Závin s bylinkovými bramborami

Závin s bylinkovými bramborami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1437 kcal
Bílkoviny 34 g
Cukr 125 g
Tuky 89 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Brambory si se smetanou a bylinkami skvěle padnou do noty nejen ve formě přílohy. Zkuste jimi pro změnu naplnit závin!

Suroviny

listové těsto 1
chlazené
vejce 1 ks
rozšlehané
bylinky
čerstvé nasekané na ozdobení
Na náplň
máslo 2 PL
šalotka 2 ks
nakrájená najemno
česnek 2 stroužky
na tenké plátky
sůl a pepř
tymián 1 ČL
sušený
zakysaná smetana 150 g
nebo husté zakysané smetany
petrželka hrst
nasekaná, plus pažitka nebo estragon
muškátový oříšek špetka
brambory 300 g
uvařených do poloměkka a na tenké plátky 

Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v pánvi na másle opečte šalotky dozlatova, přidejte česnek a tymián, minutu míchejte a nechte zchladnout.

2 Vychladlou směs z pánve smíchejte v misce s crème fraîche, čerstvými bylinkami a muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Potom vpracujte zlehka brambory, aby se plátky pěkně obalily ve směsi, ale nerozmačkaly.

3 Z delší strany plátu těsta odkrojte 2 asi 1 cm široké proužky, kterými na závěr závin ozdobíte. Náplň zabalte se zpevňujícím „mezipatrem“: na střed plátu dejte pruh z poloviny náplně, tak, aby tvořil zhruba třetinu šířky. Potom jednu třetinu volného těsta překryjte přes náplň, utáhněte a zastrčte pod náplň. Na tento pruh těsta rozprostřete druhou polovinu náplně a přes ni překryjte volné těsto, utáhněte a zastrčte pod závin. Pak opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, po obvodu ozdobte odloženými proužky těsta stočenými do vlnovky, potřete vejcem, opepřete a pečte 20 minut dozlatova. Před podáváním můžete ozdobit nasekanými čerstvými bylinkami. 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit