Piškotový dort s třešněmi

Piškotový dort s třešněmi

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3517 kcal
Bílkoviny 100 g
Cukr 342 g
Tuky 200 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jemný a rychlý piškotový korpus, lahodný krém ze zakysané smetany a bílé čokolády – co ještě chybí? Třešnička na dortu. Ta dvoubarevná.

Suroviny

Na korpus
vejce 4 ks
krupicový cukr 90 g
mouka pšeničná polohrubá 80 g
tuk
na vymazáni formy
mouka
na vysypání formy
višňovice
několik lžic, lze nahradit třešňovicí nebo jiným aromatickým alkoholem
Na krém a ozdobu
třešně 400 g
bez pecek
bílá čokoláda 200 g
zakysaná smetana 500 ml
želatina 1 PL
prášková

1Oddělte bílky a žloutky; bílky ušlehejte na tuhý sníh a žloutky utřete s cukrem. K žloutkům vsypte mouku, utřete těsto a nejlépe pomocí stěrky k němu vetřete sníh. Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C.

2Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vysypte moukou. Vlijte do ní těsto a pečte 25–30 minut, až bude piškot zlatý. Jakmile vychladne, rozkrojte ho a případně zakapejte alkoholem.

3Čokoládu rozlámejte, dejte do misky a rozehřejte na vodní lázni (v kastrůlku s horkou vodou). Nechte trochu vychladnout a pak v ní omočte polovinu třešní. Klaďte je na plech vyložený kuchyňským papírem, aby hmota ztuhla. Zbylou čokoládu smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte želatinu, rozpuštěnou podle návodu na obalu.

4Ostatní třešně vypeckujte. Vmíchejte je do poloviny krému a tou spojte půlky korpusu. Zbylým krémem dort potřete a nasázejte do něj polomáčené třešně.

Tip Apetitu:
✔ Jestli vám piškotové těsto připadá nesympaticky suché, nahraďte až třetinu mouky škrobovou moučkou (maizenou). Piškot pak bude přímo mechový.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit