Nejstarší a největší mezinárodní gastronomická soutěž na světě, IKA/Culinary Olympics, se tentorkát konala od 2. do 7. února 2024 ve Stuttgartu. Čechům a Češkám, kteří se jí zúčastnili, se dařilo ve všech disciplínách. Český národní tým kuchařů a cukrářů přiváží domů z kulinářského klání čtyři stříbrné medaile.
Český tým zazářil v kategorii Restaurace národů, ze které si domů odváží dvě stříbrné medaile (seniorní a juniorní tým). Šestičlenný tým má v této disciplíně za úkol připravit 110 porcí tříchodového menu.
Další dvě stříbrné medaile získal juniorní a seniorní tým v kategorii Chefs table. Úkolem je připravit menu pro dvanáct lidí o sedmi chodech, tentokrát bylo téma Příroda. Součástí je i prezentace cukrářské skulptury, ve které excelovala cukrářka Iva Roháčová.
‚Pro Český národní tým je to historický úspěch. Hodnocení komisařů bylo velmi dobré. Od poslední soutěže v Lucembursku jsme viděli v týmech velký posun, a to nám udělalo velkou radost,‘ říká ředitel Českého národního týmu kuchařů a cukrářů Tomáš Popp.
- V rámci kategorie Resturace národů tým musí za šest hodin připravit předkrm s mořskými plody a rybu. V hlavním chodu nesmí chybět maso, u dezertů se musí kombinovat různé textury a techniky.
- U kategorie Chef’s table se začíná s chlebem a máslem, pak jsou dva studené a dva teplé finger foods, mísa pro dvanáct osob a po ní veganský chod následovaný jídlem s masem, a nakonec dezert.
Zlato si odvezli Finové
Celkově český tým obsadil na olympiádě ve Stuttgartu šestnácté místo, na druhém místě skončil švýcarský tým a zlato si domů odvezli Finové.
‚Je to posun o dvě příčky oproti roku 2020. Musíme zabrat, abychom se pravidelně umísťovali v první desítce. Jak ukázal výsledek finského týmu, je nutné angažovat zkušeného komisaře, který už ale na IKA nehodnotí. Ten nám pomůže posunout naše výkony blíže ideálu. Také má zkušenosti s tím, co funguje a která ulička je slepá,‘ říká Tomáš Popp.
- Kuchařská olympiáda má více než 120 let dlouhou tradici a pořádá se každé čtyři roky v Německu, další proběhne v roce 2028.
Na Olympiádě IKA byly úspěšné i další české cukrářky. Marie Motlová získala v kategorii Pastry Artistic bronzovou medaili za svůj exponát Cukrový koš s cukrovými květy. Cukrářka Jaroslava Londová získala zlatou medaili v individuální kategorii Pastry Artistic.
Zdroje: Tomáš Popp, IKA/Culinary Olympic