Husí játra se slaninou a lokšemi

Husí játra se slaninou a lokšemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Husí játra se slaninou a lokšemi

3.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 1-2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1420 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 211 g
Tuky 39 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikost jater z husy je proměnlivá, mezi víc než dva lidi je ale bohužel ani jako chuťovku nerozdělíte. Kdo má rád vnitřnosti, může si k nim do rendlíku přidat i srdíčko. Chcete-li podávat tuhle delikatesu většímu počtu lidí, nezbývá vám než koupit játra zvlášť – bohužel bývají k dostání převážně mražená.

Suroviny

játra husí 1 ks
z 1 husy
máslo 1 PL
anglická slanina 50 g
anglická, gazdovská nebo jiná kvalitní, na plátky
vývar
nebo voda k podlévání
sůl
pepř
čerstvě drcený
Na lokše
brambory 500 g
varný typ C
mouka pšeničná polohrubá 150 g
100–150 g podle potřeby
sůl
husí sádlo
na promazání

1 Začněte lokšemi. Brambory uvařte doměkka ve slupce nebo bez, nejlépe ale den dopředu. Vychladlé brambory oloupejte, prolisujte, na pomoučněném vále k nim přidejte většinu mouky a sůl, vypracujte těsto, podle potřeby dodejte zbývající mouku.

2 Z těsta udělejte váleček, nakrájejte ho na kousky a na pomoučněném vále vyválejte kruhové placky. Nedělejte je průhledné, aby se vám netrhaly. Placky propíchejte nožem a opékejte na suché pánvi (pokud vám na ni opadá mouka, opatrně ji z pánve stírejte ubrouskem, aby se lokše nepřipalovaly). Hotové placky promazávejte husím sádlem, skládejte je na sebe a snažte se je uchovat teplé.

3 V rendlíku rozpusťte máslo, opečte na něm ze všech stran játra a pak je na středním plameni pod pokličkou duste asi 10–15 minut. Podle potřeby je můžete podlít lžící vody nebo vývaru. Pak játra osolte, opepřete a případně doduste doměkka. Zvlášť na pánvi opečte slaninu. Játra nakrájejte a podávejte s lokšemi a slaninou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit