Středomořský jídelníček z jedné pánve na celý měsíc
Líbilo by se vám vařit ve středomořském stylu, který jste si oblíbili na dovolené a možná se vám po něm stále ještě stýská? Nebojte se, není to nic složitého. Recepty z několika surovin připravíte pohodlně v jedné pánvi.
Ačkoliv letní počasí si žádá odlehčenou stravu, prázdniny bývají často ve znamení grilování a přípravy moučníků se sezónním ovocem. Máte pocit, že je to váš případ? Pojďte se alespoň v jejich závěru inspirovat středomořskou kuchyní, která je rychlá a nutričně vyvážená. Vařit s námi ve středomořském stylu můžete klidně celý měsíc.
K masu spoustu zeleniny
Konec léta je ideální příležitostí zařadit do jídelníčku více sezónní zeleniny. Zpestřit a odlehčit díky ní můžete nespočet masových pokrmů.
- Vyzrálá rajčata jsou ideální pro přípravu omáček. Nakrájejte je na kousky a zapečte na pánvi třeba s kousky kuřecího či vepřového masa.
- Na závěr přihoďte pár oliv, kaparů nebo středomořských bylinek.
- Papriky opečte nasucho opečte nasucho, hodí se i jako jednoduchá chutná příloha.
- Cuketám stačí trocha olivového oleje a pepře. Výhodou zeleniny připravované na pánvi spolu s masem je totiž hlavně to, že si chuť předají a už se nemusíte o nic starat.
- Na samotném konci léta pak přichází na scénu dýně, která dodá masovým směsím sytost a nasládlou chuť.
Italská frittata i španělská tortilla
Rychlé a snadné pokrmy z vajec fungují v létě dokonale. Italská frittata nebo španělská tortilla zajistí vydatnou snídani před celodenním výletem, lehký oběd i večeři pro celou rodinu.
- Jedná se v obou případech v podstatě o středomořskou obdobu omelety, s tím rozdílem, že frittata i tortilla jsou vyšší a trochu připomínají zapečený vaječný dort.
- Hlavní ingrediencí pravé tortilly jsou brambory, zatímco do frittaty můžete zakomponovat takřka cokoliv od zeleniny po uzeninu či sýry.
- Obě verze pohodlně připravíte na hlubší pánvi.
- Podávat je můžete ještě teplé nebo si část schovat na později. Výborně chutnají i za studena.
- Jako přílohu k vaječným specialitám doporučujeme směs listových salátů s hořčičným dresinkem.
Rýže i těstoviny z jedné pánve
Mistrovským dílem připravovaným na pánvi je španělské národní jídlo paella. Tento rýžový pokrm je ideální příležitostí jak do jídelníčku zakomponovat ryby a mořské plody, které ve středomořské stravě nesmějí chybět.
- Krevety, slávky, ale třeba i lososa lze vhodně kombinovat samozřejmě i s těstovinami.
- Supersnadnou volnou je konzervovaný tuňák nebo ančovičky, které dodají každému jídlu šmrnc.
- Na pánvi je přitom připravíte raz dva. Suché těstoviny menší velikosti přidejte do pánve, zalijte vodou a dovařte vše v jednom.
- Podobně se připravujte také italské risotto, v němž nesmí chybět parmazán a připravuje se tzv. al dente neboli "na skus".
- Inspirujte se v našich třiceti receptech a vařte ve středomořském stylu třeba celý měsíc.
Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food