Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas: Indické a španělské předkrmy poslouží jako skvělé party jídlo

mezze
ZDROJ: Filipp Romanovski
sdílet:

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.

Zatímco mezze v kuchyních, odkud k nám přišly, slouží jako drobný předkrm, který předchází hlavnímu chodu, v našich kuchyních zdomácněly jako rychlé party občerstvení.

Mezze = mnoho předkrmů na jedné tabuli

Mezze je obecné pojmenování pro větší množství menších předkrmů, které mohou tvořit například pomazánky, saláty, dipy, maso nebo grilovaná zelenina.

  • Mezze hostina poslouží jako skvělá alternativa zavedených narozeninových chlebíčků a jednohubek.
  • Mezze, které do našich kuchyní přišlo z Blízkého východu, Balkánu a Střední Asie, kde se kombinuje s alkoholem. Výborně se hodí právě na večerní párty a oslavy.
  • Mezze využívá tradičních surovin země, ze které pochází a obvykle má i regionální charakter.
  • Výhodou mezze je, že lze podávat teplé, ale i studené.

Středomořské mezze

Středomořské mezze zahrnuje: omáčky, dipy, pomazánky (tzatziki, tahini, humus, taramasalata), olivy, rajčata, papriku, typické sýry řecké kuchyně (feta, halloumi, aj.), saláty i ryby či maso.

  • Maso se velmi často griluje, podává se rovněž uzené, marinované dušené a smažené. Využívá se vepřové, telecí či králičí.
  • K mezze předkrmům se obvykle podává teplý chléb, pita, chlebové placky a chipsy.

Tzatziki omáčka

Potřebovat budete:

  • 1 salátová okurka
  • 250 g řecký bílý jogurt
  • 3 pl nasekaného kopru
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  1. Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky
  2. Přidejte jogurt a kopr
  3. Na závěr vmíchejte česnek, sůl a pepř
  4. Tzatziki vždy ihned podávejte, voda obsažená v okurkách by je mohla zředit

Tahini pasta

Potřebovat budete:

  • 200 g sezamových semínek
  • 60 ml olivového oleje
  • špetku soli
  1. Rozehřejte troubu na 170 °C a položte na plech pečící papír.
  2. Nasypte sezamová semínka na plech.
  3. Po 7 minutách semínka promíchejte a nechte péct dalších 7 minut.
  4. Poté vložte do mixéru a nasucho mixujte 1 minutu.
  5. Přidávejte postupně olej a na závěr špeku mořské soli.

Cizrnový hummus

Potřebovat budete:

  • 250g cizrny (vařené nebo v konzervě)
  • 1 pl tahini pasty
  • 3 pl olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 pl nasekané petrželky
  • 1 pl citronové šťávy
  • pepř
  • špetku soli
  • chilli
  1. Cizrnu a tahini rozmixujte.
  2. Přidejte část oleje a kořenící přísady.
  3. Zakápněte jej zbytkem oleje.
  4. Hummus můžete konzumovat teplý i studený.

Taramasalata

Potřebovat budete:

  • 1 cibule
  • 1 citron
  • 60 g tresčích jiker
  • 6 pl olivového oleje
  • hrst petrželky
  • 4 ks oliv
  • 6 plátků bílého chleba
  1. Chléb ponořte do vody.
  2. Jikry očištěné od blan vložte do mixéru.
  3. Vymačkejte vodu z chleba a přidejte ho k jikrám.
  4. Do mixéru dejte nakrájenou cibuli a šťávu z citronu.
  5. Mixujte.
  6. Po troškách přilévejte olej.
  7. Na závěr taramasalatu ozdobte petrželkou a olivami.

Řecký salát

Potřebovat budete:

  • 3 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 paprika červená
  • 1 cibule červená
  • 50 g černých oliv
  • 100 ml olivového oleje
  • oregano
  • vinný bílý ocet
  • sůl
  1. Nakrájejte rajčata, okurky a fetu na kostky.
  2. Papriku nakrájejte na proužky.
  3. Cibuli nakrájejte na klínky.
  4. Zeleninu můžete rozdělit do misek, nebo smíchat (cibuli přidávejte na závěr)
  5. Sýrem feta salát ozdobte a přidejte oregano.
  6. Sůl a vinný bílý ocet ponechte na stole k dochucení.

K mezze patří pálenka, víno i pivo

Mezze se podává tradičně k alkoholu. V zemích, odkud mezze pochází, se podává s místním tradičním drinkem: v Řecku pálenkou z hroznové matoliny zvanou ouzo, v Turecku anýzovkou raki. Rakije je zase typická pro státy jihovýchodní Evropy (Chorvatsko, Albánie, Makedonie, Černá Hora).

Tapas

Tapas je vlastně španělské mezze. Výraz tapas je odvozen od španělského tapar, což znamená přikrýt.

  • Neodmyslitelnou součástí španělského tapas je španělská šunka zvaná jamón a salchichón, fermentovaný salám z vepřového masa.
  • Typickým pro španělské tapas jsou také vyzrálé sýry, olivy, ančovičky.
  • K tapas vždy podávejte tortillu či tortilla chips. 
  • Tapas stejně jako mezze můžete servírovat studené a teplé.

Tapas nemá jednotnou formu

Jelikož tapas není typ jídla, ale forma servírování pokrmu, má mnoho podob. Co do surovin je hojně regionálně formovaný. Nejdůležitější podmínkou je, že se jí rukama.

Mezi nejoblíbenější španělské tapas patří:

  • Jamón
  • Salchichón
  • Chorizo
  • Mořské plody
  • Zelenina
  • Brambory

Vyzkoušejte Tortilla de Patata, bramborovou tortilu

Potřebovat budete:

  • 400 g brambor
  • 3 červené cibule
  • 5 ks vajec
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • bylinky
  1. Brambory nakrájejte na tenké plátky a povařte 8 minut.
  2. Následně brambory s pokrájenou cibulí osmahněte na oleji.
  3. Rozšlehejte v hrnku vejce s pepřem.
  4. Pánev zalijte vaječnou směsí.
  5. Podávejte teplé nebo studené, ozdobte dle chuti bylinkami (petržel, libeček, pažitka, aj.)

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín