Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Husí galantina s kaštanovou nádivkou
Husí galantina s kaštanovou nádivkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Husí galantina s kaštanovou nádivkou

4/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3813 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 242 g
Tuky 259 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vykostit husu je pracné, ale vynaložená námaha se vám bohatě vrátí, až pečeni na stole přímo před zraky hostů naporcujete na elegantní plátky...

Související recepty

Suroviny

husa 1 ks
menší, o váze cca 3,5 kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA NÁDIVKU
velká, najemno nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
řapíkatý celer 3 ks
nakrájený na jemné kostičky
klobásky salsiccia – vymáčknuté ze střívka
kaštany 300 g
uvařené, oloupané, nasekané
velké, oloupané, bez jádřince a nakrájené na drobné kostičky
na malé kostičky
vejce 1 ks
šalvěj 1 PL
nasekané

Postup

1

Na nádivku na pánvi opékejte na másle chvíli cibuli, řapíkatý celer a salsicciu. Přendejte do mísy, přidejte kaštany, jablko, chléb, vejce, žloutek a šalvěj. Dobře promíchejte.

2

Vykostěte husu. Nejdříve odřízněte křídla a dejte je stranou – použít je můžete do vývaru na kaldoun. Husu otočte prsíčky dolů a vykosťovacím nožem nařízněte dlouhým řezem maso podél hřbetu až na kost.

3

Pak začněte opatrně seřezávat a uvolňovat maso podél skeletu – snažte se odkrojit co nejméně masa, skelet by se měl od masa oddělovat.

4

Pokračujte od středu nejprve dolů ke stehennímu kloubu, objeďte jej špičkou nože a pak kloub přeřízněte (můžete si pomoct vylomením). Stehna však nevykosťujte a nechte je v celku. Pak stejně postupujte na horní polovině trupu, kde přeřízněte kloub okolo křídla.

5

Nejopatrněji řežte, až se dostanete k prsíčkům, abyste kůži zcela neprořízli. Jakmile je skelet téměř uvolněný a dostanete se doprostřed z obou stran, opatrně seřezávejte, až odškrabávejte maso z hrudní kosti, a jakmile je dostatečně uvolněná, řezem podél středu hrudní kosti odřízněte celý skelet.

6

Pak odřízněte krk (nebo nadbytečnou kůži po krku) a vykostěte zbytky kostí z křídel (nožem objeďte zbylý kloub, seškrábněte maso a kost vytáhněte). Měli byste mít před sebou rozevřený plát masa s celými stehýnky. Pokud jste někde prořízli kůži, uřízněte tenký plátek masa z prsíček a položte jej na kritické místo.

7

Rozevřený plát položte kůží dolů, osolte a opepřete. Z většiny nádivky vytvarujte bochánek a umístěte ho do středu masového plátu, zbytek naneste v tenčí vrstvě na maso okolo. Masový plát zaviňte zpátky do tvaru husy a svažte kuchyňským provázkem nejdříve okolo a pak i napříč. Stehna svažte k sobě, aby nádivka nevytékala. (Takto připravenou husu můžete uložit do chladu a upéct až druhý den.)

 
8

Umístěte galantinu do pekáče prsíčky nahoru a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Při pečení přelévejte výpekem, dokud není husa zlatavá a maso měkké. Před krájením a servírováním nechte husu 10 minut odpočinout.

dokonalá husí galantina s kaštanovou nádivkou

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín