Nejspíš tradičně na Vánoce pečete tmavé pracny s kakaem a ořechy. Dejte šanci i těmto zlatavým pracnám s kokosem a medem. Když je ještě horké obalíte v domácím vanilkovém cukru, budou přímo božské.
Postup
1
Na vál prosijte mouku, přidejte kokos, cukr, med, máslo, citronovou šťávu i rum a vypracujte vláčné těsto.
2
Z těsta vyválejte váleček, odkrajujte z něj kousky a vtlačujte je do máslem vymazaných formiček na pracny. Přeneste je na plech a pečte při teplotě 160 °C zhruba 8–10 minut. Ještě teplé pracny vyklopte a obalujte ve směsi cukrů.
NĚCO NAVÍC
Cukr na obalování buď můžete klasicky promíchat moučkový cukr s vanilkovým nebo si vyrobit vlastní – do nádoby s moučkovým cukrem vložte vanilkový lusk a nechte ho tam pár dní.
Komentáře
09.12.2014 09:59
Dobrý den, nemáte k tomuto
Dobrý den, nemáte k tomuto receptu natočené video? :-) Pomohlo by mi to s přípravou. Děkuji
13.10.2015 16:53
Dobrý den, bohužel nemáme,
Dobrý den, bohužel nemáme, ale děkujeme za hezký tip na vánoční videa. :)
08.11.2017 23:55
Podle receptu to nejde..
Podle receptu to nejde...moukaa, cukr a kokos a jen málo tekutých přísad?L Tvrdé a tuhé, není tam žádný tuk...nejde to spojit dohromady, přidala jsem i trochu tuku a stejně na nic, už nedělám
09.11.2017 17:31
Dobrý den, paní Kratochvílová
Dobrý den, paní Kratochvílová, moc nás mrzí, že se cukroví nepodařilo. V ingediencích je ovšem 120 g másla? Poměr by tak měl sedět - tedy zhruba dvojnásobek suchých ingrediencí k "mokrým". Ovšem pokud se i s tímto množstvím tuku těsto rozpadalo, možná by pomohlo přidat třeba žloutek nebo 1 menší vejce. Ale pak by možná pracny nebyly tak křehké.
12.11.2017 04:33
120g másla není tuk? Možná by
120g másla není tuk? Možná by to chtělo nejdřív si to pořádně přečíst a až pak kritizovat.
11.12.2017 10:10
Dobrý den, také jsem měla
Dobrý den, také jsem měla problém těsto dát dohromady. Musela jsem přidat o 60g másla, 3 lžíce medu a 3 lžíce rumu více, ale i tak se těsto do tvaru spojí jen zmáčknutím, rozhodně ne vybavením válečku. Opravdu mě to zklamalo. Ingredience stojí dost peněz a výsledek k pláči. Snad se to po upečení nebude lámat a drolit.
12.12.2017 11:29
Dobrý den, Renato, tenhle
Dobrý den, Renato, tenhle recept je zkrátka začarovaný :-(. Ovšem děkujeme za potvrzení, že problém není úplně ojedinělý. Někomu funguje bez problému, hodnocení má vysoké, ale očividně bude třeba, abychom ho v nějaké volnější chvíli otestovali. Doufáme, že alespoň jeho chuť vynahrazuje ty problémy při přípravě. Přejeme krásné svátky bez dalších zádrhelů, redakce Apetitu
11.12.2017 13:48
Dobrý den, já měnila pouze
Dobrý den, já měnila pouze rum za medovou metaxu ;-), ale jinak jsou skvělé! Jsou křehoučké, nádherně voní a ještě lépe chutnají! A já jdu koupit další kokos a udělat ještě alespoň 2 várky, jelikož tu první zkušební, jsem málem snědla sama :-)
12.12.2017 11:30
Dobrý den, Ivano,
Dobrý den, Ivano,
máme radost, že vám pracny takhle zachutnaly a hlavně, že se vydařily na výbornou :-)! A děkujeme za originální nápad s medovou Metaxou! Přejeme krásné Vánoce, redakce Apetitu