Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?

roll
ZDROJ: roll
sdílet:

Nadýchaný piškot a v něm lehký krém. To je piškotová roláda. Podle surovin a postupu se může zdát, že je příprava nenáročná, ale opak je pravdou. Kdejaké hospodyňce už dala pořádně zabrat. My jsme pro vás připravili pár tipů, které vám pomohou k dokonalému výsledku na první pokus.

Upéct roládu, která drží, hezky vypadá a dobře chutná není zas tak jednoduché, jak se zdá. Těsto se může při rolování polámat, a pokud uděláte příliš řídký krém, z rolády vám vyteče. Pokud však budete dodržovat následující kroky, nic z toho by se vám nemělo stát.

Jak na nadýchaný a pružný korpus

Když se řekne piškotové těsto, představíme si lehké, drobivé a vlastně docela suché těsto. To ale pro roládu nepotřebujeme. My potřebujeme pružné těsto, které půjde dobře srolovat a nebude se lámat. 

Toho docílíte tím, že do těsta přidáte trochu tuku, který těsto zvláční. Ale opravdu trochu, stačí jedna lžíce oleje. Pokud bychom to přehnali, těžký olej by vytlačil vzduch z vajec a roláda by nebyla nadýchaná.

  • Na nadýchanost rolády má vliv také šlehání bílků. Čím více vzduchu se vám podaří do sněhu dostat, tím bude roláda nadýchanější. 
  • Do sněhu používejte vždy cukr krupici a ingredience do něj vmíchávejte postupně jednu po druhé, dokud se se sněhem pěkně nespojí, ale zároveň rychle, aby se vzduch nevytratil.

Rolování bez lámání

Důležité je také korpus správně upéct. To poznáte tak, že do okraje piškotu zatlačíte prstem. Pokud je korpus dobře upečený, dolík za chvíli zmizí a těsto se vrátí do původního stavu.

  • Po upečení roládu lehce poprašte moukou nebo ji společně s pečícím papírem, na kterém je, přendejte opatrně na jiný, studený plech, aby se na horkém plechu ještě nedopékala a nevysušila se.
  • Na řadu přichází rolování. Pokud se vám podařilo zajistit správné upečení těsta, aby zůstalo vláčné a pružné, neměl by být s rolováním problém. Roládu tedy opatrně srolujte i s pečícím papírem, na kterém se korpus pekl, a nechte vyhladit.

Aby náplň nevytekla

Vychlazení rolády je důležité, protože pokud byste dávali náplň na horké těsto, roztekla by se. Záleží samozřejmě na druhu náplně, marmeláda by tolik neplechy nenadělala, ale veškeré tukové náplně ano.

  • Kolik náplně do rolády dát? Na plech o velikosti 30 x 40 dejte asi 300, maximálně 350 g náplně. Náplň nemažte až k okrajům, jinak by se při rolování vytlačila ven.
  • Před tím, než roládu potřete náplní, pomažte ji červenou marmeládou. Ta dodá roládě příjemnou nakyslou chuť a na řezu to bude vytvářet hezký barevný kontrast.
  • Nejčastěji se používá náplň šlehačková, tvarohová nebo máslový krém.
  • Máslový krém je nejpraktičtější, protože je pevný a při rolování zůstává na svém místě a nevytéká ven na rozdíl od šlehačky. Další výhoda máslového krému spočívá v tom, že s ním můžete roládu ozdobit, protože krásně drží a nedeformuje se. 
  • Šlehačky tedy dávejte určitě méně než máslového krému.

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč