Jak pečovat o formičky na cukroví, aby vám vydržely jako nové?

Jak pečovat o formičky na cukroví, aby vám vydržely jako nové?
sdílet:
Oprášili jste po roce oblíbená vánoční vykrajovátka, ale s hrůzou zjišťujete, že pod nánosem prachu se ukrývá postupující koroze? Nemusíte hned kupovat nová. Poradíme vám, jak se zbavit rzi, aby byly vaše formičky zase jako ze škatulky.

Rádi jste se jako malí prohrabovali hromádkou starých nerezových formiček, které vesele cinkaly, kdykoli jste do nich zabořili ruce? Pokud chcete, aby vám rodinná vykrajovátka vydržela pro další generace, vyplatí se jim věnovat náležitou pozornost, i když jste dětským hrám už odrostli.

I když dnes seženete v obchodech plastové formičky za příznivou cenu, těm plechovým se zkrátka nevyrovnají. Jestliže budete o své formičky alespoň trochu pečovat, usnadníte si přípravy na pečení v nadcházejících letech. Jak je ale vyčistit a udržet čisté, abyste mohli vykrajovátka napřesrok znovu použít?

Mýt, či nemýt?

Půjčili jste svým známým pár nerezových vykrajovátek a oni je po celodenním pečení nechali v dobré vůli umýt v myčce? Dost možná vám prokázali medvědí službu: nerezová vykrajovátka jsou totiž opatřena ochrannou vrstvou, která prodlužuje jejich životnost.

Jakmile se tato vrstva naruší (například při použití chloru nebo chemie, kterou obsahují tablety do myčky), začíná docházet ke vzniku koroze. Proto je dobré vyhnout se různým desinfekcím a čistidlům, které by mohly formičky ještě více poškodit.

Trocha teplé vody úplně stačí

Při čištění si vystačíte s teplou vodou a jemnější houbičkou. Až budete mít napečeno, zlehka je opláchněte a osušte papírovými ubrousky. Nenechávejte je venku na utěrce, aby oschly samy. Pokud je vystavíte delšímu působení vody, zaděláváte si na zbytečný problém.

Chcete-li mít jistotu, že budou formičky před uklizením suché, můžete je nechat proschnout na radiátoru. Následně je pečlivě uschovejte na suchém místě. Až budete příště chtít překvapit své nejbližší tácem s voňavým cukrovím, náčiní budete mít připraveno k okamžitému použití.

Jak se zbavit rzi u formiček na cukroví?

Pokud jste objevili formičky v žalostném stavu, nevěšte hlavu. Vyzkoušejte některý z osvědčených postupů, které používaly už naše babičky. Zbavíte se vrstviček rzi a zašlých nečistot, aniž byste museli při čištění vypustit duši. Jak na to?

1. Kypřicí prášek s vodou

Formičky vložte do hrnce, zalejte vodou a přisypejte jeden nebo dva prášky do pečiva. Vařte asi deset minut. Potom hrnec odstavte z plotny, nechte vykrajovátka na cukroví vychladnout a pořádně je osušte.

Namísto kypřícího prášku můžete zkusit přidat pár lžic jedlé sody nebo hydroxid sodný, kterým odstraníte i slabší připáleniny. Nezapomeňte ale, že nádobí musí být z nerezu, jinak byste je mohli nenávratně poškodit.

2. Sůl s citronem

Sodu můžete také smíchat s vodou: vzniklou směsí potřete zrezavělá místa a nechte působit. Obdobně můžete smíchat citronovou šťávu se solí.

3. Coca cola

Zbylo vám v lednici trochu Coca-coly? Zkuste do ní formičky a vykrajovátka naložit přes noc. Měla by rozpustit usazené nečistoty. Do pečení se tak s trochou štěstí budete moci pustit hned další ráno.

Pokud v mezičase přemýšlíte, jakými dobrotami vyzdobit jídelní stůl, malou inspiraci najdete pod článkem. Uvidíte, že cukroví zmizí z talířů tak rychle, že je nebudete stačit doplňovat.

Související články

7 druhů cukroví, které se nepeče
  • Tipy a triky

7 druhů cukroví, které se nepeče

Tuhle přehlídku sedmi druhů si zamilujete. Vaše trouba může v klidu odpočívat, protože tyto recepty ji zkrátka nepotřebují.     ...
Mimozemsky zdravé vánoční cukroví
  • Zajímavosti

Mimozemsky zdravé vánoční cukroví

Jeho tajnou přísadou je prášek z čaje matcha, který kromě zdraví prospěšných antioxidantů a povzbuzujícího teinu pomáhá i hubnout. A to se o Vánocích hodí dvojnásob! Jeho sladce nahořklá chuť se s chutí tradičního cukroví doplňuje lépe...
Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví
  • Tipy a triky

Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví

Je zdravé, neobsahuje živočišné produkty, a navíc ho vyrobíte za pět minut dvanáct. Řeč je o veganském a raw cukroví, na kterém si bez ostychu smlsne i zarytý „masožravec“. Dobrou zprávou navíc je, že mnoho druhů veganského a raw cukroví...
Autor: petr.suth

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit