Husí vývar s bylinkovým kapáním

Husí vývar s bylinkovým kapáním
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Husí vývar s bylinkovým kapáním

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Více než hodinu Snadné 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 724 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 27 g
Tuky 42 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Husí vývar je o dost výraznější než kuřecí. O další stupeň ho pozvednete, když ho budete vařit ze skeletu zbylého z pečínky.

Suroviny

husa 1 ks
pouze drůbky (bez jater) a odřezky
pepř celý
nové koření 3 kuličky
majoránka (čerstvá)
dřevnaté stonky čerstvé majoránky, není nutné
mrkev 2 ks
celer
kousek
petržel 1 ks
majoránka (čerstvá) lístky
čerstvá, máte-li
petrželka
nakrájená, k podávání, lze vynechat
pažitka
nakrájená, k podávání, lze vynechat
Na kapání
vejce 2 ks
+ případně trocha mléka
mouka pšeničná hrubá
nebo jemná krupička
muškátový oříšek 1 špetka
bylinky
nakrájené
sůl 1 špetka

1 Drůbky, krk a jiné odřezky z husy dejte zvolna vařit do cca 1,5–2 l vody (objem vody volte podle množství surovin na vývar), přidejte celé koření a stonky z majoránky. Poté, co vnitřnosti změknou, vývar osolte. Až bude maso měkké, vývar sceďte, maso oberte a spolu s vnitřnostmi nakrájejte.

2 Mezitím vývar přiveďte opět k mírnému varu a uvařte v něm skoro doměkka zeleninu nakrájenou nadrobno. Pak vraťte do polévky maso, aby se prohřálo. Z prošlehaného vejce a ostatních surovin umíchejte řídké těstíčko a po troškách ho zavařte do polévky; uvařené je během minuty. Pokud máte majoránkové listy, přidejte je těsně před koncem varu; na talířích zdobte petrželkou či pažitkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Komentáře

Martina Kojzarová

Dobrý den, Iveto,
určitě můžete :-)! Sice to pak nebude čistý husí vývar, ale to nevadí. Kolegyně radí bez obav přidat i odřezky či drůbky z kuřete (či kuřecí křídla) nebo jiné drůbeže. Výsledkem bude skvělý drůbeží vývar.

Zdravím za celou redakci, Martina

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit