Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelný závin s uzeným masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 67
Více než hodinu Snadné Na 1 závin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1106 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 78 g
Tuky 66 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaný závin s tou asi nejklasičtější ze všech náplní. Se zelím a uzeným rozhodně nešlápnete vedle! Zelný závin s uzeným je senzační večeře, ale klidně ho připravte také jako pohoštění pro přátelé. Díky listovému těstu budete mít hotovo raz dva.

Skryt pre seznam

Suroviny

plát, chlazené
vejce 1 ks
rozšlehané
na posypání
Na náplň
rostlinný olej 1 PL
najemno
kmín 1 ČL
nebo anglická slanina na kostičky
zelí kysané 2 hrsti
vymačkané
nastrouhaná najemno
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Na náplň v rendlíku na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka. Přidejte kmín, a až se rozvoní, přisypte uzené maso nebo slaninu.

3

Chvilku opékejte a pak přidejte zelí. Zakryjte a duste, dokud nebude zelí měkké, podle potřeby mírně podlévejte vodou.

4

Jakmile zelí změkne a tekutina se téměř vyvaří, přidejte nastrouhanou bramboru na zahuštění a provařte. Osolte a nechte vychladnout.

5

Náplň klasicky zabalte do plátu listového těsta a hotový závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

6

Ostrým nožem naznačte na povrchu těsta husté šikmé zářezy (dejte však pozor, abyste těsto neprořízli skrz) jako ozdobu.

7

Povrch potřete vejcem, posypte kmínem a pečte 20 minut dozlatova. 

Kroky k úspěchu aneb Co a jak do závinu zabalit

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychladlou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180 °C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...