Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty

Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty
ZDROJ: Apetit

Správné piškotové těsto je nadýchané, jemné a vláčné. Nejvíce slávy zažívají tradičně piškotové dezerty na přelomu jara a léta, kdy se začínají červenat první jahody. Připravit si piškotovou roládu nebo jednoduchý (či složitý) dort však můžete celoročně v mnoha variantách – včetně nepečených. 

  • Nejjednodušším způsobem, jak udělat piškotový dezert, je koupit hotový korpus, na něj nanést krém, vyskládat jahody a zalít želatinou. Pokud do dortu chcete vnést vlastní úsilí i příběh, připravte si piškotový korpus sami.
  • Potřebovat budete tři základní suroviny: vejce, mouku a cukr

Letní evergreen: piškot a jahody

Nadýchané piškotové těsto ve spojení se sezónními jahodami a krémem nebo želatinou patří k nejoblíbenějším letním dezertům.

  • Lehký piškot s ovocem je zárukou úspěchu na každé letní párty. Dětmi i dospělými milovaný dezert si můžete připravit v mnoha variantách.
  • Génoise s ovocem je základním kamenem francouzské cukrařiny, který vytvoříte i z ryze českých surovin. Při přípravě piškotového těsta vždy dbejte na pokojovou teplotu všech použitých surovin. Tento krok nepodceňujte, rozdílné teploty mohou práci komplikovat i zmařit.

  • Piškotová roláda s jahodami a kokosem je skvělou alternativou ke klasické podobě piškotového dortu. Těsto na roládu rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte maximálně 5 minut při 200 stupních. Lehce vychladlý plát stočte nejprve bez náplně, aby se po naplnění nerozlámal.
  • Roláda s jahodami a bílou čokoládou. Bílá čokoláda dodá krému příjemně sladkou chuť a vůni po kakaovém másle. Spojení s jahodami a piškotovým těstem zavinutým do rolády je pomyslnou třešničkou na dortu.

Nepečený piškotový dort nejen na letní party

Oblíbený piškoťák si můžete dopřát i v nepečené chlazené verzi. Nepečený dort doporučujeme připravit vždy den předem. Noc v lednici prospěje nejen pevné konzistenci, ale i dokonalému propojení všech ingrediencí. 

  • Italská klasika se svěží chutí jahod, to je jahodové tiramisu. Mascarpone můžete z části nahradit zakysanou smetanou. Připravený dort nechte dostatečně vychladit a dopřejte si svěží chuť čerstvých jahod s cukrářskými piškoty nasáklými pomerančovou šťávou a likérem Grand Marnier.
  • Jablečný piškoťák s vůní skořice. Také letní úroda jablek si žádá své zpracování. Pokud máte rádi vše, co voní po jablkách se skořicí, připravte si tento jednoduchý a chutný jablečný piškotový dort. O dokonale pevnou konzistenci povařených jablíček se postará pudinkový prášek nebo přidaný škrob.

  • Ovocný dort s mátou. Na svěží ovocný dort budete potřebovat balení kulatých piškotů a ovoce podle sezóny, klidně můžete použít i mražené. Připravený dort nechte ztuhnout přes noc v lednici a vychutnejte si báječné letní osvěžení. Před podáváním dort ozdobte mátou nebo meduňkou.

Jak na dokonalý piškot? 

  • S tukem, nebo bez? Piškot bez tuku je jemný, lehký a nadýchaný, piškot s tukem zase vláčnější a šťavnatější a hodí se víc na dortový korpus.
  • Obměny. Část mouky můžete nahradit kakaem nebo vlašskými ořechy či mletými mandlemi.
  • Pečení. Každá trouba peče trochu jinak, těsto před koncem pečení proto kontrolujte – zvláště pokud pečete tenké pláty na roládu. Piškotové těsto se rychle vysuší a namísto nadýchaného piškotu může vzniknout křupavá, nesrolovatelná sušenka!

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč