Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bochánky na páře s vepřovým bůčkem

Tahle lahůdka ze stánku Sweet Little Something naši redakci na pikniku absolutně dostala! Honza Hlad si za ni od nás na 4. Apetit pikniku vysloužil ocenění nejlepší kulinář.

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 25 bochánků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT2H30M
Pečení 2:30
Sendvič Asijská

Ingredience

    NA BOCHÁNKY

    • 340 g hladké mouky + na vál
    • 2 lžičky sušeného droždí
    • 1,5 lžíce sušeného mléka
    • 3 lžíce krupicového cukru + 1 lžička soli
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • rostlinný olej + sádlo na potírání

    NA BŮČEK

    • 1,2 kg bůčku, bez kosti a s kůží
    • 5 lžic krystalového cukru + 5 lžic soli

    NA NAKLÁDANÉ OKURKY

    • 100 ml rýžového octa
    • 6 lžic cukru + 2 lžičky soli
    • 1 salátová okurka, nakrájená na velmi tenké plátky

     NA DOKONČENÍ

    • svazek jarní cibulky, na tenké plátky
    • 100 ml omáčky hoisin
    • ostrá omáčka sriracha k podávání

Příprava jídla

1 Začněte nakládáním okurek: 200 ml horké vody smíchejte s octem, cukrem a solí a do nálevu naložte plátky okurek na 3 dny.

Kůži na bůčku nařízněte do mřížky. Smíchejte sůl s cukrem a vetřete směs do masa ze všech stran. Přebytečný cukr a sůl sesypte, maso dejte do pekáčku, zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat v ledničce alespoň 6 hodin (max. 24 hodin).

Troubu předehřejte na 230 °C. Z pekáčku slijte vodu, kterou maso pustilo, dejte do trouby a pečte 1 hodinu. Pak snižte teplotu na 120 °C a maso pečte ještě 75 minut. Upečené maso nechte zchladnout a potom nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.

4 Na bochánky dejte do mísy robotu s hnětacím hákem všechny sypké suroviny, přilijte 200 ml vlažné vody a uhněťte hladké, nelepivé těsto (ručně trvá hnětení zhruba 10 minut). Vypracované těsto dejte do mísy vytřené olejem, zakryjte ho potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak z něj dlaněmi nebo pěstí vyfoukněte vzduch a vyklopte ho na čistou, lehce pomoučněnou pracovní desku.

5 Těsto vyválejte rukama do dlouhého válečku o průměru asi 3 cm a odkrajujte z něj kousky o váze cca 25–28 g (doporučujeme opravdu je zvážit). Z každého vytvořte kuličku; hotové je zakryjte potravinářskou fólií a nechte asi půl hodiny odpočívat.

Každou kuličku rozválejte do oválu o délce něco přes 10 centimetrů. Oválky shora lehce potřete tukem (olejem nebo sádlem) a potřenou stranou dovnitř přeložte. Nechte je ještě alespoň půlhodinku odpočívat.

7 Do velké hluboké pánve, k níž máte poklici, postavte pařáček, podlijte vodou a přiveďte ji k varu. Z papíru na pečení si mezitím vystřihněte dvě až tři kola o průměru pařáčku. Na kola z pečicího papíru postupně do vějíře skládejte bochánky a dejte je i s papírem na pařáček. Každou várku vařte 10 minut. Bochánky v páře zhruba zdvojnásobí svůj objem.

8 Horký bochánek z páry vždy opatrně rozevřete a dovnitř rozetřete lžičku omáčky hoisin. Nandejte plátky okurek a přidejte plátek bůčku. Posypte jarní cibulkou. Nakonec můžete zakápnout omáčkou sriracha.

NĚCO NAVÍC

Pokud bochánky nebudete podávat hned, nechte je vychladnout (splasknou) a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě anebo zamrazte. Před podáváním je dejte do páry, stačí jim 2–3 minuty, mraženým o něco déle.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brynzovník

Raw brownies

Svatební koláčky

Kančí paštika s kachními játry

Bánh mì thit

Prasečinka aneb bůček v hlavní roli

Přidat komentář