Slaný závin s tou asi nejklasičtější ze všech náplní. Se zelím a uzeným rozhodně nešlápnete vedle! Zelný závin s uzeným je senzační večeře, ale klidně ho připravte také jako pohoštění pro přátelé. Díky listovému těstu budete mít hotovo raz dva.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Na náplň v rendlíku na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka. Přidejte kmín, a až se rozvoní, přisypte uzené maso nebo slaninu.
Chvilku opékejte a pak přidejte zelí. Zakryjte a duste, dokud nebude zelí měkké, podle potřeby mírně podlévejte vodou.
Jakmile zelí změkne a tekutina se téměř vyvaří, přidejte nastrouhanou bramboru na zahuštění a provařte. Osolte a nechte vychladnout.
Náplň klasicky zabalte do plátu listového těsta a hotový závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Ostrým nožem naznačte na povrchu těsta husté šikmé zářezy (dejte však pozor, abyste těsto neprořízli skrz) jako ozdobu.
Povrch potřete vejcem, posypte kmínem a pečte 20 minut dozlatova.
Kroky k úspěchu aneb Co a jak do závinu zabalit
NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM
- Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
- Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ
- Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychladlou, teplá by způsobila roztékání těsta.
- Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180 °C, ale snese i víc!
ZPŮSOBY BALENÍ
- KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
- ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
- S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
- SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů.
POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ
- Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
- Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet?
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 24 skvělých slaných receptů z listového těsta(24 receptů )
- Brambory a zelí, živobytí celý(14 receptů )
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- Rychlá večeře ze zbytků: 13 receptů na slané záviny(13 receptů )
- 60 nejlepších receptů s kysaným zelím: Tradiční jídla, která si zamilujete(60 receptů )
- 22 receptů s uzeným masem(24 receptů )