Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Piškotový dort s třešněmi
Piškotový dort s třešněmi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Piškotový dort s třešněmi

4.1/5 Počet hodnocení: 49
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3517 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 342 g
Tuky 200 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný a rychlý piškotový korpus, lahodný krém ze zakysané smetany a bílé čokolády – co ještě chybí? Třešnička na dortu. Ta dvoubarevná.

Suroviny

Na korpus
vejce 4 ks
tuk
na vymazáni formy
mouka
na vysypání formy
několik lžic, lze nahradit třešňovicí nebo jiným aromatickým alkoholem
Na krém a ozdobu
bez pecek
prášková

Postup

1

Oddělte bílky a žloutky; bílky ušlehejte na tuhý sníh a žloutky utřete s cukrem. K žloutkům vsypte mouku, utřete těsto a nejlépe pomocí stěrky k němu vetřete sníh. Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C.

2

Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vysypte moukou. Vlijte do ní těsto a pečte 25–30 minut, až bude piškot zlatý. Jakmile vychladne, rozkrojte ho a případně zakapejte alkoholem.

3

Čokoládu rozlámejte, dejte do misky a rozehřejte na vodní lázni (v kastrůlku s horkou vodou). Nechte trochu vychladnout a pak v ní omočte polovinu třešní. Klaďte je na plech vyložený kuchyňským papírem, aby hmota ztuhla. Zbylou čokoládu smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte želatinu, rozpuštěnou podle návodu na obalu.

4

Ostatní třešně vypeckujte. Vmíchejte je do poloviny krému a tou spojte půlky korpusu. Zbylým krémem dort potřete a nasázejte do něj polomáčené třešně.

Tip Apetitu:
Jestli vám piškotové těsto připadá nesympaticky suché, nahraďte až třetinu mouky škrobovou moučkou (maizenou). Piškot pak bude přímo mechový.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

20.05.2008 16:18
Dakujem za tento skutocne kuzelny recept. Vyskusala som ho az dnes, ale uz ho neopustim. Tak dobry krem som snad este nejedla.
29.04.2007 13:41
Dort byl výborný. Trochu jsme bojovali s želatinou - dvakrát se mi krém nepovedl, ale výsledek byl fantastický. Dort nádherně vypadal i dobře chutnal.
30.06.2007 11:58
Se želatinou jsem taky měla problém. Když jsem uvedené množství připravila podle návodu, tak bych do krému přidala moc želatinové tekutiny a krém by byl příliš řídký. Lépe se mi osvědčila plátková želatina, která po nabobtnání a vymačkání lze rozpustit v menším množství vody (event. lze rozpouštět i v mírně ohřáté smetaně na vaření) a vznikne tak želatinový roztok o malém objemu a silné koncentraci. V případě tohoto krému je lepší, když se držím spíš svého pocitu než otrocky jít podle návodu.
26.04.2006 07:40
Hmm, nic moc.
10.07.2006 08:42
Dort byl fantastický! Poprvé jsem ho pekla loni v létě a naše 4členná rodinka ho shltla na posezení (a to moje mamka sladké moc nemusí...:-) Je sice trošku časově náročnější (namáčení třešní se mi docela protáhlo), ale za tu námahu určitě stojí.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...