Brambory si se smetanou a bylinkami skvěle padnou do noty nejen ve formě přílohy. Zkuste jimi pro změnu naplnit závin!
Suroviny
Kroky k úspěchu aneb Co a jak do závinu zabalit
NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM
- Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
- Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ
- Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
- Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!
ZPŮSOBY BALENÍ
- KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
- ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů
- S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
- SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů.
POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ
- Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
- Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet?
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v pánvi na másle opečte šalotky dozlatova, přidejte česnek a tymián, minutu míchejte a nechte zchladnout.
Vychladlou směs z pánve smíchejte v misce s crème fraîche, čerstvými bylinkami a muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Potom vpracujte zlehka brambory, aby se plátky pěkně obalily ve směsi, ale nerozmačkaly.
Z delší strany plátu těsta odkrojte 2 asi 1 cm široké proužky, kterými na závěr závin ozdobíte. Náplň zabalte se zpevňujícím „mezipatrem“: na střed plátu dejte pruh z poloviny náplně, tak, aby tvořil zhruba třetinu šířky. Potom jednu třetinu volného těsta překryjte přes náplň, utáhněte a zastrčte pod náplň. Na tento pruh těsta rozprostřete druhou polovinu náplně a přes ni překryjte volné těsto, utáhněte a zastrčte pod závin. Pak opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, po obvodu ozdobte odloženými proužky těsta stočenými do vlnovky, potřete vejcem, opepřete a pečte 20 minut dozlatova. Před podáváním můžete ozdobit nasekanými čerstvými bylinkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlá večeře ze zbytků: 13 receptů na slané záviny(13 receptů)
- 24 skvělých slaných receptů z listového těsta(24 receptů)