Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Dokonalá svatomartinská hostina krok za krokem: Kolik času si vymezit na přípravu?

Svatomartinská hostina
ZDROJ: Matěj Vrtil/Pixabay
sdílet:

Chystáte se na přípravu svatomartinské hostiny a chcete mít slavnostní menu zvládnuté do puntíku? Žádný strach, s našimi tipy to bude hračka. Poradíme vám, jak na jednotlivé chody, kolik času vám zabere příprava a pečení svatomartinské husy a nechybí ani tipy na ty nejlepší přílohové knedlíky a chuťově dokonalé zelí.

Zajímá vás, proč se na svátek sv. Martina připravují husí hody? Pověst je opředena dvěma legendami.

  • V jedné pověsti husy Martina prozradily kejháním, když se mezi nimi ukryl, v druhé ho rušily při kázání. Za trest měly husy skončit na pekáči.
  • Pravděpodobnější důvod je prostý. Husy jsou v tomto období zkrátka správně rostlé a tak akorát tučné, proto se na slavnostní masovou hostinu hodí nejvíce.

Na přípravu menu si vyhraďte celý den

Svatomartinské menu se neobejde bez pečené husy. Co dalšího by ale na sváteční tabuli nemělo chybět? Dostatečně dlouhý časový prostor si vyhraďte také pro přípravu kaldounu –⁠ staročeské polévky připravované z husích drobů.

  • Zatímco křehkého husího masa docílíte pomalým pečením (6 až 12 hodin podle trouby a velikosti husy), na přípravu kaldounu budete potřebovat přibližně necelé 3 hodiny.
  • K doladění svatomartinského menu je třeba myslet na přílohu k huse v podobě knedlíků a zelí.
  • Zapomenout bychom neměli ani na sladkou tečku. K té se dokonale hodí martinské rohlíčky, které mají podle pověsti tvar podkovy bílého koně, na kterém přijíždí svatý Martin.

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Více

Svatomartinské menu krok za krokem

1. Svatomartinská husa s jablky a kmínem

Sladké šťavnaté ovoce dodá drůbeži nejen příjemnou chuť, ale také zabrání vysušení masa. Husu při pečení pravidelně kontrolujte a propichujte, aby do masa pronikly všechny chutě a vůně ostatních ingrediencí.

Husa je sama o sobě dost tučná a nepotřebuje žádný další tuk. Opatrní buďte i s podléváním. Husu podléváme až ve chvíli, kdy se z ní vyškvaří sádlo. To odebírejte a v poslední části pečení jím můžete husu přelít.

Pečená martinská husa

Pečená martinská husa

Více

2. Pravý staročeský kaldoun

Na svatomartinské hostině nechybí od dob Rakouska-Uherska. Kaldoun se připravuje z husích drobů jeho příprava vyžaduje čas a péči, obojí se vám bohatě vrátí v nezaměnitelné chuti vydatné polévky.

Připravte si náš kaldoun se šafránem a děma druhy knedlíčků. Játrové a žemlové knedlíčky dodají polévce tu správnou kombinaci vyvážených chutí.

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Více

3. Příloha k huse: lahodný knedlík a červené zelí 

K tučnější drůbeži se hodí knedlík, kterým z talíře dostanete chutnou část výpeku. Jaký ale vybrat, aby se rozplýval v ústech a ladil s jemným masem a sladko-kyselým zelím

Naše chutě nejvíce oslovily knedlíky karlovarské. Vybírat ale můžete dle své vlastní chuti z mnoha dalších variací.

Karlovarský knedlík na páře

Karlovarský knedlík na páře

Více

Zelí také můžete připravit v rozmanitých chuťových podobách - na sladko, na kyselo, čerství, kysané či zahuštěné. 

Mezi nejoblíbené patří zahuštěné zelí, zelí s brusinkami nebo zelí z trouby.

Červené zelí dušené v troubě

Červené zelí dušené v troubě

Více

4. Sladký dezert v podobě martinských rohlíčků

Každá slavnostní hostina si žádá sladkou tečku. Tu v podobě svatomartinských rohlíčků si zamilujete a zajisté ji budete připravovat i při jiných příležitostech. Rohlíčky jsou dokonale vláčné a s domácími povidly zkrátka dokonalé.

  • Plnit je můžete povidly, ale také mákem či ořechy. Podívejte se na naše tipy, jak na to.

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

Více

K svatomartinské hostině nezapomeňte podávat svěží svatomartinská vína, která se tradičně otevírají 11. listopadu v 11 hodin.

Související články

Kdo je svatý Martin a proč slavíme jeho svátek?
  • Novinky a zajímavosti

Kdo je svatý Martin a proč slavíme jeho svátek?

Také už pociťujete, že se venku ochladilo a teplota není daleko od nuly? Blíží se totiž svátek svatého Martina, který přijíždí na bílém koni a přináší s sebou podle tradic zimu a sníh. Na zimu se možná netěšíme, ale na co se určitě těšíme,...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit