0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Závin s bylinkovými bramborami

Závin s bylinkovými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Závin s bylinkovými bramborami

3.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Na 1 závin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1456 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 132 g
Tuky 90 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory si se smetanou a bylinkami skvěle padnou do noty nejen ve formě přílohy. Zkuste jimi pro změnu naplnit závin!

Suroviny

listové těsto 1 bal
vejce 1 ks
rozšlehané
bylinky
čerstvé nasekané na ozdobení
Na náplň
máslo 2 PL
šalotka 2 ks
najemno
česnek 2 stroužky
na tenké plátky
sůl a pepř
tymián 1 ČL
sušený
zakysaná smetana 150 g
petrželka hrst
nasekaná
muškátový oříšek 1 špetka
brambory vařené 300 g
do poloměkka, na tenké plátky 

Kroky k úspěchu aneb Co a jak do závinu zabalit

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v pánvi na másle opečte šalotky dozlatova, přidejte česnek a tymián, minutu míchejte a nechte zchladnout.

2

Vychladlou směs z pánve smíchejte v misce s crème fraîche, čerstvými bylinkami a muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Potom vpracujte zlehka brambory, aby se plátky pěkně obalily ve směsi, ale nerozmačkaly.

 

3

Z delší strany plátu těsta odkrojte 2 asi 1 cm široké proužky, kterými na závěr závin ozdobíte. Náplň zabalte se zpevňujícím „mezipatrem“: na střed plátu dejte pruh z poloviny náplně, tak, aby tvořil zhruba třetinu šířky. Potom jednu třetinu volného těsta překryjte přes náplň, utáhněte a zastrčte pod náplň. Na tento pruh těsta rozprostřete druhou polovinu náplně a přes ni překryjte volné těsto, utáhněte a zastrčte pod závin. Pak opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, po obvodu ozdobte odloženými proužky těsta stočenými do vlnovky, potřete vejcem, opepřete a pečte 20 minut dozlatova. Před podáváním můžete ozdobit nasekanými čerstvými bylinkami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč