0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Roláda s krémem z bílé čokolády a s jahodami

Roláda s krémem z bílé čokolády a s jahodami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Roláda s krémem z bílé čokolády a s jahodami

4.2/5 Počet hodnocení: 24
Do 30 minut Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2402 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 195 g
Tuky 151 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svoji první piškotovou roládu upekla naše bývalá editorka Šárka už v devíti letech! Takže pokud máte v tomhle směru mezery, nenechte se zahanbit. Krém s čokoládou je fantastický, ale klidně můžete roládu naplnit jenom oslazenou šlehačkou s jahodami.

Suroviny

vejce 4 ks
bílky a žloutky zvlášť
krupicový cukr 4 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 4 PL
Na náplň
bílá čokoláda 100 g
jahody 400 g
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C a plech potáhněte pečicím papírem.

2

Žloutky prošlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny; trvá to asi 5 minut.

3

Pak důkladně opláchněte metly a vyšlehejte dotuha sníh – když misku obrátíte vzhůru nohama, sníh z ní nevypadne.

4

Pak do žloutkové směsi střídavě vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků; se sněhem pracujte velmi opatrně, aby neklesl.

5

Těsto pak rozetřete na připravený pečicí papír, pracujte rychle, ale stále opatrně. Vložte do trouby a pečte asi 7–10 minut do světle zlatavé barvy. Roládu raději vytáhněte o pár minut dřív než později – když se přepeče, jde špatně rolovat.

6

Roládu ihned po vytažení z trouby překlopte na čistou utěrku, stáhněte z ní pečicí papír a zarolujte od delší strany do utěrky. Nechte vychladnout.

7

Mezitím připravte krém. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přilijte smetanu a na mírném plameni zahřívejte do rozpuštění. Nechte v lednici vychladit (několik hodin, klidně i přes noc) a pak vyšlehejte na nadýchaný krém (podle chuti můžete dosladit). Jahody opláchněte, osušte a nakrájejte na plátky.

 
8

Roládu opatrně vybalte z utěrky, potřete krémem, poklaďte jahodami a zpátky zarolujte. Poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Komentáře

Klára Kučerová

Roláda je výborná, jen té bílé čokolády stačí polovina, jinak je krém moc sladký.

Anonym

Trochu jsem se obávala,jak dopadne piskot bez vážení surovin, ale riskla jsem to ...a s úspěchem. Těsto krásně vyběhlo a bylo nadýchané i po zatížení hutnou tvarohovou náplní (čokoládu moc nemusím). Doporučuji a ukládám si do kuchařky.

Jolana Typltová

Výborné těsto!

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...