Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paštika z husích jater

Paštika z husích jater

4.1/5 Počet hodnocení: 27
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 250 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1593 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 101 g
Tuky 103 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní způsob, jak rozdělit játra z jedné husy mezi více labužníků... 

Suroviny

+ na ozdobení
velká, banánová, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
tymián 2 ČL
lístky – nasekané + snítka na ozdobení (nemusí být)
omytá, usušená, zbavená pojivových tkání (husí játra lze doplnit či nahradit kuřecími nebo kachními)
nemusí být
sůl
pepř
čerstvě mletý
mleté
strouhaný
co nejtučnější (40%)
opečený, k podávání

Postup

1

V rendlíku na středním ohni rozehřejte polovinu másla. Vložte bobkový list, šalotku, česnek a tymián. Opékejte asi 3–4 minuty, až šalotka změkne.

2

Mírně zesilte oheň a přidejte játra. Pár minut je opékejte za občasného obracení, až se zvenčí zabarví, ale uprostřed budou pořád ještě malinko růžová (nejste-li si jistí, rozřízněte je).

3

Odstavte, přidejte sherry podle chuti, osolte a opepřete, odškrabejte přípečky ze dna. Nechte pár minut chladnout.

4

Potom odstraňte bobkový list a játra rozmixujte na pastu v robotu nebo tyčovým mixérem spolu s celým obsahem rendlíku, novým kořením, muškátovým oříškem, zbývajícím máslem a smetanou. Chcete-li mít paštiku velejemnou, propasírujte ji přes sítko.

5

Pak ji rozdělte do jednoporcových porcelánových mističek nebo ji přeneste do jedné větší a uhlaďte povrch (můžete ho ozdobit novým bobkovým listem či snítkou tymiánu).

6

Nechte zcela vychladnout, pak přetáhněte povrch potravinářskou fólií a uložte na několik hodin do chladničky tuhnout. Díky tomu se také propojí chuti.

7

Podávejte s opečeným a nakrájeným toustovým chlebem. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11