte v suchu a chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit