Kokosovo-medové pracny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 80
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2327 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 195 g
Tuky 156 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejspíš tradičně na Vánoce pečete tmavé pracny s kakaem a ořechy. Dejte šanci i těmto zlatavým pracnám s kokosem a medem. Když je ještě horké obalíte v domácím vanilkovém cukru, budou přímo božské.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 180 g
kokos strouhaný 80 g
moučkový cukr 50 g
med 1 PL
máslo 120 g
změklé + navíc na vymazání formiček
citronová štáva 1 ČL
rum 1 ČL
moučkový cukr
smíchaný s vanilkovým, na obalení

1 Na vál prosijte mouku, přidejte kokos, cukr, med, máslo, citronovou šťávu i rum a vypracujte vláčné těsto.

2 Z těsta vyválejte váleček, odkrajujte z něj kousky a vtlačujte je do máslem vymazaných formiček na pracny. Přeneste je na plech a pečte při teplotě 160 °C zhruba 8–10 minut. Ještě teplé pracny vyklopte a obalujte ve směsi cukrů.

NĚCO NAVÍC
Cukr na obalování buď můžete klasicky promíchat moučkový cukr s vanilkovým nebo si vyrobit vlastní – do nádoby s moučkovým cukrem vložte vanilkový lusk a nechte ho tam pár dní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

Jaroslava Kratochvílová

Podle receptu to nejde...moukaa, cukr a kokos a jen málo tekutých přísad?L Tvrdé a tuhé, není tam žádný tuk...nejde to spojit dohromady, přidala jsem i trochu tuku a stejně na nic, už nedělám

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Kratochvílová, moc nás mrzí, že se cukroví nepodařilo. V ingediencích je ovšem 120 g másla? Poměr by tak měl sedět - tedy zhruba dvojnásobek suchých ingrediencí k "mokrým". Ovšem pokud se i s tímto množstvím tuku těsto rozpadalo, možná by pomohlo přidat třeba žloutek nebo 1 menší vejce. Ale pak by možná pracny nebyly tak křehké.

Renata Chmelová

Dobrý den, také jsem měla problém těsto dát dohromady. Musela jsem přidat o 60g másla, 3 lžíce medu a 3 lžíce rumu více, ale i tak se těsto do tvaru spojí jen zmáčknutím, rozhodně ne vybavením válečku. Opravdu mě to zklamalo. Ingredience stojí dost peněz a výsledek k pláči. Snad se to po upečení nebude lámat a drolit.

Martina Kojzarová

Dobrý den, Renato, tenhle recept je zkrátka začarovaný :-(. Ovšem děkujeme za potvrzení, že problém není úplně ojedinělý. Někomu funguje bez problému, hodnocení má vysoké, ale očividně bude třeba, abychom ho v nějaké volnější chvíli otestovali. Doufáme, že alespoň jeho chuť vynahrazuje ty problémy při přípravě. Přejeme krásné svátky bez dalších zádrhelů, redakce Apetitu

Ivana Kozderková

Dobrý den, já měnila pouze rum za medovou metaxu ;-), ale jinak jsou skvělé! Jsou křehoučké, nádherně voní a ještě lépe chutnají! A já jdu koupit další kokos a udělat ještě alespoň 2 várky, jelikož tu první zkušební, jsem málem snědla sama :-)

Martina Kojzarová

Dobrý den, Ivano,
máme radost, že vám pracny takhle zachutnaly a hlavně, že se vydařily na výbornou :-)! A děkujeme za originální nápad s medovou Metaxou! Přejeme krásné Vánoce, redakce Apetitu

Apetit magazín

KVÍZ: Jak jste zdatní v kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak jste zdatní v kuchyni?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...

Obchod Apetit