Velikost jater z husy je proměnlivá, mezi víc než dva lidi je ale bohužel ani jako chuťovku nerozdělíte. Kdo má rád vnitřnosti, může si k nim do rendlíku přidat i srdíčko. Chcete-li podávat tuhle delikatesu většímu počtu lidí, nezbývá vám než koupit játra zvlášť – bohužel bývají k dostání převážně mražená.
Suroviny
Postup
Začněte lokšemi. Brambory uvařte doměkka ve slupce nebo bez, nejlépe ale den dopředu. Vychladlé brambory oloupejte, prolisujte, na pomoučněném vále k nim přidejte většinu mouky a sůl, vypracujte těsto, podle potřeby dodejte zbývající mouku.
Z těsta udělejte váleček, nakrájejte ho na kousky a na pomoučněném vále vyválejte kruhové placky. Nedělejte je průhledné, aby se vám netrhaly.
Placky propíchejte nožem a opékejte na suché pánvi (pokud vám na ni opadá mouka, opatrně ji z pánve stírejte ubrouskem, aby se lokše nepřipalovaly). Hotové placky promazávejte husím sádlem, skládejte je na sebe a snažte se je uchovat teplé.
V rendlíku rozpusťte máslo, opečte na něm ze všech stran játra a pak je na středním plameni pod pokličkou duste asi 10–15 minut. Podle potřeby je můžete podlít lžící vody nebo vývaru.
Pak játra osolte, opepřete a případně doduste doměkka. Zvlášť na pánvi opečte slaninu. Játra nakrájejte a podávejte s lokšemi a slaninou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svatomartinská hostina(8 receptů )
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů )
- 15 tipů na svatomartinské husí hody (15 receptů )
- Dopřejte si husí maso(14 receptů )
- Jak zpracovat svatomartinskou husu, aby ani kousíček nepřišel nazmar?(18 receptů )