Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Závin s bylinkovými bramborami

Brambory si se smetanou a bylinkami skvěle padnou do noty nejen ve formě přílohy. Zkuste jimi pro změnu naplnit závin!

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 závin
Doba přípravy: Do 30 minut
+ vychladnutí
PT20M
Pečení 0:20
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 1 plát chlazeného listového těsta
    • 1 malé vejce, rozšlehané
    • nasekané čerstvé bylinky na ozdobení (nemusí být)

    NA NÁPLŇ

    • 2 lžíce másla
    • 2 šalotky, nakrájené najemno
    • 2 stroužky česneku, na tenké plátky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička sušeného tymiánu
    • 150-200g crème fraîche nebo husté zakysané smetany
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky, pažitky, estragonu...
    • pořádná špetka muškátového oříšku
    • 300g brambor, uvařených do poloměkka a na tenké plátky 

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v pánvi na másle opečte šalotky dozlatova, přidejte česnek a tymián, minutu míchejte a nechte zchladnout.

2 Vychladlou směs z pánve smíchejte v misce s crème fraîche, čerstvými bylinkami a muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Potom vpracujte zlehka brambory, aby se plátky pěkně obalily ve směsi, ale nerozmačkaly.

3 Z delší strany plátu těsta odkrojte 2 asi 1 cm široké proužky, kterými na závěr závin ozdobíte. Náplň zabalte se zpevňujícím „mezipatrem“: na střed plátu dejte pruh z poloviny náplně, tak, aby tvořil zhruba třetinu šířky. Potom jednu třetinu volného těsta překryjte přes náplň, utáhněte a zastrčte pod náplň. Na tento pruh těsta rozprostřete druhou polovinu náplně a přes ni překryjte volné těsto, utáhněte a zastrčte pod závin. Pak opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, po obvodu ozdobte odloženými proužky těsta stočenými do vlnovky, potřete vejcem, opepřete a pečte 20 minut dozlatova. Před podáváním můžete ozdobit nasekanými čerstvými bylinkami. 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelný závin s uzeným masem

Řepový závin s kozím sýrem

Dýňový závin s grilovaným kuřetem

Závin s uzeným pstruhem a estragonem

Houbový závin s vejcem

28 skvělých slaných receptů z listového těsta

Jak připravit domácí listové těsto

Přidat komentář