Svoji první piškotovou roládu upekla naše bývalá editorka Šárka už v devíti letech! Takže pokud máte v tomhle směru mezery, nenechte se zahanbit. Krém s čokoládou je fantastický, ale klidně můžete roládu naplnit jenom oslazenou šlehačkou s jahodami.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180°C a plech potáhněte pečicím papírem.
Žloutky prošlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny; trvá to asi 5 minut.
Pak důkladně opláchněte metly a vyšlehejte dotuha sníh – když misku obrátíte vzhůru nohama, sníh z ní nevypadne.
Pak do žloutkové směsi střídavě vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků; se sněhem pracujte velmi opatrně, aby neklesl.
Těsto pak rozetřete na připravený pečicí papír, pracujte rychle, ale stále opatrně. Vložte do trouby a pečte asi 7–10 minut do světle zlatavé barvy. Roládu raději vytáhněte o pár minut dřív než později – když se přepeče, jde špatně rolovat.
Roládu ihned po vytažení z trouby překlopte na čistou utěrku, stáhněte z ní pečicí papír a zarolujte od delší strany do utěrky. Nechte vychladnout.
Mezitím připravte krém. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přilijte smetanu a na mírném plameni zahřívejte do rozpuštění. Nechte v lednici vychladit (několik hodin, klidně i přes noc) a pak vyšlehejte na nadýchaný krém (podle chuti můžete dosladit). Jahody opláchněte, osušte a nakrájejte na plátky.
Roládu opatrně vybalte z utěrky, potřete krémem, poklaďte jahodami a zpátky zarolujte. Poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty (15 receptů)
- Jahodové retro dezerty, které nikdy nevyjdou z módy: Vyzkoušejte jahodovou bábovku nebo roládu(24 receptů)
- 30x božské jahody, které si zamilujete(30 receptů)
- Elegantní krémové rolády: 26 nejlepších receptů(26 receptů)
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami(42 receptů)
Komentáře
Klára Kučerová
26.08.2014 12:40
Roláda je výborná, jen té
Roláda je výborná, jen té bílé čokolády stačí polovina, jinak je krém moc sladký.
Anonym
14.06.2015 05:18
Trochu jsem se obávala,jak
Trochu jsem se obávala,jak dopadne piskot bez vážení surovin, ale riskla jsem to ...a s úspěchem. Těsto krásně vyběhlo a bylo nadýchané i po zatížení hutnou tvarohovou náplní (čokoládu moc nemusím). Doporučuji a ukládám si do kuchařky.
Jolana Typltová
03.07.2016 14:29
Výborné těsto!
Výborné těsto!