
Svatomartinské rohlíčky s mákem
Více než hodinu
Pro zkušené
Listopad odjakživa patří husím pečínkám, z jedné husy však můžete mít užitku mnohem víc. Objednejte si čerstvou husu a užijte si svatomartinské hodování se vším všudy. K masu přidáváme také recept na sladkou tečku v podobě jednoduchého litého koláče a tipy sommeliéra, co k svatomartinské huse pít.
Husí hody berte jako ryze sváteční záležitost. Vyberte husu z dobrého chovu, abyste si pochutnali. Kam pro ni?
Rozhodnete-li se přeci jen péct celou husu v troubě, bude se vám možná hodit pár rad k jejímu porcování:
Chcete-li, můžete naporcovat také záda (prostě je rozkrájejte na kusy nebo je rozstříhejte nůžkami na drůbež).
Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, doporučuje:
„Svatomartinské víno a tradiční pečená husa se zelím je kombinace, bez které bychom si už listopad snad neuměli představit. Husa má výrazné tučnější maso, které ke knedlíkům servírujeme s bohatým výpekem. A podle toho také budeme volit víno. Červená svatomartinská vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké jsou mladá, lehká a svěží a jejich vyšší kyseliny se výborně doplňují s vyšším obsahem tuku u tohoto jídla."
"Modrý Portugal bych k této úpravě husy volil ze Slovácké a Mikulovské vinařské podoblasti, Svatovavřinecké pak z velkopavlovické nebo znojemské. U svatomartinských vín je ale nejdůležitější mladistvý svěží projev, který najdeme u všech těchto vín bez rozdílu regionu. Nebojte se tedy zkoušet různé kombinace. Pokud připravujete k huse zelí více do sladka, zajímavým tipem může být spojení také s růžovým svatomartinským odrůdy Zweigeltrebe.“
Zdroj: Apetit