Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kváskový chleba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 140
Do hodiny Snadné Na 1 pecen o váze cca 1 kg

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1419 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 272 g
Tuky 7 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Špaldovo-žitný chléb Pekařova chlebaře vydrží déle čerstvý a chutný, na rozdíl od bochníku ze supermarketu nezplesniví (jen vysychá a tvrdne). Domácí pečení umožňuje přizpůsobit chléb vlastním chutím a přidat třeba ořechy, semínka nebo smaženou cibulku,“ radí Honza Šmikmátor. Kváskový chleba je chutný a zdraví. O tom žádná. A s námi si ho připravíte krok za krokem. 

Související recepty

Suroviny

Na rozkvas
voda 200 g
kvásek 1 ČL
mouka žitná hladká 200 g
Na těsto
mouka chlebová 300 g
špaldová
mouka špaldová celozrnná hladká 200 g
voda 200 g
sůl 16 g
škrob
(solamyl) na vysypání ošatky

Postup

1

Na rozkvas ve 200 g vody rozmíchejte lžičku kvásku z lednice. Přidejte žitnou mouku, zamíchejte, až je z těsta hustá kaše. Zakryjte utěrkou nebo přetáhněte volně igelitovým sáčkem a nechte 12–16 hodin prokvasit. Kvásek se provzdušní a nabude.

2

Na těsto smíchejte mouky, vodu, sůl, koření a přidejte hotový rozkvas. Hněťte, (vařečkou nebo v robotu) tak dlouho, až se těsto bude odlepovat od stěn mísy a bude hebké a vláčné (asi 10–15 minut). Nechte zakryté 1 hodinu odpočinout.

3

Těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše několikrát natáhněte a přeložte. Potom stočte – napněte povrch těsta a na spodní straně vytvořte a spojte švy. Pokud se nedaří slepit švy, uberte na ploše mouku. Celý povrch bochníku pokryjte pomocí dlaně škrobem a spodní stranou vzhůru ho položte do ošatky. Můžete použít i cedník vyložený pomoučněnou utěrkou.

4

Těsto v ošatce volně zabalte do igelitky a dejte kynout na 6–8 hodin do lednice. Do trouby umístěte plech (nebo pečicí kámen, například na pizzu), na kterém budete chleba péct, a na dno trouby dejte jiný plech na zapařování. Rozpalte troubu na 250 °C (horkovzdušnou na 230 °C) a nechte plech či kámen chvíli vyhřát.

5

Připravte si k ruce hrnek vroucí vody. Chleba z ošatky vyklopte na sázecí lopatu (pokud ji nemáte, poslouží i vyříznutá deska z pevného kartonu). Nařízněte nožem nebo žiletkou. Potom bochník opatrně sesuňte na rozpálený plech nebo pečicí kámen do trouby a na spodní plech chrstněte horkou vodu. Pracujte rychle a bleskově zavřete dvířka trouby, aby neunikla pára.

6

Po 2–3 minutách snižte teplotu na 210 °C a vytáhněte spodní plech se zbytkem vody. Pečte cca 30–40 minut. Upečený chléb má tmavě hnědou barvu, spodní strana bochníku je tvrdá a na poklep zní dutě (tzv. zvoní). Upečený bochník nechte vychladnout na mřížce.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín