Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na piškotové těsto, aby byly váš dort nebo roláda dokonalé? Stačí se řídit pár pravidly

Piškotový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko – správný piškotový korpus není žádná sušinka, ale dokonalý základ pro jednoduché moučníky i pro luxusní a rafinované dorty a zákusky. Poradíme vám, jakých chyb se vyvarovat i jaké suroviny použít, abyste dosáhli nejlepšího výsledku. A pochopitelně přidáme i náš osvědčený recept na piškotové těsto.

K přípravě korpusu budete potřebovat jenom pár surovin, hlavně vejce, cukr a mouku. Není co zkazit, říkáte si. Ovšem i tenhle jednoduchý recept má svá úskalí. Na co si dát při přípravě piškotového těsta pozor?

1. Dbejte na čistotu

Čistota, půl zdraví i pekařského úspěchu.

  • Nikdy nepodceňujte čisté a suché metly a mísu na bílky. Stačí trocha mastnoty a váš sníh nikdy nedosáhne takové pevnosti, jakou potřebujete.
  • Buďte opatrní i při oddělování bílků a žloutků. Žloutek totiž obsahuje tuk, takže i nepatrná trošička může zhatit vaše snahy. 

2. Poctivě šlehejte vejce

Na šlehání bílků si dejte opravdu záležet. Sníh totiž stojí za nadýchaností výsledného korpusu.

  • Neopomeňte ovšem ani na našlehání žloutků s cukrem.
  • Vše šlehejte zvolna, ale poctivě, protože i v tomto případě totiž platí staré pořekadlo, že trpělivost růže (a povedené dorty) přináší.

3. Mouku vždy prosijte, nejlépe několikrát

Mouku smíchanou s kypřicím práškem vždy prosejte přes jemné síto. Klidně i několikrát. Bude krásně vzdušná a výsledný korpus navíc nebudou hyzdit nerozmíchané hrudky mouky.

4. Odolejte pokušení otevřít troubu

Troubu vyhřejte na 160 stupňů. Formu s těstem vložte opatrně dovnitř.

  • Pozor, nikde s ní neťukněte, aby vám neunikl vzduch, který jste tak pracně nahnali dovnitř důkladným šleháním a kypřením.
  • Troubu nikdy neotvírejte předčasně, teplotní šok by zapřičinil spadnutí těsta. A to by byla velká škoda. 

Jaké suroviny na piškotový korpus?

Základ – vejce, cukr, mouka

Piškotové těsto se připravuje ze 3 základních surovin.

  1. Vejce doporučujeme nejlépe v bio kvalitě či domácí, právě ta dodají piškotu krásnou žlutou barvu.
  2. Cukr volte klasický krupicový, ovšem bát se nemusíte ani třtinového, pokud bude stejné hrubosti jako krupicový. Musíte ovšem počítat s tím, že piškot nebude tak krásně světlý a žlutý, protože barva cukru se promítne i do barvy výsledného korpusu.
  3. Mouku použijte hladkou a vždy ji dobře prosejte.

Další suroviny – kypřicí prášek, tuk, koření, kakao a ořechy

  • Hlavním složkou zodpovědnou za nadlehčení těsta jsou u piškotu vaječné bílky, ovšem doporučujeme přidat i trochu kypřicího prášku, který vám v cestě za nejnadýchanějším korpusem rozhodně pomůže.
  • Do piškotu můžete přidat i tuk (změklé máslo, rostlinný olej, smetanu). Piškot bez tuku je jemná, lehký a nadýchaný, piškot s tukem je zase vláčnější a šťavnatější a hodí se víc na dortový korpus.
  • Pokud chcete chuť piškotu lehce zvýraznit, ale ne přebít, vsaďte na špetku vanilky či citronové kůry. 
  • S příchutí piškotu si můžete ale pohrát ještě více. Část mouky můžete nahradit kakaem, strouhanými vlašskými ořechy, mandlemi či lískovými oříšky.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

 

Základní recept na piškotový korpus

Skryt pre seznam

Suroviny

vejce 3 ks
vanilkový cukr 1 ks
krupicový cukr 80 g
citronová kůra 1 PL
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
rostlinný olej 50 g

Postup

1

Předehřejte troubu na 160°C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Metličky robotu umyjte, osušte a bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.

2

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte olej a ještě jednou promíchejte.

3

Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte jeho povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.

Autor: Martina Zajícová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...