Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na piškotové těsto, aby byly váš dort nebo roláda dokonalé? Stačí se řídit pár pravidly

Martina Zajícová
25. 8. 2021
Piškotový dort
Apetit

Nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko – správný piškotový korpus není žádná sušinka, ale dokonalý základ pro jednoduché moučníky i pro luxusní a rafinované dorty a zákusky. Poradíme vám, jakých chyb se vyvarovat i jaké suroviny použít, abyste dosáhli nejlepšího výsledku. A pochopitelně přidáme i náš osvědčený recept na piškotové těsto.

K přípravě korpusu budete potřebovat jenom pár surovin, hlavně vejce, cukr a mouku. Není co zkazit, říkáte si. Ovšem i tenhle jednoduchý recept má svá úskalí. Na co si dát při přípravě piškotového těsta pozor?

1. Dbejte na čistotu

Čistota, půl zdraví i pekařského úspěchu.

  • Nikdy nepodceňujte čisté a suché metly a mísu na bílky. Stačí trocha mastnoty a váš sníh nikdy nedosáhne takové pevnosti, jakou potřebujete.
  • Buďte opatrní i při oddělování bílků a žloutků. Žloutek totiž obsahuje tuk, takže i nepatrná trošička může zhatit vaše snahy. 

2. Poctivě šlehejte vejce

Na šlehání bílků si dejte opravdu záležet. Sníh totiž stojí za nadýchaností výsledného korpusu.

  • Neopomeňte ovšem ani na našlehání žloutků s cukrem.
  • Vše šlehejte zvolna, ale poctivě, protože i v tomto případě totiž platí staré pořekadlo, že trpělivost růže (a povedené dorty) přináší.

Piškotová roláda s kokosovým krémem, jahodami a rafaelem

Piškotová roláda s kokosovým krémem, jahodami a rafaelem

< 30 min
4.1(47x)
Přečíst recept

3. Mouku vždy prosijte, nejlépe několikrát

Mouku smíchanou s kypřicím práškem vždy prosejte přes jemné síto. Klidně i několikrát. Bude krásně vzdušná a výsledný korpus navíc nebudou hyzdit nerozmíchané hrudky mouky.

4. Odolejte pokušení otevřít troubu

Troubu vyhřejte na 160 stupňů. Formu s těstem vložte opatrně dovnitř.

  • Pozor, nikde s ní neťukněte, aby vám neunikl vzduch, který jste tak pracně nahnali dovnitř důkladným šleháním a kypřením.
  • Troubu nikdy neotvírejte předčasně, teplotní šok by zapřičinil spadnutí těsta. A to by byla velká škoda. 

Jaké suroviny na piškotový korpus?

Základ – vejce, cukr, mouka

Piškotové těsto se připravuje ze 3 základních surovin.

  1. Vejce doporučujeme nejlépe v bio kvalitě či domácí, právě ta dodají piškotu krásnou žlutou barvu.
  2. Cukr volte klasický krupicový, ovšem bát se nemusíte ani třtinového, pokud bude stejné hrubosti jako krupicový. Musíte ovšem počítat s tím, že piškot nebude tak krásně světlý a žlutý, protože barva cukru se promítne i do barvy výsledného korpusu.
  3. Mouku použijte hladkou a vždy ji dobře prosejte.

Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

< 60 min
3.7(7x)
Přečíst recept

Další suroviny – kypřicí prášek, tuk, koření, kakao a ořechy

  • Hlavním složkou zodpovědnou za nadlehčení těsta jsou u piškotu vaječné bílky, ovšem doporučujeme přidat i trochu kypřicího prášku, který vám v cestě za nejnadýchanějším korpusem rozhodně pomůže.
  • Do piškotu můžete přidat i tuk (změklé máslo, rostlinný olej, smetanu). Piškot bez tuku je jemná, lehký a nadýchaný, piškot s tukem je zase vláčnější a šťavnatější a hodí se víc na dortový korpus.
  • Pokud chcete chuť piškotu lehce zvýraznit, ale ne přebít, vsaďte na špetku vanilky či citronové kůry. 
  • S příchutí piškotu si můžete ale pohrát ještě více. Část mouky můžete nahradit kakaem, strouhanými vlašskými ořechy, mandlemi či lískovými oříšky.

Zdroj: Apetit

 

Základní recept na piškotový korpus

Sdílet článek

Sladké pečení Rychlé pečení Dezerty Cukrařina

Související články