
Dvoubarevné pracny
Láska mnoha generací
Vydání: 2013/12
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na zhruba 4 plechy
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 450 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 100 g čerstvě mletých ořechů, mohou být vlašské i lískové
- 5 hřebíčků, čerstvě mletých
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce kakaa holandského typu na obarvení
- moučkový cukr s vanilkovým cukrem na obalení
Příprava jídla
Troubu předehřejte na 170 °C. Přísady zpracujte na pevné těsto a polovinu obarvěte kakaem. Nechte odpočinout několik hodin, nejlépe do druhého dne. Pak vytlačte do formiček. Pečte zhruba 5–7 minut, pracny by měly vyběhnout a okraj těch světlých zrůžovět. Po upečení vyklepněte a ještě teplé obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
PŘÍBĚH CUKROVÍ
„V naší cukrárně se každý rok snažím cukroví zpestřit nějakým novým druhem od mé babičky, která byla výbornou pekařkou a kuchařkou. Její pracny jsou ale stálice, každému se vždycky povedly,“ říká Valérie Eliášková z rodinné Cukrárna Moka ve Velešíně u Českého Krumlova. Dělá tam ty nejlepší větrníky, jaké jsme kdy v Apetitu ochutnali.
Přidat komentář