
Husí galantina s kaštanovou nádivkou
Vykostit husu je pracné, ale vynaložená námaha se vám bohatě vrátí, až pečeni na stole přímo před zraky hostů naporcujete na elegantní plátky...
Ingredience
- 1 menší husa (o váze cca 3,5 kg)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 50 g másla
- 1 velká cibule, najemno nasekaná
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na jemné kostičky
- 500 g čerstvých klobásek salsiccia, vymáčknutých ze střívka
- 300 g uvařených oloupaných kaštanů, nasekaných
- 1 velké jablko, oloupané, bez jádřince a nakrájené na drobné kostičky
- 150 g bílého toustového chleba, na malé kostičky
- 1 vejce + 1 žloutek
- 1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
NA NÁDIVKU
Příprava jídla
1 Na nádivku na pánvi opékejte na másle chvíli cibuli, řapíkatý celer a salsicciu. Přendejte do mísy, přidejte kaštany, jablko, chléb, vejce, žloutek a šalvěj. Dobře promíchejte.
2 Vykostěte husu. Nejdříve odřízněte křídla a dejte je stranou – použít je můžete do vývaru na kaldoun. Husu otočte prsíčky dolů a vykosťovacím nožem nařízněte dlouhým řezem maso podél hřbetu až na kost. Pak začněte opatrně seřezávat a uvolňovat maso podél skeletu – snažte se odkrojit co nejméně masa, skelet by se měl od masa oddělovat. Pokračujte od středu nejprve dolů ke stehennímu kloubu, objeďte jej špičkou nože a pak kloub přeřízněte (můžete si pomoct vylomením). Stehna však nevykosťujte a nechte je v celku. Pak stejně postupujte na horní polovině trupu, kde přeřízněte kloub okolo křídla. Nejopatrněji řežte, až se dostanete k prsíčkům, abyste kůži zcela neprořízli. Jakmile je skelet téměř uvolněný a dostanete se doprostřed z obou stran, opatrně seřezávejte, až odškrabávejte maso z hrudní kosti, a jakmile je dostatečně uvolněná, řezem podél středu hrudní kosti odřízněte celý skelet. Pak odřízněte krk (nebo nadbytečnou kůži po krku) a vykostěte zbytky kostí z křídel (nožem objeďte zbylý kloub, seškrábněte maso a kost vytáhněte). Měli byste mít před sebou rozevřený plát masa s celými stehýnky. Pokud jste někde prořízli kůži, uřízněte tenký plátek masa z prsíček a položte jej na kritické místo.
3 Rozevřený plát položte kůží dolů, osolte a opepřete. Z většiny nádivky vytvarujte bochánek a umístěte ho do středu masového plátu, zbytek naneste v tenčí vrstvě na maso okolo. Masový plát zaviňte zpátky do tvaru husy a svažte kuchyňským provázkem nejdříve okolo a pak i napříč. Stehna svažte k sobě, aby nádivka nevytékala. (Takto připravenou husu můžete uložit do chladu a upéct až druhý den.)
4 Umístěte galantinu do pekáče prsíčky nahoru a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Při pečení přelévejte výpekem, dokud není husa zlatavá a maso měkké. Před krájením a servírováním nechte husu 10 minut odpočinout.
Přidat komentář