Zelný závin s uzeným masem

Zelný závin s uzeným masem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Snadné Na 1 závin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 920 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 75 g
Tuky 57 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Asi nejklasičtější ze všech slaných náplní do závinu... Se zelím a uzeným rozhodně nešlápnete vedle!

Související recepty

Suroviny

listové těsto 1
chlazené
vejce 1 ks
rozšlehané
kmín
na posypání
Na náplň
rostlinný olej 1 PL
cibule 2 ks
nakrájená najemno
kmín 1 ČL
100 g
uzené maso nebo anglická slanina na kostičky
zelí kysané 2 hrsti
vymačkané
brambory 1 ks
nastrouhaná najemno
sůl

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v rendlíku na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka. Přidejte kmín, a až se rozvoní, přisypte uzené maso nebo slaninu. Chvilku opékejte a pak přidejte zelí. Zakryjte a duste, dokud nebude zelí měkké, podle potřeby mírně podlévejte vodou. Jakmile zelí změkne a tekutina se téměř vyvaří, přidejte nastrouhanou bramboru na zahuštění a provařte. Osolte a nechte vychladnout.

2 Náplň klasicky zabalte do plátu listového těsta a hotový závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem naznačte na povrchu těsta husté šikmé zářezy (dejte však pozor, abyste těsto neprořízli skrz) jako ozdobu. Povrch potřete vejcem, posypte kmínem a pečte 20 minut dozlatova. 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit