Láska mnoha generací
Suroviny
mouka pšeničná hladká
500
g
máslo
450
g
moučkový cukr
140
g
ořechy
100
g
čerstvě mleté, mohou být vlašské i lískové
hřebíček
5
ks
čerstvě mleté
skořice
1
ČL
mletá
kakao holandského typu
1
PL
na obarvení
moučkový cukr
smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení
vanilkový cukr
smíchaný s moučkovým cukrem na obalení
1 Troubu předehřejte na 170 °C. Přísady zpracujte na pevné těsto a polovinu obarvěte kakaem. Nechte odpočinout několik hodin, nejlépe do druhého dne. Pak vytlačte do formiček. Pečte zhruba 5–7 minut, pracny by měly vyběhnout a okraj těch světlých zrůžovět. Po upečení vyklepněte a ještě teplé obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
PŘÍBĚH CUKROVÍ
„V naší cukrárně se každý rok snažím cukroví zpestřit nějakým novým druhem od mé babičky, která byla výbornou pekařkou a kuchařkou. Její pracny jsou ale stálice, každému se vždycky povedly,“ říká Valérie Eliášková z rodinné Cukrárna Moka ve Velešíně u Českého Krumlova. Dělá tam ty nejlepší větrníky, jaké jsme kdy v Apetitu ochutnali.