Paštika z husích jater

Paštika z husích jater

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1463 kcal
Bílkoviny 42 g
Cukr 99 g
Tuky 100 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Elegantní způsob, jak rozdělit játra z jedné husy mezi více labužníků... 

 

Suroviny

máslo 90 g
bobkový list 1 ks
navíc na ozdobení
šalotka 1 ks
velká, banánová, nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
tymián 2 ČL
lístky, nasekané, navíc snítka na ozdobení (nemusí být)
játra husí 150 g
omyté, usušené, zbavené pojivových tkání (husí játra lze doplnit / nahradit kuřecími / kachními)
2 PL
cherry (nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý
nové koření 1 špetka
mleté
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
smetana ke šlehání 2 PL
co nejtučnější (40%)
toustový chléb
opečený, k podávání

1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte polovinu másla. Vložte bobkový list, šalotku, česnek a tymián. Opékejte asi 3–4 minuty, až šalotka změkne. Mírně zesilte oheň a přidejte játra. Pár minut je opékejte za občasného obracení, až se zvenčí zabarví, ale uprostřed budou pořád ještě malinko růžová (nejste-li si jistí, rozřízněte je). Odstavte, přidejte sherry podle chuti, osolte a opepřete, odškrabejte přípečky ze dna. Nechte pár minut chladnout.

2 Potom odstraňte bobkový list a játra rozmixujte na pastu v robotu nebo tyčovým mixérem spolu s celým obsahem rendlíku, novým kořením, muškátovým oříškem, zbývajícím máslem a smetanou. Chcete-li mít paštiku velejemnou, propasírujte ji přes sítko.

3 Pak ji rozdělte do jednoporcových porcelánových mističek nebo ji přeneste do jedné větší a uhlaďte povrch (můžete ho ozdobit novým bobkovým listem či snítkou tymiánu). Nechte zcela vychladnout, pak přetáhněte povrch potravinářskou fólií a uložte na několik hodin do chladničky tuhnout. Díky tomu se také propojí chuti. Podávejte s opečeným a nakrájeným toustovým chlebem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit