0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paštika z husích jater

Paštika z husích jater

4.1 / 5. Počet hodnocení: 22
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 250 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1593 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 101 g
Tuky 103 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní způsob, jak rozdělit játra z jedné husy mezi více labužníků... 

Suroviny

máslo 90 g
bobkový list 1 ks
+ na ozdobení
šalotka 1 ks
velká, banánová, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
tymián 2 ČL
lístky – nasekané + snítka na ozdobení (nemusí být)
omytá, usušená, zbavená pojivových tkání (husí játra lze doplnit či nahradit kuřecími nebo kachními)
sherry 2 PL
nemusí být
sůl
pepř
čerstvě mletý
nové koření 1 špetka
mleté
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
smetana ke šlehání 2 PL
co nejtučnější (40%)
toustový chléb
opečený, k podávání

Postup

1

V rendlíku na středním ohni rozehřejte polovinu másla. Vložte bobkový list, šalotku, česnek a tymián. Opékejte asi 3–4 minuty, až šalotka změkne.

2

Mírně zesilte oheň a přidejte játra. Pár minut je opékejte za občasného obracení, až se zvenčí zabarví, ale uprostřed budou pořád ještě malinko růžová (nejste-li si jistí, rozřízněte je).

3

Odstavte, přidejte sherry podle chuti, osolte a opepřete, odškrabejte přípečky ze dna. Nechte pár minut chladnout.

4

Potom odstraňte bobkový list a játra rozmixujte na pastu v robotu nebo tyčovým mixérem spolu s celým obsahem rendlíku, novým kořením, muškátovým oříškem, zbývajícím máslem a smetanou. Chcete-li mít paštiku velejemnou, propasírujte ji přes sítko.

5

Pak ji rozdělte do jednoporcových porcelánových mističek nebo ji přeneste do jedné větší a uhlaďte povrch (můžete ho ozdobit novým bobkovým listem či snítkou tymiánu).

6

Nechte zcela vychladnout, pak přetáhněte povrch potravinářskou fólií a uložte na několik hodin do chladničky tuhnout. Díky tomu se také propojí chuti.

7

Podávejte s opečeným a nakrájeným toustovým chlebem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč