Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Český tým se po 6 letech zúčastní kuchařské olympiády Bocuse d'Or: Medaile má větší cenu než michelinská hvězda

Bocuse d'Or
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Kuchařská olympiáda, tak by se zkráceně dala popsat celosvětová kulinářská soutěž Bocuse d'Or, která se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Medaile svou prestiží překoná michelinskou hvězdu, letos o ně po šesti letech budou bojovat také členové českého týmu. 

Kulinární klání Bocuse d'Or založil v roce 1987 legendární francouzský šéfkuchař Paul Bocuse a od té doby jde o jednu z nejprestižnějších kuchařských soutěží na světě. U nás se národní kolo uskuteční v květnu pod vedením Českého gastronomického institutu v pražském O2 universu. Program doprovodí festival gastronomie.

Medaile českému týmu zatím chybí 

Soutěž Bocuse d’Or není v České republice novinkou, medaile českému týmu však stále chybí. 

  • V roce 1995 vyhrál v Bocuse d’Or bronzovou medaili šéfkuchař Patrik Jaroš za německý tým. Patrik Jaroš je spolumajitelem skupiny, která v Česku vlastní několik podniků včetně restaurace Červený jelen.
  • O rok dříve získal Pavel Jaroš michelinskou hvězdu jako nejmladší šéfkuchař v Německu.

  • Mezi další úspěchy patří 14. místo šéfkuchaře Jana Všetečky v roce 2009.
  • Naposledy se Česká republika zúčastnila soutěže Bocuse d’Or v roce 2016 s gastronomickým sdružením Kampa.
  • Loni získal pro Českou republiku znovu licenci Český gastronomický institut.
  • Zatímco dříve se národní kolo konalo v Makro Akademii pro 100 diváků, letos půjde o velkolepou podívanou.
  • Od 4. do 6. května 2023 v pražském O2 universu proběhne Czech Gastro Fest jehož součástí bude právě národní kolo Bocuse d’Or.

Bocuse d'Or je opravdu nejprestižnější soutěž na světě, 6 ročníků jsem ji sledoval a to, co tam člověk zažije, je něco nepředstavitelného. Zažil jsem ročník, kdy ještě Paul Bocuse žil, a když nastupoval na podium, tak se ten dav lidí choval jako když jste na stadionu, všichni řvali a tleskali. Soutěžící, kteří se tam dostanou, na to budou do smrti vzpomínat,‘  řekl na tiskové konferenci šéfkuchař Radek David. 

tisková konference k českému národnímu kolu nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or
ZDROJ: Tisková konference k českému národnímu kolu soutěže Bocuse d’Or, 2media

Porota ze špiček v oboru

O výběru finalistů, kteří se zúčastní světového kola bude rozhodovat porota složená z členu Akademie Bocuse d’Or Czech, prezident Bocuse d‘Or Czech Marek Fichtner, Radek David, Miroslav Kalina, Tomáš Kalina, Jan Knedla, Tomáš Kněž, Petr Kunc, Marek Lojda, Zdeněk Pohlreich, Tomáš Popp, Jan Punčochář, Marek Raditsch, Oldřich Sahajdák, Filip Sajler, Pavel Sapík, Jiří Štift, Martin Svatek a Jiří Roith.

  • V doprovodném programu bude mít své místo i vítězka soutěže MasterChef Kristína Nemčková, která dostala i nabídku zapojit se jako soutěžcí. 

Nakonec jsem nabídku probrala s Tomem Phillipsem, šéfkuchařem z londýnské restaurace Story, kde jsem pracovala. Tom má totiž se soutěží zkušenosti. Po rozhovoru s ním jsem se rozhodla, že počkám a tento rok do toho ještě nepůjdu,‘ říká Kristína Nemčková, která se bude podílet na přípravách soutěže a v rámci Czech Gastro Festu bude mít svou cooking show.

Prim budou hrát suroviny typické pro českou kuchyni

Profesionální kuchaři a kuchařky se mohou do českého národního kola hlásit do 28. 2. Kromě vyplněné přihlášky je nutné zaslat recept podle zadání jehož součástí jsou suroviny typické pro českou kuchyni.

  • První chod by měl obsahovat králičí hřbet a králičí stehno, druhý brambory a česnek.
  • Do národního kola nakonec poustoupí pouze 12 finalistů, jejichž zhruba měsíční trénink bude Akademie podporovat prostorem i surovinami.
Marek Fichtner
ZDROJ: Se souhlasem Marka Fichtnera, 2media

Světové finále bude velkolepou akcí

Soutěže se účastní 24 týmů z různých zemí, z nichž každý se skládá z šéfkuchaře a asistenta. Týmy mají 5 hodin a 35 minut na přípravu dvou pokrmů, masového a rybího, z konkrétních surovin, které jsou předem dané. Pokrmy pak hodnotí porota složená z renomovaných kuchařů, kteří je posuzují podle kritérií, jako je chuť, prezentace, kulinářské dovednosti, ale i čistota na pracovišti a využitelnost surovin.

Bocuse d'Or je velmi očekávanou událostí, na které se setkávají nejlepší kuchaři z celého světa, inspiruje a posouvá hranice kulinářského umění. Finalisti mají možnost ukázat výjimečný kulinářský talent a propagovat bohaté kulinářské dědictví své země. Případné úspěchy budou znamenat, že je Česká republika v kulinářském světě stále konkurenceschopnější. 

Zdroj: Tisková konference k Bocuse d’Or, 2media

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín