Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na husu

Husa domácí člověk vyšlechtil z husy velké neboli divoké. Husa je nejen zdrojem skvělého masa, vždy také poskytovala cenné je husí sádlo a užitečné peří. Pečená husa potěší chuťové pohárky a nemusí jít jen o tu tradiční podzimní.  Najděte si svůj recept kdykoli během roku, poradíme vám s přípravou jednotlivých částí husy. V kategorii husích receptů najdete recept na pečenou svatomartinskou husu, husí stehna, prsa, ale i postupy na přípravu jater nebo krku. S námi připravíte luxusní husí paštiku nebo staročeský kaldoun z husích drobů.  

...

 

Zajímá vás, jaká pozitiva s sebou nese konzumace husího masa? Husa patří k významným zdrojům vitaminů skupiny B, železa, draslíku a fosforu. Proto neváhejte a připravte si husu na spoustu různých způsobů, které jsme pro vás nachystali.  

Tradiční svatomartinská husa

Přípravu husy máme nejčastěji spojenou s oslavou svátku svatého Martina. Podle pověsti se svatý Martin ukrýval v hejnu hus a ty jej svých kejháním prozradily, proto měly skončit na pekáči. Nejvíce však přípravě husy v podzimním období nasvědčuje fakt, že jsou husy v této době správně rostlé a tak akorát tučné pro slavnostní pečínku. Oproti kuřeti a krůtě je husa výrazně tučnější a při pečení ji tak nemusíte husu podlévat. Naopak sádlo, které husa při pečení pouští, je vhodné odebírat stranou a uchovat pro další použití.

Husí vývar nebo staročeský husí kaldoun?

Koupíte-li celou husu včetně drobů, nabízí se jejich využití v polévce.

  • Z krku, drobů a odřezků můžete snadno připravit výživný husí vývar, který dodá vašemu tělu řadu vitaminů a prospěšných látek pro podporu imunitního systému a tvorbu kolagenu.
  • Pro milovníky drobů je pak přímo stvořený staročeský kaldoun. Jeho příprava si žádá více času, jelikož výraznou chuť podpoří dlouho tažený vývar. Skvělá chuť tradiční polévky je však zaručenou odměnou. Kaldoun se tradičně podává s játrovými knedlíčky.
  • Už jste někdy ochutnali pokrm z husí krve? My pro vás máme recept připomínající zabijačkový prejt. Husí krev na cibulce je tradiční pochoutkou, která na husích hodech rozhodně nesmí chybět.
 

Celý popis