Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

35x zapečené těstoviny: Nostalgie v moderním kabátu

35x zapečené těstoviny: Nostalgie v moderním kabátu
ZDROJ: Meine Familie & ich

Zapečené těstoviny jsou rychlovka, při níž není třeba se striktně držet předepsaných surovin. Navíc je v pohodě zvládnou připravit i naprostí začátečníci. Ať už jde o klasické šunkofleky, zapečené těstoviny s kuřecím masem nebo pro vegetariány těstoviny s brokolicí.

Zapečené těstoviny s uzeným masem

Naprostou klasikou jsou těstoviny s uzeným masem, které jsou běžně známé jako šunkofleky. V časech minulých byly nedílnou součástí jídelen v závodních provozovnách, ale i školních jídelnách. Pochopitelně se zpravidla nepřipravovaly ze šunky, jak by se dalo z názvu odvodit. Často se jednalo o levnější druhy uzeného masa (bůček, žebra atd.).

  • Uzené maso se musí předem uvařit, což sice přidá trochu času navíc, ale získáte tím lahodný vývar. Ten se dá dále využít jako základ pro zelnou nebo uzenou polévku.

[[nid:39324]]

Zapečené těstoviny s kuřecím masem

Další příklad masových zapečených těstovin jsou s kuřecím masem. Nejčastěji se používají kuřecí prsa, ale rozhodně nic nezkazíte tím, když do směsi nakrájíte svalovinu ze zadních nohou.

  • Ke kombinaci kuře, těstoviny se výborně hodí zelená zelenina, především čerstvý listový špenát, kapusta nebo chřest.
  • Jemnou chuť a konzistenci dodají také sýry typu eidam, čedar, ricotta, na posypání parmazán.

Zapečené těstoviny s mletým masem

Tato kombinace mírně zavání italskou kuchyní a je jakýsi mezikrok k zapečeným lasagním.

  • Z mletého masa a rajčat připravte omáčku, kterou zamícháte do uvařených těstovin.
  • Směs přendejte do zapékací mísy a navrch zasypte sýrem.
  • Do omáčky můžete nasekat olivy nebo sušená rajčata.

Zapečené těstoviny se smetanou

České šunkofleky se zpravidla zapékají přelité rozšlehaným vajíčkem. Ale možná díky oblibě americké klasiky mac and cheese u nás brzy zdomácněla kombinace těstovin se sýrem a smetanou.

  • Aby ne, získají vláčnou a jemnou chuť, navíc si na ní pochutnají i ti, kteří nejedí maso.
  • Do zapečených těstovin se používá 33% smetana. Ale podobně jako v našem receptu, ji bez obav můžete nahradit i několika lžícemi mascarpone.

Zapečené těstoviny s brokolicí

Jsou jedna z možností, jak připravit zcela vegetariánské jídlo. Pochopitelně lze brokolici vyměnit za jinou zeleninu, jako květák, zelené fazolky, listový špenát, cuketu nebo lilek.

  • Další bezmasou variantou jsou zapečené těstoviny s houbami nebo s několika druhy sýrů.

Co dát do zapečených těstovin?

Výhodou zapečených těstovin je, že s trochou improvizace připravíte pokaždé jiné chutné jídlo. Můžete do nich přidat suroviny, které máte běžně v lednici, spíži nebo na zahrádce. Navíc zužitkujete i některé zbytky od oběda nebo z předešlého dne.

  • Pečené a uzené maso, šunku, klobásy a jiné uzeniny.
  • Zeleninovou úrodu ze zahrádky – rajčata, cukety, lilky, fazolky aj.
  • Konzervy – tuňák, kukuřice, hrášek, rajčatová omáčka, olivy, sušená rajčata.
  • Houby, ryby, sýry, smetanu, mraženou zeleninu, vejce atd.

Dříve se do zapečených těstovin používaly především flíčky nebo kolínka. Hlavně proto, že nebyl příliš velký výběr tvarů těstovin. Ale dnes si i podle našich receptů můžete všimnout, že v tomto směru se příliš omezovat nemusíte.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč