Husí hody

Husí hody

Listopad odjakživa patří husím pečínkám, ale z jedné husy můžete mít užitku mnohem víc. Objednejte si čerstvou husu i s drůbky a krví a užijte si svatomartinské hodování se vším všudy. K masu přidáváme také jeden recept na sladkou tečku v podobě jednoduchého litého koláče, se kterým kynuté těsto zvládnou i úplní začátečníci, a tipy sommeliéra, co k svatomartinské huse pít.

Husí hody berte jako ryze sváteční záležitost. Vyberte husu z dobrého chovu, abyste si opravdu pochutnali. Kam pro ni?

  • Čerstvé husy se dají objednat přímo na venkově či na farmářských trzích
  • Husy se zpravidla prodávají včetně drůbků, pro jistotu se ale přeptejte při objednávání. Pokud máte zájem i o krev (chutnat bude milovníkům jelit), řekněte si o ni předem.
  • Jestliže budete husu nasolovat den předem, jak se doporučuje, nezapomeňte si na ni udělat místo v chladničce. Pokud víte, že se vám husa do ledničky nevejde, plánujte akci tak, abyste přinesenou husu začali rovnou péct.

Jak velkou husu pořídit?

  • Počty porcí berte tentokrát spíš orientačně – každá husa se jinak vypéká, má jinak velké vnitřnosti a dostanete k ní jiné množství krve. A záleží i na tom, jací jste jedlíci a jaké zvolíte celkové menu.
  • Pokud budete na husu čtyři, kupte si zhruba pětikilový kus (vejde se pohodlně do trouby). Užijete si střídmě pečínky, a ještě můžete z jediné husy ochutnat všechna jídla i chuťovky.
  • Menší husa se vám díky našim receptům nepřejí, ani když ji budete konzumovat jen ve dvou.

Co k huse pít?

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

„Svatomartinské víno a tradiční pečená husa se zelím je kombinace, bez které bychom si už listopad snad neuměli představit. Husa má výrazné tučnější maso, které ke knedlíkům servírujeme s bohatým výpekem. A podle toho také budeme volit víno. Červená svatomartinská vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké jsou mladá, lehká a svěží a jejich vyšší kyseliny se výborně doplňují s vyšším obsahem tuku u tohoto jídla.

Modrý Portugal bych k této úpravě husy volil ze Slovácké a Mikulovské vinařské podoblasti, Svatovavřinecké pak z velkopavlovické nebo znojemské. U svatomartinských vín je ale nejdůležitější mladistvý svěží projev, který najdeme u všech těchto vín bez rozdílu regionu. Nebojte se tedy zkoušet různé kombinace. Pokud připravujete k huse zelí více do sladka, zajímavým tipem může být spojení také s růžovým svatomartinským odrůdy Zweigeltrebe.“

Více o českých a moravských vínech na www.wineofczechrepublic.cz

Červené zelí s brusinkami
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Pomazánka z husího masa
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Husí krev na cibulce
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Litý kynutý koláč
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné

Obchod Apetit