Elegantní způsob, jak rozdělit játra z jedné husy mezi více labužníků...
Suroviny
Postup
V rendlíku na středním ohni rozehřejte polovinu másla. Vložte bobkový list, šalotku, česnek a tymián. Opékejte asi 3–4 minuty, až šalotka změkne.
Mírně zesilte oheň a přidejte játra. Pár minut je opékejte za občasného obracení, až se zvenčí zabarví, ale uprostřed budou pořád ještě malinko růžová (nejste-li si jistí, rozřízněte je).
Odstavte, přidejte sherry podle chuti, osolte a opepřete, odškrabejte přípečky ze dna. Nechte pár minut chladnout.
Potom odstraňte bobkový list a játra rozmixujte na pastu v robotu nebo tyčovým mixérem spolu s celým obsahem rendlíku, novým kořením, muškátovým oříškem, zbývajícím máslem a smetanou. Chcete-li mít paštiku velejemnou, propasírujte ji přes sítko.
Pak ji rozdělte do jednoporcových porcelánových mističek nebo ji přeneste do jedné větší a uhlaďte povrch (můžete ho ozdobit novým bobkovým listem či snítkou tymiánu).
Nechte zcela vychladnout, pak přetáhněte povrch potravinářskou fólií a uložte na několik hodin do chladničky tuhnout. Díky tomu se také propojí chuti.
Podávejte s opečeným a nakrájeným toustovým chlebem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 15 tipů na svatomartinské husí hody včetně moučníku(15 receptů)
- Dopřejte si husí maso(14 receptů)