Nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko – správný piškotový korpus není žádná sušinka, ale dokonalý základ pro jednoduché moučníky i pro luxusní a rafinované dorty a zákusky. Poradíme vám, jakých chyb se vyvarovat i jaké suroviny použít, abyste dosáhli nejlepšího výsledku. A pochopitelně přidáme i náš osvědčený recept na piškotové těsto.
K přípravě korpusu budete potřebovat jenom pár surovin, hlavně vejce, cukr a mouku. Není co zkazit, říkáte si. Ovšem i tenhle jednoduchý recept má svá úskalí. Na co si dát při přípravě piškotového těsta pozor?
1. Dbejte na čistotu
Čistota, půl zdraví i pekařského úspěchu.
- Nikdy nepodceňujte čisté a suché metly a mísu na bílky. Stačí trocha mastnoty a váš sníh nikdy nedosáhne takové pevnosti, jakou potřebujete.
- Buďte opatrní i při oddělování bílků a žloutků. Žloutek totiž obsahuje tuk, takže i nepatrná trošička může zhatit vaše snahy.
2. Poctivě šlehejte vejce
Na šlehání bílků si dejte opravdu záležet. Sníh totiž stojí za nadýchaností výsledného korpusu.
- Neopomeňte ovšem ani na našlehání žloutků s cukrem.
- Vše šlehejte zvolna, ale poctivě, protože i v tomto případě totiž platí staré pořekadlo, že trpělivost růže (a povedené dorty) přináší.
3. Mouku vždy prosijte, nejlépe několikrát
Mouku smíchanou s kypřicím práškem vždy prosejte přes jemné síto. Klidně i několikrát. Bude krásně vzdušná a výsledný korpus navíc nebudou hyzdit nerozmíchané hrudky mouky.
4. Odolejte pokušení otevřít troubu
Troubu vyhřejte na 160 stupňů. Formu s těstem vložte opatrně dovnitř.
- Pozor, nikde s ní neťukněte, aby vám neunikl vzduch, který jste tak pracně nahnali dovnitř důkladným šleháním a kypřením.
- Troubu nikdy neotvírejte předčasně, teplotní šok by zapřičinil spadnutí těsta. A to by byla velká škoda.
Jaké suroviny na piškotový korpus?
Základ – vejce, cukr, mouka
Piškotové těsto se připravuje ze 3 základních surovin.
- Vejce doporučujeme nejlépe v bio kvalitě či domácí, právě ta dodají piškotu krásnou žlutou barvu.
- Cukr volte klasický krupicový, ovšem bát se nemusíte ani třtinového, pokud bude stejné hrubosti jako krupicový. Musíte ovšem počítat s tím, že piškot nebude tak krásně světlý a žlutý, protože barva cukru se promítne i do barvy výsledného korpusu.
- Mouku použijte hladkou a vždy ji dobře prosejte.
Další suroviny – kypřicí prášek, tuk, koření, kakao a ořechy
- Hlavním složkou zodpovědnou za nadlehčení těsta jsou u piškotu vaječné bílky, ovšem doporučujeme přidat i trochu kypřicího prášku, který vám v cestě za nejnadýchanějším korpusem rozhodně pomůže.
- Do piškotu můžete přidat i tuk (změklé máslo, rostlinný olej, smetanu). Piškot bez tuku je jemná, lehký a nadýchaný, piškot s tukem je zase vláčnější a šťavnatější a hodí se víc na dortový korpus.
- Pokud chcete chuť piškotu lehce zvýraznit, ale ne přebít, vsaďte na špetku vanilky či citronové kůry.
- S příchutí piškotu si můžete ale pohrát ještě více. Část mouky můžete nahradit kakaem, strouhanými vlašskými ořechy, mandlemi či lískovými oříšky.
Zdroj: Apetit
Základní recept na piškotový korpus
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160°C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Metličky robotu umyjte, osušte a bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte olej a ještě jednou promíchejte.
Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte jeho povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.